Hvad dør danske konsumægshøner af?

Publikation: KonferencebidragPosterForskningfagfællebedømt

Standard

Hvad dør danske konsumægshøner af? / Lund, Vibe Pedersen; Thoefner, I.C.; Scharling, F.S.; Nielsen, L.R.; Christensen, J.P.

2023. Poster session præsenteret ved DDD Årsmøde 2023, Odense, Danmark.

Publikation: KonferencebidragPosterForskningfagfællebedømt

Harvard

Lund, VP, Thoefner, IC, Scharling, FS, Nielsen, LR & Christensen, JP 2023, 'Hvad dør danske konsumægshøner af?', DDD Årsmøde 2023, Odense, Danmark, 05/10/2023 - 07/10/2023.

APA

Lund, V. P., Thoefner, I. C., Scharling, F. S., Nielsen, L. R., & Christensen, J. P. (2023). Hvad dør danske konsumægshøner af?. Poster session præsenteret ved DDD Årsmøde 2023, Odense, Danmark.

Vancouver

Lund VP, Thoefner IC, Scharling FS, Nielsen LR, Christensen JP. Hvad dør danske konsumægshøner af?. 2023. Poster session præsenteret ved DDD Årsmøde 2023, Odense, Danmark.

Author

Lund, Vibe Pedersen ; Thoefner, I.C. ; Scharling, F.S. ; Nielsen, L.R. ; Christensen, J.P. / Hvad dør danske konsumægshøner af?. Poster session præsenteret ved DDD Årsmøde 2023, Odense, Danmark.

Bibtex

@conference{acb72371d5764aef8d5e00ef9547611d,
title = "Hvad d{\o}r danske konsum{\ae}gsh{\o}ner af?",
abstract = "D{\o}delighed er en vigtig produktions- og dyrevelf{\ae}rdsindikator i konsum{\ae}gsproduktionen, men b{\aa}de internationalt og i Danmark findes meget f{\aa} unders{\o}gelser af d{\o}ds{\aa}rsagerne hos konsum{\ae}gsh{\o}ner. Obduktioner kan bidrage med viden om d{\o}ds{\aa}rsager, som kan guide producenterne og deres r{\aa}dgivere til bedre forebyggelse. Form{\aa}let med denne unders{\o}gelse var at afd{\ae}kke d{\o}ds{\aa}rsager og risikoperioder for de hyppigste d{\o}ds{\aa}rsager hos danske konsum{\ae}gsh{\o}ner i skrabe- og {\o}kologisk produktion. Vi fulgte 7 konsum{\ae}gsflokke (3 {\o}kologiske, 4 skrab) i seks bes{\ae}tninger fra inds{\ae}ttelse til slagtning. De f{\o}rste 10 selvd{\o}de eller aflivede h{\o}ner blev indsamlet hver anden uge gennem hele produktionsperioden og obduceret af to erfarne fjerkr{\ae}patologer. I alt blev 1.801 h{\o}ner obduceret. Heraf blev mindst {\'e}n mulig d{\o}ds{\aa}rsag fastsl{\aa}et hos 1.758 (97,6%) h{\o}ner. De ti mest hyppige d{\o}ds{\aa}rsager var: {\ae}ggeleder-bughindebet{\ae}ndelse (24,8%), kannibalisme (18.3%), l{\ae}ggen{\o}d (13,3%), hakning (11,7%), ur{\ae}mi/nefropati (8,8%), kronisk {\ae}ggelederbet{\ae}ndelse (6,3%), septik{\ae}mi (5,6%), indre bl{\o}dninger (5,3%), mavetarmlidelser (5,1%), traumer (3,4%). Vi observerede forskelle i fordelingen af d{\o}ds{\aa}rsager mellem de obducerede {\o}kologiske og skrabeh{\o}ner og mellem de syv flokke. De st{\o}rste forskelle mellem {\o}kologiske og skrabeh{\o}ner blev observeret for hakning (3,9% versus 17,3%), kannibalisme (12,7% versus 22,2%) og mavetarmlidelser (10,3% versus 1,4%). Resultaterne viste, at danske konsum{\ae}gsh{\o}ner d{\o}r af en r{\ae}kke forskellige infekti{\o}se og non-infekti{\o}se lidelser. Denne viden b{\o}r kombineres med viden om m{\o}nstre i d{\o}deligheden fra registerdata og viden om producenternes strategier for h{\aa}ndtering af d{\o}delighed i dagligdagen. Samlet set kan resultaterne bruges til at udvikle anbefalinger til forebyggelse til st{\o}tte for {\ae}gproducenternes sundhedsstyring. ",
author = "Lund, {Vibe Pedersen} and I.C. Thoefner and F.S. Scharling and L.R. Nielsen and J.P. Christensen",
year = "2023",
language = "Dansk",
note = "DDD {\AA}rsm{\o}de 2023 ; Conference date: 05-10-2023 Through 07-10-2023",

}

RIS

TY - CONF

T1 - Hvad dør danske konsumægshøner af?

