Wind interviewet til Ræson om bogen ITU: Europa, vesten og verden efter Trump, Brexit og 10 års kriser

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AvisartikelFormidling

Centerleder og professor ved Center for Europæisk Politik Marlene Wind er d.2. februar interviewet til Ræson. Interviewet tog udgangspunkt i den nye bog fra Ræson, som Marlene Wind er medforfatter til, med titlen ”ITU: Europa, vesten og verden efter Trump, Brexit og 10 års kriser”. Her blev Marlene Wind blandt andet spurgt til EU skepsissen:

”Det er sjovt med EU-skepsissen, for hvis man ser på meningsmålinger, så ser det ud som om, at europæerne bliver mere og mere begejstrede for EU. Det er lidt pudsigt sammenholdt med, at vi i den offentlige diskurs hele tiden fremstiller det som om, at der kun er skepsis, men det er selvfølgelig på grund af briterne, der forlader EU.” Til spørgsmålet om EU-skepsissen påpegede Marlene Wind også, at der er stor forskel på EU-skepsissen rundt omkring i medlemslandene.

Interviewet kommer vidt omkring om de forskelle emner og problematikker ved EU-samarbejdet. Her kan nævnes håndteringen af populisme, det Fransk-Tyske samarbejde i lyset af de kommende nationalvalg, og den danske særaftale som er under forhandling. Til spørgsmålet om hvor vidt EU-skepsissen kan være en midlertidig tilstand, gav Marlene Wind følgende kommentar:

”Det gode, der er sket i kølvandet på Brexit-afstemningen, er nok, at mange europæere i andre EU-lande er blevet mere afklarede i deres holdning til EU. Meningsmålinger foretaget efter Brexit, har jo vist, at rigtig mange af dem, der før var halvskeptiske, nu ikke vil samme vej som briterne. Det kan godt være, at de ikke ligefrem er jubel-europæere, men de vil i hvert fald ikke samme vej som briterne. Skal man sige noget positivt om det her, er det måske i virkeligheden, at man er begyndt at gentænke, hvorfor vi overhovedet har det her samarbejde.”
OriginalsprogDansk
TidsskriftRaeson
ISSN1902-2255
StatusUdgivet - 2 feb. 2017

ID: 189356737