Hvordan ender det? Flygtninge, Borgerkrig og de danske dilemmaer i Irak og Syrien

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Danmark vil efter al sandsynlighed være engageret i krigene i Irak og Syrien i mange år fremover, og i den periode kan USA meget vel skrue op for den militære indsats. Hvis ikke den danske regering præsenterer en langsigtet strategi for engagementet i de to lande, kan det ende med en situation som i Afghanistan, hvor vi var alt for fokuserede på, hvilke bidrag vores allierede efterspurgte på kort sigt, i stedet for at vurdere, hvad der ville være behov for på længere sigt. Det skriver Helle Malmvig og Mikkel Vedby Rasmussen i denne forskningspublikation.

Konflikterne i Irak og Syrien er kun blevet forværret, siden Folketinget besluttede at sende danske F-16-fly til den amerikansk-ledede koalition mod Islamisk Stat i oktober 2014. Flere end 12 millioner syrere er på flugt, og i Irak har sekterisk vold og Islamisk Stats fremmarch opløst en ekstremt skrøbelig stat.

Herhjemme har to forhold lagt yderligere pres på politikerne: For det første betød opråbet fra Forsvarets flymekanikere til politikerne i juli, at der blev sat spørgsmålstegn ved, om bombekampagnen nyttede, og hvad den kostede. Resultatet blev, at F-16-bidraget blev trukket hjem i en periode. For det andet oplever Europa et enormt flygtningepres, der bringer konflikterne ind på den hjemlige politiske arena.

Ifølge Helle Malmvig og Mikkel Vedby Rasmussen står valget mellem to scenarier: Danmark kan øge sit engagement i koalitionen og dermed forpligte sig til en kombineret militær og civil indsats i mange år endnu, eller politikerne kan beslutte en mere begrænset civil indsats for at afhjælpe den humanitære katastrofe i området.

Uanset hvilken vej vi vælger, vil Danmark være med til at samle stumperne i Mellemøsten i mange år fremover. Folketinget bør derfor kræve en langsigtet plan fra regeringen, der kan danne grundlag for en folketingsbeslutning om et eventuelt militært bidrag, skriver de to forskere.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagInstitut for Internationale Studier / Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder
Antal sider26
ISBN (Trykt)9788776057602
ISBN (Elektronisk)9788776057619
StatusUdgivet - 1 sep. 2015

ID: 144529124