Accentual mobility: the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Accentual mobility : the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms. / Olander, Thomas Kristoffer.

Copenhagen : Museum Tusculanum, 2006. 199 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Olander, TK 2006, Accentual mobility: the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms. Museum Tusculanum, Copenhagen.

APA

Olander, T. K. (2006). Accentual mobility: the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms. Museum Tusculanum.

Vancouver

Olander TK. Accentual mobility: the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms. Copenhagen: Museum Tusculanum, 2006. 199 p.

Author

Olander, Thomas Kristoffer. / Accentual mobility : the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms. Copenhagen : Museum Tusculanum, 2006. 199 p.

Bibtex

@phdthesis{7ba8d1a004d511deb05e000ea68e967b,
title = "Accentual mobility: the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms",
abstract = "I baltiske og slaviske sprog findes i alle stammeklasser en type ord hvor accenten ligger p{\aa} f{\o}rste stavelse i nogle former og p{\aa} endelsen i andre, fx litausk nom. sg. galv{\`a} {\textquoteleft}hoved{\textquoteright}, akk. g{\'a}lva, gen. galv{\~o}s osv.; russisk nom. sg. golov{\'a} {\textquoteleft}hoved{\textquoteright}, akk. g{\'o}lovu, gen. golov{\'y} osv. Da de baltiske og slaviske mobile accentparadigmer i h{\o}j grad stemmer overens med hinanden, er det sandsynligt at accentmobiliteten i de to sproggrupper g{\aa}r tilbage til et f{\ae}lles udgangspunkt. Form{\aa}let med afhandlingen er at bestemme den urindoeurop{\ae}iske baggrund for de baltoslaviske mobile accentparadigmer.I de to indoeurop{\ae}iske sprog hvor det urindoeurop{\ae}iske accentsted endnu er direkte og utvetydigt bevaret, vedisk sanskrit og oldgr{\ae}sk, er accentmobiliteten begr{\ae}nset til visse konsonantstammer. Hvor nogle forskere mener at den generelle accentmobilitet i baltoslavisk udg{\o}r en arkaisme i forhold til den vediske og gr{\ae}ske immobilitet i de fleste stammeklasser, mener andre at der i baltoslavisk har fundet en innovation sted hvor konsonantstammernes accentmobilitet blev kopieret af de {\o}vrige stammeklasser. I n{\ae}rv{\ae}rende afhandling foresl{\aa}s det at den baltoslaviske innovation bestod i en f{\o}rbaltoslavisk accentlov. Hvis en ordform var accentueret p{\aa} en kort eller hiatisk final stavelse, blev den ubetonet:V > [-accent] / _ (V)C0#Afhandlingen best{\aa}r af fem kapitler. Det indledende kapitel I ber{\o}rer metodiske og terminologiske problemer og indeholder en forskningshistorie samt en udf{\o}rlig kritik af to af de mest popul{\ae}re forklaringsmodeller for den baltoslaviske accentmobilitet. Kapitel II indeholder en rekonstruktion af det prosodiske system, de finale stavelser og den paradigmatiske accent i urindoeurop{\ae}isk p{\aa} grundlag af indoiransk, gr{\ae}sk og germansk materiale. I kapitel III rekonstrueres det prosodiske system og den paradigmatiske accent i urbaltoslavisk p{\aa} grundlag af materiale fra de tre baltiske sprog og urslavisk. I kapitel IV foretages af en unders{\o}gelse af den foresl{\aa}ede accentlov ud fra en sammenligning af de rekonstruerede urindoeurop{\ae}iske endelser og de tilsvarende former i de urbaltoslaviske mobile accentparadigmer. Det konkluderende kapitel V indeholder en sammenfatning af de foreg{\aa}ende kapitler og en fremstilling af de vigtigste resultater.",
author = "Olander, {Thomas Kristoffer}",
year = "2006",
language = "English",
publisher = "Museum Tusculanum",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Accentual mobility