AU - Lund, Vibe Pedersen

AU - Thoefner, I.C.

AU - Scharling, F.S.

AU - Nielsen, L.R.

AU - Christensen, J.P.

PY - 2023

Y1 - 2023

N2 - Dødelighed er en vigtig produktions- og dyrevelfærdsindikator i konsumægsproduktionen, men både internationalt og i Danmark findes meget få undersøgelser af dødsårsagerne hos konsumægshøner. Obduktioner kan bidrage med viden om dødsårsager, som kan guide producenterne og deres rådgivere til bedre forebyggelse. Formålet med denne undersøgelse var at afdække dødsårsager og risikoperioder for de hyppigste dødsårsager hos danske konsumægshøner i skrabe- og økologisk produktion. Vi fulgte 7 konsumægsflokke (3 økologiske, 4 skrab) i seks besætninger fra indsættelse til slagtning. De første 10 selvdøde eller aflivede høner blev indsamlet hver anden uge gennem hele produktionsperioden og obduceret af to erfarne fjerkræpatologer. I alt blev 1.801 høner obduceret. Heraf blev mindst én mulig dødsårsag fastslået hos 1.758 (97,6%) høner. De ti mest hyppige dødsårsager var: æggeleder-bughindebetændelse (24,8%), kannibalisme (18.3%), læggenød (13,3%), hakning (11,7%), uræmi/nefropati (8,8%), kronisk æggelederbetændelse (6,3%), septikæmi (5,6%), indre blødninger (5,3%), mavetarmlidelser (5,1%), traumer (3,4%). Vi observerede forskelle i fordelingen af dødsårsager mellem de obducerede økologiske og skrabehøner og mellem de syv flokke. De største forskelle mellem økologiske og skrabehøner blev observeret for hakning (3,9% versus 17,3%), kannibalisme (12,7% versus 22,2%) og mavetarmlidelser (10,3% versus 1,4%). Resultaterne viste, at danske konsumægshøner dør af en række forskellige infektiøse og non-infektiøse lidelser. Denne viden bør kombineres med viden om mønstre i dødeligheden fra registerdata og viden om producenternes strategier for håndtering af dødelighed i dagligdagen. Samlet set kan resultaterne bruges til at udvikle anbefalinger til forebyggelse til støtte for ægproducenternes sundhedsstyring.

AB - Dødelighed er en vigtig produktions- og dyrevelfærdsindikator i konsumægsproduktionen, men både internationalt og i Danmark findes meget få undersøgelser af dødsårsagerne hos konsumægshøner. Obduktioner kan bidrage med viden om dødsårsager, som kan guide producenterne og deres rådgivere til bedre forebyggelse. Formålet med denne undersøgelse var at afdække dødsårsager og risikoperioder for de hyppigste dødsårsager hos danske konsumægshøner i skrabe- og økologisk produktion. Vi fulgte 7 konsumægsflokke (3 økologiske, 4 skrab) i seks besætninger fra indsættelse til slagtning. De første 10 selvdøde eller aflivede høner blev indsamlet hver anden uge gennem hele produktionsperioden og obduceret af to erfarne fjerkræpatologer. I alt blev 1.801 høner obduceret. Heraf blev mindst én mulig dødsårsag fastslået hos 1.758 (97,6%) høner. De ti mest hyppige dødsårsager var: æggeleder-bughindebetændelse (24,8%), kannibalisme (18.3%), læggenød (13,3%), hakning (11,7%), uræmi/nefropati (8,8%), kronisk æggelederbetændelse (6,3%), septikæmi (5,6%), indre blødninger (5,3%), mavetarmlidelser (5,1%), traumer (3,4%). Vi observerede forskelle i fordelingen af dødsårsager mellem de obducerede økologiske og skrabehøner og mellem de syv flokke. De største forskelle mellem økologiske og skrabehøner blev observeret for hakning (3,9% versus 17,3%), kannibalisme (12,7% versus 22,2%) og mavetarmlidelser (10,3% versus 1,4%). Resultaterne viste, at danske konsumægshøner dør af en række forskellige infektiøse og non-infektiøse lidelser. Denne viden bør kombineres med viden om mønstre i dødeligheden fra registerdata og viden om producenternes strategier for håndtering af dødelighed i dagligdagen. Samlet set kan resultaterne bruges til at udvikle anbefalinger til forebyggelse til støtte for ægproducenternes sundhedsstyring.

M3 - Poster

T2 - DDD Årsmøde 2023

Y2 - 5 October 2023 through 7 October 2023

ER -

ID: 369080271