Mikkel Bolt

Mikkel Bolt

Professor

Primære forskningsområder

Jeg er kunsthistoriker og professor i politisk æstetik. Jeg har skrevet Den sidste Avantgarde. Situationistisk Internationale hinsides kunst og politik (Forlaget politisk revy, 2004), I sammenbruddets tjeneste sammen med Das Beckwerk (Gyldendal, 2008), Avantgardens selvmord (28/6, 2009), En anden verden. Små kritiske epistler om de seneste årtiers antikapitalistiske satsninger i kunst og politik og forsøgene på at udradere dem (Nebula, 2011), Krise til opstand. Noter om det igangværende sammenbrud (Antipyrine, 2014), Playmates and Playboys on a Higher Level (Sternberg Press, 2015) og Crisis to Insurrection. Notes on the ongoing collapse (Minor Compositions, 2015). Jeg har redigeret en række bøger blandt andet City rumble. Kunst, intervention og kritisk offentlighed (Forlaget politisk revy, 2005), Livs-form. Perspektiver i Giorgio Agambens filosofi (Klim, 2005), Fællesskabsfølelser (Klim, 2009), Totalitarian Art and Modernity (Aarhus University Press, 2010), Expect Anything Fear Nothing: The Situationist Movement in Scandinavia and Elsewhere (Nebula & Autonomedia, 2011), Kapitalisme som religion (Nebula, 2015), Cosmonauts of the Future: Texts from the Situationist Movement in Scandinavia and Elsewhere (Nebula & Autonomedia, 2015) og Kapitalisme som religion (Nebula, 2015). Derudover har jeg publiceret en lang række artikler om avantgarde, kunst og politik, samtidskunst og den revolutionære tradition i internationale tidsskrifter som Multitudes, New Formations, Oxford Art Journal, Rethinking Marxism, Texte zur Kunst, Third Text og Variations

Jeg er med i redaktionen af tidsskriftet K&K og indgår også i redaktionen på Mr Antipyrine sammen med Claus Handberg, Mathias Kokholm og Mikkel Thykier. Jeg har tidligere været med til at redigere tidsskrifterne Øjeblikket og Mutant.

Jeg skriver fast i den norske månedsavis Ny Tid.

Jeg optræder lejlighedsvis som kulturel producent, senest med udstillingen This World We Must Leave lavet i samarbejde med Jakob Jakobsen i Kunsthall Oslo, december 2016. Til september 2017 er der premiere på teaterstykket Revolusjon på Nationaltheatret i Oslo, iscenesat af Christian Lollike, jeg har skrevet manuskriptet. Stykket opføres på Aarhus Teater i en ny version i august 2018 under titlen Revolution og opføres i september i København på S/H.

Jeg driver desuden forlaget Nebula sammen med billedkunstner Jakob Jakobsen og landsdommer Rasmus Bjerre.

Aktuel forskning

Mine to seneste bøger handler om henholdsvis samtidskunst og Trump. Den første har titlen Samtidskunstens metamorfose og udkom på forlaget Antipyrine i november 2016. Den anden bar titlen Trumps kontrarevolution og udkom på Forlaget Nemo i juni 2017. Mit næste bogprojekt er en bog om den vestlige marxismes selvkritik i perioden efter maj '68. Den har arbejdstitlen På råbeafstand af marxismen. Jeg har desuden gang i et længerevarende projekt om politiseringstendenser i 1960'ernes kunst, litteratur og filosofi, som på et tidspunkt bliver til en bog. I regi af Jeff Cox og Jacob Lunds ‘The Contemporary Condition' har jeg skrevet en chapbook om historie og politisk agens, Hegel after Occupy, den udkom sommeren 2018 på Sternberg Press. Nogenlunde samtidigt udkom en lille antologi med titlen Sorthed på Nebula med oversættelser af Fanon, Wilderson, Sexton og Hartman. Det langvarige arbejde med at redigere en stor antologi med udvalgte avantgardemanifester er færdigt, og resultatet bliver udgivet i januar 2019 på Forlaget Klim. I september 2018 udkommer After the Great Refusal: Essays on Contemporary Art, its Contradictions and Difficulties på Zero Books. I oktober udkommer Trump's Counter-Revolution på samme forlag. I maj 2019 udkommer den franske oversættelse på Éditions Divergences. I december udkommer der en samtalebog med Madame Nielsen og jeg på Antipyrine med titlen Resten er tavshed. Ved årsskiftet udkommer et temanummer af K&K om det reaktionære, som jeg har redigeret sammen med Torsten Andreasen.

Fra 2019 og fire år frem arbejder jeg på Aesthetic Protest Cultures: The Avant-Garde after the Avant-Garde, et kollektivt forskningsprojekt, financieret af Novo Nordisk Fondens Kunsthistoriske Udvalg. Det gør jeg sammen med James Day og Peer Illner.

Undervisnings- og vejledningsområder

Vejledningsområder

 • Kunst og politik.
 • Det 20. århundredes billedkunst.
 • Avantgardeteori og de forskellige avantgardegrupperinger, som vorticisme, dada, surrealisme, lettrisme, Situationistisk Internationale, fluxus, konceptkunst, etc.
 • Samtidskunst.
 • Æstetikteori.
 • Fascisme og nazisme, historisk og aktuelt.
 • Venstrefløjshistorie, særligt Frankrig og Italien.
 • Den revolutionære tradition.
 • Globaliseringsteori.
 • Nyere politisk historie.
 • Marxisme, hverdagsteori, kritisk teori, venstrekommunisme, kommuniseringsteori, Cultural Studies, poststrukturalisme, postmarxisme, visuel kultur, New Social Art History. Giorgio Agamben, Walter Benjamin, Peter Bürger, T. J. Clark, Guy Debord, Gilles Deleuze & Féliz Guattari, Fredric Jameson, Henri Lefebvre, Jean-Francois Lyotard, Jean-Luc Nancy, Antonio Negri, Oskar Negt & Alexander Kluge, Jacques Rancière, Gayatri Spivak, Otto Karl Werckmeister, Frank Wilderson.

ID: 5011