Film, historie og erindring

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogfagfællebedømt

Vi bærer historien i os hele livet, ikke bare vores individuelle historie og erindring, vores familie- og slægtshistorie, men også den større historie, vores liv er en del af. Erindringen er en vigtig del af vores liv og identitet. Den handler ikke bare om fortiden, men også om nutiden og fremtiden.

Samfundet i dag er gennemsyret af film og andre medier, herunder også af erindringsbilleder og historiske fortællinger. De historiske fortællinger og erindringsbilleder, vi oplever og fascineres af, er i høj grad med til at påvirke os individuelt. De etablerer også en forbindelse til en større, kollektiv historie.

Denne bog analyserer de centrale historiske genrer indenfor både fiktive og dokumentariske filmfortællinger. Den påviser, hvordan film formår at gøre historien levende, og dermed være et væsentligt alternativ og supplement til historievidenskaben. Den filmiske historiefortælling skaber ikke bare oplevelse af en historisk virkelighed. Den igangsætter også refleksioner over fortid og nutid.

Bogens analyser fokuserer både på film, der bruger instruktørens egne barndoms- og familieerindringer som materiale for erindrings- og tidsbilleder, på film, der graver dybt i den historiske hverdagshistorie, og på film som skildrer kendte historiske personer. Den beskæftiger sig også med historiske film, hvor 2. verdenskrig er i centrum, og dermed med fortolkningskampen om store, centrale, historiske begivenheder.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedHellerup
ForlagForlaget Spring
Antal sider286
ISBN (Trykt)9788794165358
StatusUdgivet - 2023

    Forskningsområder

  • Det Humanistiske Fakultet - Filmhistorie, Filmteori, Kognitiv film analyse, dokumentarfilm, Fiktion og virkelighed, Film og historie

ID: 368622323