P1 Orientering om EU, Polen og retsstatsprincipper

Publikation: Bidrag der ikke har en tekstformLyd og/eller billed produktion (digital)Formidling

D. 21. oktober var professor Marlene Wind i P1 Orientering for at drøfte aftenens EU-topmøde. Sektionen med Wind kan høres fra 09.38 og ca. 10 minutter frem.

De 27 stats- og regeringschefer samledes d. 21. oktober i Bruxelles for at diskutere tårnhøje energipriser og covid-19-pandemien - men også situationen i Polen.

Regeringen i Polen har blandt andet afholdt landets domstole fra at gå i dialog med eller forelægge sager for EU-domstolen, hvis regeringen ikke har overholdt EU-lovgivning. Når ikke der er uafhængige domstole, er der ikke nogle byggesten at hvile det europæiske fællesskab og de europæiske værdier på, fastslår Wind i segmentet. Hvis et land ikke længere følger reglerne, underminerer det hele samarbejdet, da virksomheder og borgere er dybt afhængige af, at landene hver især fortolker love og regler ens. Dette kan man ikke længere være sikker på, når Polens regering gør det strafbart for dommere at følge EU-regler, siger hun.

Wind udtaler ligeledes, at situationen omkring Polen er højaktuel, idet Polens premierminister tidligere på ugen holdt tale i Europa-Parlamentet, hvilket kun eskalerede konflikten yderligere. Der er ingen på topmødet, som ved, hvordan den skal lande. Wind peger i den forbindelse på de sanktionsmuligheder, EU lige nu har for at få Polen til at rette ind. Hun nævner, at tilbageholdelse af midler er den eneste mulighed, EU har, som tingene ser ud nu, da en Artikel 7-procedure, som kan fratage et land stemmeretten, kræver enstemmighed. Dog under streger hun, at økonomiske sanktioner også kan ramme hårdt, da det er mange penge, Polen står til at miste, hvis de ikke retter ind.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato21 okt. 2021
Medier for resultatRadio
Størrelseca. 10 minutter
StatusUdgivet - 21 okt. 2021

ID: 282427424