Fornuftig uenighed

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Fornuftig uenighed. / Kock, Christian Erik J.

I: Rhetorica Scandinavica, Nr. 48, 2008, s. 64-83.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Kock, CEJ 2008, 'Fornuftig uenighed', Rhetorica Scandinavica, nr. 48, s. 64-83.

APA

Kock, C. E. J. (2008). Fornuftig uenighed. Rhetorica Scandinavica, (48), 64-83.

Vancouver

Kock CEJ. Fornuftig uenighed. Rhetorica Scandinavica. 2008;(48):64-83.

Author

Kock, Christian Erik J. / Fornuftig uenighed. I: Rhetorica Scandinavica. 2008 ; Nr. 48. s. 64-83.

Bibtex

@article{ff84eb205a5311dea8de000ea68e967b,
title = "Fornuftig uenighed",
abstract = "Tanker om deliberativt demokrati handler oftest om borgernes inddragelse i demokratiet som aktive retorer eller debatt{\o}rer. Og de handler ofte om veje til finde gensidig forst{\aa}else eller ligefrem konsensus. Denne artikel har en anden vinkel: Den v{\ae}lger borgernes position som modtagere, ikke afsendere, af deliberativ retorik, og den accepterer at politiske debatt{\o}rer typisk vil forblive uenige. Den redeg{\o}r for hvorfor det er s{\aa}dan, og den s{\o}ger med dette som udgangspunkt at formulere og eksemplificere normer for hvordan uenige debatt{\o}rer kan f{\o}re dialog, s{\aa}dan at borgerne bedst muligt kan bruge dialogen som hj{\ae}lp til at tr{\ae}ffe deres egne valg mellem modst{\aa}ende standpunkter. Grundantagelsen er den enkle at debatt{\o}rer skal give eksplicitte argumenter for deres standpunkter og eksplicitte svar p{\aa} modparters modargumenter. Der findes derfor to hovedtyper af forsyndelser: 1) at undlade at give argumenter for sine standpunkter, og 2) at undlade at svare p{\aa} modargumenter. Begge slags forsyndelser skjules ofte med held med teknikker der sammenfattende kan betegnes som ”omvendt lommetyveri”, idet meningen er at tilh{\o}rerne skal acceptere et standpunkt uden argumenter, eller et svar uden modargumenter, fordi de ikke opdager at det er hvad de f{\aa}r. Det h{\ae}vdes at is{\ae}r svar uden reelle modargumenter er en udbredt forsyndelse i nutidig politisk debat. Der opstilles en typologi over begge hovedtyper af debat-forsyndelse, og en r{\ae}kke nutidige eksempler fra dansk og amerikansk politik analyseres. Vigtige referencepunkter i artiklen er Aristoteles, Cicero, J{\"u}rgen Habermas, John Rawls, Isaiah Berlin, Joseph Raz, Trudy Govier.",
author = "Kock, {Christian Erik J}",
year = "2008",
language = "Dansk",
pages = "64--83",
journal = "Rhetorica Scandinavica",
issn = "1397-0534",
publisher = "Retorikf{\"o}rlaget AB ",
number = "48",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Fornuftig uenighed

AU - Kock, Christian Erik J

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Tanker om deliberativt demokrati handler oftest om borgernes inddragelse i demokratiet som aktive retorer eller debattører. Og de handler ofte om veje til finde gensidig forståelse eller ligefrem konsensus. Denne artikel har en anden vinkel: Den vælger borgernes position som modtagere, ikke afsendere, af deliberativ retorik, og den accepterer at politiske debattører typisk vil forblive uenige. Den redegør for hvorfor det er sådan, og den søger med dette som udgangspunkt at formulere og eksemplificere normer for hvordan uenige debattører kan føre dialog, sådan at borgerne bedst muligt kan bruge dialogen som hjælp til at træffe deres egne valg mellem modstående standpunkter. Grundantagelsen er den enkle at debattører skal give eksplicitte argumenter for deres standpunkter og eksplicitte svar på modparters modargumenter. Der findes derfor to hovedtyper af forsyndelser: 1) at undlade at give argumenter for sine standpunkter, og 2) at undlade at svare på modargumenter. Begge slags forsyndelser skjules ofte med held med teknikker der sammenfattende kan betegnes som ”omvendt lommetyveri”, idet meningen er at tilhørerne skal acceptere et standpunkt uden argumenter, eller et svar uden modargumenter, fordi de ikke opdager at det er hvad de får. Det hævdes at især svar uden reelle modargumenter er en udbredt forsyndelse i nutidig politisk debat. Der opstilles en typologi over begge hovedtyper af debat-forsyndelse, og en række nutidige eksempler fra dansk og amerikansk politik analyseres. Vigtige referencepunkter i artiklen er Aristoteles, Cicero, Jürgen Habermas, John Rawls, Isaiah Berlin, Joseph Raz, Trudy Govier.

AB - Tanker om deliberativt demokrati handler oftest om borgernes inddragelse i demokratiet som aktive retorer eller debattører. Og de handler ofte om veje til finde gensidig forståelse eller ligefrem konsensus. Denne artikel har en anden vinkel: Den vælger borgernes position som modtagere, ikke afsendere, af deliberativ retorik, og den accepterer at politiske debattører typisk vil forblive uenige. Den redegør for hvorfor det er sådan, og den søger med dette som udgangspunkt at formulere og eksemplificere normer for hvordan uenige debattører kan føre dialog, sådan at borgerne bedst muligt kan bruge dialogen som hjælp til at træffe deres egne valg mellem modstående standpunkter. Grundantagelsen er den enkle at debattører skal give eksplicitte argumenter for deres standpunkter og eksplicitte svar på modparters modargumenter. Der findes derfor to hovedtyper af forsyndelser: 1) at undlade at give argumenter for sine standpunkter, og 2) at undlade at svare på modargumenter. Begge slags forsyndelser skjules ofte med held med teknikker der sammenfattende kan betegnes som ”omvendt lommetyveri”, idet meningen er at tilhørerne skal acceptere et standpunkt uden argumenter, eller et svar uden modargumenter, fordi de ikke opdager at det er hvad de får. Det hævdes at især svar uden reelle modargumenter er en udbredt forsyndelse i nutidig politisk debat. Der opstilles en typologi over begge hovedtyper af debat-forsyndelse, og en række nutidige eksempler fra dansk og amerikansk politik analyseres. Vigtige referencepunkter i artiklen er Aristoteles, Cicero, Jürgen Habermas, John Rawls, Isaiah Berlin, Joseph Raz, Trudy Govier.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 64

EP - 83

JO - Rhetorica Scandinavica

JF - Rhetorica Scandinavica

SN - 1397-0534

IS - 48

ER -

ID: 12676325