Is i maven

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AnmeldelseFormidling

Vi må væbne os med tålmodighed - kulden bliver hængende

Drømmer du om lunere vinde og knopper på træerne? Det kan du godt vente længe med. Foråret kan risikere at lade vente længe på sig i år.

Det konstaterer professor fra Niels Bohr Instituttet i København Eigil Kaas . Hans erfaring siger ham, at vi ikke behøver pakke vanterne væk lige med det samme.

»Der går formentlig lang tid, før kulden slipper os. Vi har voldsom kulde, fordi det blæser fra meget kolde egne.Vejret lige nu har en selvforstærkende effekt - der ligger simpelthen en stor klump tung luft, der ikke vil gå væk,« siger han.Køligt forår

Hvis kulden bider sig fast i både januar og februar, ser forårsmånederne ikke lovende ud.

»Når årets to første måneder er meget kolde, så kan foråret risikere at rykke sig. Så bliver marts, april og maj kølige, og træerne venter med at springe ud,« siger Eigil Kaas .

Synderen er et højtryk over Rusland, som bliver ved med at puste kold luft ned over os. Og det holder det altså ikke op med foreløbig. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget.

»Det betyder jo, at pollensæsonen lader vente på sig. Det kan også betyde, at sommeren bliver dræbersnegle-fri, de er følsomme over for kulde. Frosten er god for naturen på flere områder, den dræber larver og biller, som ellers ville ødelægge planter og træer.«

lfu@bt.dk
OriginalsprogDansk
TidsskriftB T
Sider (fra-til)20-
ISSN0106-4029
StatusUdgivet - 13 jan. 2010

ID: 34361739