Kvælstoffjernelse ved naturpleje: Vidensgrundlag og opfølgende forskning

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Standard

Kvælstoffjernelse ved naturpleje : Vidensgrundlag og opfølgende forskning. / Schmidt, Inger Kappel; Gundersen, Per.

Frederiksberg : Københavns Universitet, 2018. 39 s. (IGN Rapport).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Harvard

Schmidt, IK & Gundersen, P 2018, Kvælstoffjernelse ved naturpleje: Vidensgrundlag og opfølgende forskning. IGN Rapport, Københavns Universitet, Frederiksberg.

APA

Schmidt, I. K., & Gundersen, P. (2018). Kvælstoffjernelse ved naturpleje: Vidensgrundlag og opfølgende forskning. Københavns Universitet. IGN Rapport

Vancouver

Schmidt IK, Gundersen P. Kvælstoffjernelse ved naturpleje: Vidensgrundlag og opfølgende forskning. Frederiksberg: Københavns Universitet, 2018. 39 s. (IGN Rapport).

Author

Schmidt, Inger Kappel ; Gundersen, Per. / Kvælstoffjernelse ved naturpleje : Vidensgrundlag og opfølgende forskning. Frederiksberg : Københavns Universitet, 2018. 39 s. (IGN Rapport).

Bibtex

@book{8865cf85f7444620b071a9f312b2ec98,
title = "Kv{\ae}lstoffjernelse ved naturpleje: Vidensgrundlag og opf{\o}lgende forskning",
abstract = "Mange lys{\aa}bne naturtyper i Danmark er pr{\ae}get af tilgroning og {\o}get kv{\ae}lstofnedfald. Forskellige former for naturpleje er n{\o}dvendig for at holde arealerne lys{\aa}bne og naturplejen udg{\o}r samtidigt et virkemiddel til at fjerne kv{\ae}lstof og dermed kompensere for for{\o}get kv{\ae}lstofbelastning. I denne rapport sammenstiller vi viden om, hvor meget kv{\ae}lstof forskellige plejemetoder (gr{\ae}sning, afbr{\ae}nding, sl{\aa}ning og t{\o}rveskr{\ae}lning) kan fjerne fra forskellige naturtyper. Desuden diskutere vi, hvad {\o}get m{\aa}lrettet fjernelse af kv{\ae}lstof fra omr{\aa}derne vil betyde for n{\ae}ringsstofbalancen og naturindholdet. Gr{\ae}sning fjerner mindst kv{\ae}lstof og kan dermed ikke alene forbedre arealernes kv{\ae}lstofbalance. Sl{\aa}ning og t{\o}rveskr{\ae}lning kan fjerne det samme eller mere kv{\ae}lstof end de lys{\aa}bne naturtyper modtager som N-deposition og kan derfor kompensere for kv{\ae}lstofbelastningen. Sl{\aa}ning og t{\o}rveskr{\ae}lning kan dog medf{\o}re en ubalance i n{\ae}ringsstofsammens{\ae}tningen, idet man ogs{\aa} fjerner fos- for og basekationer, og arbejdet med maskiner medf{\o}rer en homogenisering af naturarealet. Afbr{\ae}nding kan fjerne mere kv{\ae}lstof end gr{\ae}sning og m{\ae}ngden kan {\o}ges ved at {\o}ge frekvensen. Afbr{\ae}nding er den plejemetode, der kan fjerne mest N uden at give anledning til ubalance i n{\ae}ringsstofsammens{\ae}tningen. Udenlandske studier peger p{\aa}, at de bedste resultater for artsdiversiteten under h{\o}j kv{\ae}lstofbelastning kan opn{\aa}s ved at kombinere gr{\ae}sning og mindre intensiv sl{\aa}ning eller fjernelse af tr{\ae}er og buske med mere intensive metoder som afbr{\ae}nding, sl{\aa}ning og t{\o}rveskr{\ae}lning p{\aa} mindre omr{\aa}der. Ved kun at anvende de intensive metoder p{\aa} mindre omr{\aa}der indenfor et naturareal underst{\o}tter man diversiteten. I rapportens sidste del giver vi en r{\ae}kke forslag til opf{\o}lgende unders{\o}gelser og eksperimenter, der er n{\o}dvendige for at forbedre grundlaget for beslutninger om naturpleje og acceptable N-belastning. Der er behov for at udvikle metoder og redskaber til konsekvensvurdering p{\aa} lokalitetsniveau, men vidensgrundlaget hertil er spinkelt is{\ae}r med hensyn til interaktionen mellem pleje og N-deposition. ",
author = "Schmidt, {Inger Kappel} and Per Gundersen",
year = "2018",
month = apr,
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7903-790-8",
series = "IGN Rapport",
publisher = "K{\o}benhavns Universitet",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Kvælstoffjernelse ved naturpleje