T2 - the prehistory of the Balto-Slavic mobile accent paradigms

AU - Olander, Thomas Kristoffer

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - I baltiske og slaviske sprog findes i alle stammeklasser en type ord hvor accenten ligger på første stavelse i nogle former og på endelsen i andre, fx litausk nom. sg. galvà ‘hoved’, akk. gálva, gen. galvõs osv.; russisk nom. sg. golová ‘hoved’, akk. gólovu, gen. golový osv. Da de baltiske og slaviske mobile accentparadigmer i høj grad stemmer overens med hinanden, er det sandsynligt at accentmobiliteten i de to sproggrupper går tilbage til et fælles udgangspunkt. Formålet med afhandlingen er at bestemme den urindoeuropæiske baggrund for de baltoslaviske mobile accentparadigmer.I de to indoeuropæiske sprog hvor det urindoeuropæiske accentsted endnu er direkte og utvetydigt bevaret, vedisk sanskrit og oldgræsk, er accentmobiliteten begrænset til visse konsonantstammer. Hvor nogle forskere mener at den generelle accentmobilitet i baltoslavisk udgør en arkaisme i forhold til den vediske og græske immobilitet i de fleste stammeklasser, mener andre at der i baltoslavisk har fundet en innovation sted hvor konsonantstammernes accentmobilitet blev kopieret af de øvrige stammeklasser. I nærværende afhandling foreslås det at den baltoslaviske innovation bestod i en førbaltoslavisk accentlov. Hvis en ordform var accentueret på en kort eller hiatisk final stavelse, blev den ubetonet:V > [-accent] / _ (V)C0#Afhandlingen består af fem kapitler. Det indledende kapitel I berører metodiske og terminologiske problemer og indeholder en forskningshistorie samt en udførlig kritik af to af de mest populære forklaringsmodeller for den baltoslaviske accentmobilitet. Kapitel II indeholder en rekonstruktion af det prosodiske system, de finale stavelser og den paradigmatiske accent i urindoeuropæisk på grundlag af indoiransk, græsk og germansk materiale. I kapitel III rekonstrueres det prosodiske system og den paradigmatiske accent i urbaltoslavisk på grundlag af materiale fra de tre baltiske sprog og urslavisk. I kapitel IV foretages af en undersøgelse af den foreslåede accentlov ud fra en sammenligning af de rekonstruerede urindoeuropæiske endelser og de tilsvarende former i de urbaltoslaviske mobile accentparadigmer. Det konkluderende kapitel V indeholder en sammenfatning af de foregående kapitler og en fremstilling af de vigtigste resultater.

AB - I baltiske og slaviske sprog findes i alle stammeklasser en type ord hvor accenten ligger på første stavelse i nogle former og på endelsen i andre, fx litausk nom. sg. galvà ‘hoved’, akk. gálva, gen. galvõs osv.; russisk nom. sg. golová ‘hoved’, akk. gólovu, gen. golový osv. Da de baltiske og slaviske mobile accentparadigmer i høj grad stemmer overens med hinanden, er det sandsynligt at accentmobiliteten i de to sproggrupper går tilbage til et fælles udgangspunkt. Formålet med afhandlingen er at bestemme den urindoeuropæiske baggrund for de baltoslaviske mobile accentparadigmer.I de to indoeuropæiske sprog hvor det urindoeuropæiske accentsted endnu er direkte og utvetydigt bevaret, vedisk sanskrit og oldgræsk, er accentmobiliteten begrænset til visse konsonantstammer. Hvor nogle forskere mener at den generelle accentmobilitet i baltoslavisk udgør en arkaisme i forhold til den vediske og græske immobilitet i de fleste stammeklasser, mener andre at der i baltoslavisk har fundet en innovation sted hvor konsonantstammernes accentmobilitet blev kopieret af de øvrige stammeklasser. I nærværende afhandling foreslås det at den baltoslaviske innovation bestod i en førbaltoslavisk accentlov. Hvis en ordform var accentueret på en kort eller hiatisk final stavelse, blev den ubetonet:V > [-accent] / _ (V)C0#Afhandlingen består af fem kapitler. Det indledende kapitel I berører metodiske og terminologiske problemer og indeholder en forskningshistorie samt en udførlig kritik af to af de mest populære forklaringsmodeller for den baltoslaviske accentmobilitet. Kapitel II indeholder en rekonstruktion af det prosodiske system, de finale stavelser og den paradigmatiske accent i urindoeuropæisk på grundlag af indoiransk, græsk og germansk materiale. I kapitel III rekonstrueres det prosodiske system og den paradigmatiske accent i urbaltoslavisk på grundlag af materiale fra de tre baltiske sprog og urslavisk. I kapitel IV foretages af en undersøgelse af den foreslåede accentlov ud fra en sammenligning af de rekonstruerede urindoeuropæiske endelser og de tilsvarende former i de urbaltoslaviske mobile accentparadigmer. Det konkluderende kapitel V indeholder en sammenfatning af de foregående kapitler og en fremstilling af de vigtigste resultater.

M3 - Ph.D. thesis

BT - Accentual mobility

PB - Museum Tusculanum

CY - Copenhagen

ER -

ID: 10873194