Genfortællinger: En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Genfortællinger : En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum. / Larsen, Dorte Greisgaard.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2013. 256 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Larsen, DG 2013, Genfortællinger: En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Larsen, D. G. (2013). Genfortællinger: En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Larsen DG. Genfortællinger: En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2013. 256 s.

Author

Larsen, Dorte Greisgaard. / Genfortællinger : En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2013. 256 s.

Bibtex

@phdthesis{8582fec32657429e9b4c4c8d2e700559,
title = "Genfort{\ae}llinger: En unders{\o}gelse af stabilitet og forandring i to fort{\ae}lleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 {\aa}rs mellemrum",
abstract = "Ph.d.-afhandlingen er en unders{\o}gelse af to fort{\ae}lleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med henholdsvis 19 og 15 års mellemrum med henblik på at unders{\o}ge stabilitet og forandring i virkelig tid. De fire versioner er alle fortalt i sociolingvistiske interview og stammer fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier.Gennem 4 delstudier unders{\o}ger jeg i et s{\aa}vel synkront som diakront perspektiv, hvordan de fire fortalte versioner fort{\ae}lles. I det f{\o}rste delstudie om re-making har jeg fokus p{\aa} begrebet ’grundfort{\ae}lling’. I det andet studie om frame-making flyttes fokus til den ramme, fort{\ae}llerne i samarbejde med tilh{\o}reren skaber om de enkelte versioner, og i det tredje studie retter jeg opm{\ae}rksomheden mod det univers i form af bl.a. tid, sted og personer, som etableres, dvs. fort{\ae}llerens world-making. I det sidste studie analyserer jeg under overskriften self-making det identitetsarbejde, der foreg{\aa}r i de enkelte fort{\ae}llinger. Samlet set giver analyserne et komplekst billede af, hvad der forbliver stabilt og forandrer sig over tid, og hvordan erindrede begivenheder kan fort{\ae}lles og bruges over tid.Afhandlingen har teoretiske såvel som metodologiske implikationer. For det f{\o}rste argumenterer jeg for, at vi i unders{\o}gelser af autobiografiske narrativer i form af genfort{\ae}llinger må integrere et interaktionelt perspektiv med fokus på lokal betydningsdannelse og et hermeneutisk perspektiv med fokus på livshistorisk betydningsdannelse. I analyserne viser jeg konkret, hvordan det interaktionelle og lokale har et vist forklaringspotentiale, men ikke kan stå alene. For det andet foreslår jeg, hvordan vi med udgangspunkt i en hermeneutisk tilgang kan forstå de {\ae}ndringer, vi kan se i det ene s{\ae}t af genfort{\ae}llinger, som forandring i form af autobiografisk l{\ae}ring. Vi l{\ae}rer m.a.o. ord noget om os selv ved, at vi fort{\ae}ller os frem i verden.",
author = "Larsen, {Dorte Greisgaard}",
year = "2013",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Genfortællinger

T2 - En undersøgelse af stabilitet og forandring i to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med 15-20 års mellemrum

AU - Larsen, Dorte Greisgaard

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Ph.d.-afhandlingen er en undersøgelse af to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med henholdsvis 19 og 15 års mellemrum med henblik på at undersøge stabilitet og forandring i virkelig tid. De fire versioner er alle fortalt i sociolingvistiske interview og stammer fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier.Gennem 4 delstudier undersøger jeg i et såvel synkront som diakront perspektiv, hvordan de fire fortalte versioner fortælles. I det første delstudie om re-making har jeg fokus på begrebet ’grundfortælling’. I det andet studie om frame-making flyttes fokus til den ramme, fortællerne i samarbejde med tilhøreren skaber om de enkelte versioner, og i det tredje studie retter jeg opmærksomheden mod det univers i form af bl.a. tid, sted og personer, som etableres, dvs. fortællerens world-making. I det sidste studie analyserer jeg under overskriften self-making det identitetsarbejde, der foregår i de enkelte fortællinger. Samlet set giver analyserne et komplekst billede af, hvad der forbliver stabilt og forandrer sig over tid, og hvordan erindrede begivenheder kan fortælles og bruges over tid.Afhandlingen har teoretiske såvel som metodologiske implikationer. For det første argumenterer jeg for, at vi i undersøgelser af autobiografiske narrativer i form af genfortællinger må integrere et interaktionelt perspektiv med fokus på lokal betydningsdannelse og et hermeneutisk perspektiv med fokus på livshistorisk betydningsdannelse. I analyserne viser jeg konkret, hvordan det interaktionelle og lokale har et vist forklaringspotentiale, men ikke kan stå alene. For det andet foreslår jeg, hvordan vi med udgangspunkt i en hermeneutisk tilgang kan forstå de ændringer, vi kan se i det ene sæt af genfortællinger, som forandring i form af autobiografisk læring. Vi lærer m.a.o. ord noget om os selv ved, at vi fortæller os frem i verden.

AB - Ph.d.-afhandlingen er en undersøgelse af to fortælleres versioner af personligt oplevede begivenheder fortalt med henholdsvis 19 og 15 års mellemrum med henblik på at undersøge stabilitet og forandring i virkelig tid. De fire versioner er alle fortalt i sociolingvistiske interview og stammer fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier.Gennem 4 delstudier undersøger jeg i et såvel synkront som diakront perspektiv, hvordan de fire fortalte versioner fortælles. I det første delstudie om re-making har jeg fokus på begrebet ’grundfortælling’. I det andet studie om frame-making flyttes fokus til den ramme, fortællerne i samarbejde med tilhøreren skaber om de enkelte versioner, og i det tredje studie retter jeg opmærksomheden mod det univers i form af bl.a. tid, sted og personer, som etableres, dvs. fortællerens world-making. I det sidste studie analyserer jeg under overskriften self-making det identitetsarbejde, der foregår i de enkelte fortællinger. Samlet set giver analyserne et komplekst billede af, hvad der forbliver stabilt og forandrer sig over tid, og hvordan erindrede begivenheder kan fortælles og bruges over tid.Afhandlingen har teoretiske såvel som metodologiske implikationer. For det første argumenterer jeg for, at vi i undersøgelser af autobiografiske narrativer i form af genfortællinger må integrere et interaktionelt perspektiv med fokus på lokal betydningsdannelse og et hermeneutisk perspektiv med fokus på livshistorisk betydningsdannelse. I analyserne viser jeg konkret, hvordan det interaktionelle og lokale har et vist forklaringspotentiale, men ikke kan stå alene. For det andet foreslår jeg, hvordan vi med udgangspunkt i en hermeneutisk tilgang kan forstå de ændringer, vi kan se i det ene sæt af genfortællinger, som forandring i form af autobiografisk læring. Vi lærer m.a.o. ord noget om os selv ved, at vi fortæller os frem i verden.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Genfortællinger

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 77707724