T2 - Vidensgrundlag og opfølgende forskning

AU - Schmidt, Inger Kappel

AU - Gundersen, Per

PY - 2018/4

Y1 - 2018/4

N2 - Mange lysåbne naturtyper i Danmark er præget af tilgroning og øget kvælstofnedfald. Forskellige former for naturpleje er nødvendig for at holde arealerne lysåbne og naturplejen udgør samtidigt et virkemiddel til at fjerne kvælstof og dermed kompensere for forøget kvælstofbelastning. I denne rapport sammenstiller vi viden om, hvor meget kvælstof forskellige plejemetoder (græsning, afbrænding, slåning og tørveskrælning) kan fjerne fra forskellige naturtyper. Desuden diskutere vi, hvad øget målrettet fjernelse af kvælstof fra områderne vil betyde for næringsstofbalancen og naturindholdet. Græsning fjerner mindst kvælstof og kan dermed ikke alene forbedre arealernes kvælstofbalance. Slåning og tørveskrælning kan fjerne det samme eller mere kvælstof end de lysåbne naturtyper modtager som N-deposition og kan derfor kompensere for kvælstofbelastningen. Slåning og tørveskrælning kan dog medføre en ubalance i næringsstofsammensætningen, idet man også fjerner fos- for og basekationer, og arbejdet med maskiner medfører en homogenisering af naturarealet. Afbrænding kan fjerne mere kvælstof end græsning og mængden kan øges ved at øge frekvensen. Afbrænding er den plejemetode, der kan fjerne mest N uden at give anledning til ubalance i næringsstofsammensætningen. Udenlandske studier peger på, at de bedste resultater for artsdiversiteten under høj kvælstofbelastning kan opnås ved at kombinere græsning og mindre intensiv slåning eller fjernelse af træer og buske med mere intensive metoder som afbrænding, slåning og tørveskrælning på mindre områder. Ved kun at anvende de intensive metoder på mindre områder indenfor et naturareal understøtter man diversiteten. I rapportens sidste del giver vi en række forslag til opfølgende undersøgelser og eksperimenter, der er nødvendige for at forbedre grundlaget for beslutninger om naturpleje og acceptable N-belastning. Der er behov for at udvikle metoder og redskaber til konsekvensvurdering på lokalitetsniveau, men vidensgrundlaget hertil er spinkelt især med hensyn til interaktionen mellem pleje og N-deposition.

AB - Mange lysåbne naturtyper i Danmark er præget af tilgroning og øget kvælstofnedfald. Forskellige former for naturpleje er nødvendig for at holde arealerne lysåbne og naturplejen udgør samtidigt et virkemiddel til at fjerne kvælstof og dermed kompensere for forøget kvælstofbelastning. I denne rapport sammenstiller vi viden om, hvor meget kvælstof forskellige plejemetoder (græsning, afbrænding, slåning og tørveskrælning) kan fjerne fra forskellige naturtyper. Desuden diskutere vi, hvad øget målrettet fjernelse af kvælstof fra områderne vil betyde for næringsstofbalancen og naturindholdet. Græsning fjerner mindst kvælstof og kan dermed ikke alene forbedre arealernes kvælstofbalance. Slåning og tørveskrælning kan fjerne det samme eller mere kvælstof end de lysåbne naturtyper modtager som N-deposition og kan derfor kompensere for kvælstofbelastningen. Slåning og tørveskrælning kan dog medføre en ubalance i næringsstofsammensætningen, idet man også fjerner fos- for og basekationer, og arbejdet med maskiner medfører en homogenisering af naturarealet. Afbrænding kan fjerne mere kvælstof end græsning og mængden kan øges ved at øge frekvensen. Afbrænding er den plejemetode, der kan fjerne mest N uden at give anledning til ubalance i næringsstofsammensætningen. Udenlandske studier peger på, at de bedste resultater for artsdiversiteten under høj kvælstofbelastning kan opnås ved at kombinere græsning og mindre intensiv slåning eller fjernelse af træer og buske med mere intensive metoder som afbrænding, slåning og tørveskrælning på mindre områder. Ved kun at anvende de intensive metoder på mindre områder indenfor et naturareal understøtter man diversiteten. I rapportens sidste del giver vi en række forslag til opfølgende undersøgelser og eksperimenter, der er nødvendige for at forbedre grundlaget for beslutninger om naturpleje og acceptable N-belastning. Der er behov for at udvikle metoder og redskaber til konsekvensvurdering på lokalitetsniveau, men vidensgrundlaget hertil er spinkelt især med hensyn til interaktionen mellem pleje og N-deposition.

M3 - Rapport

SN - 978-87-7903-790-8

T3 - IGN Rapport

BT - Kvælstoffjernelse ved naturpleje

PB - Københavns Universitet

CY - Frederiksberg

ER -

ID: 195153805