Den gode krig? Danmark i Afghanistan 2006-2010

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

Krigen i Afghanistan er ved at træde ind i sin sidste fase, og tidspunktet for en analyse og konklusion er oplagt. Hvad var det egentlig, der gik godt? Og hvad var det især, der gik dårligt?
I Den gode krig undersøger Mikkel Vedby Rasmussen danskernes krig i Afghanistan, og hvad vi kan lære af den. Bogen er den første samlede fremstilling af både kampene i Afghanistan samt deres strategiske og politiske betydning. Forfatteren har talt med en række mennesker, der har haft krigen tæt inde på livet – både beslutningstagere, embedsmænd, politikere samt soldater og pårørende.
Soldaterne har i snart fem år kæmpet en ’god’ krig ved Helmand-provinsen, men det er tydeligvis en krig, de har lange udsigter til at vinde. Politikerne og generalerne herhjemme i Danmark har taget positivt imod denne ’gode’ krig af forskellige politiske og organisatoriske årsager, men ingen har ønsket at forholde sig til, hvad krigen har opnået.
”Det virker måske paradoksalt, at tusindvis af vestlige soldater med verdens mest avancerede militære teknologi ikke med lethed har kunnet besejre, hvad der i vores øjne er religiøse fanatikere med en AK-47. Men krige vindes ikke ved, at man vil have ret og har midlerne til at forlange at få ret. Man vinder, fordi man sætter de rigtige mål; mål som svarer til de midler, som man rent faktisk ønsker at anvende. Måske stod Taleban og al-Qaedas barbari i vejen for, at de vestlige lande kunne definere en positiv dagsorden for, hvad vi rent faktisk ville opnå i Afghanistan, og hvad det kostede at opnå det. At vi så åbenlyst var vores fjender moralsk og militært overlegne, fik os til at mene at vi burde vinde i Afghanistan. Men at man har magt og ret fritager ikke én fra ansvaret for at gøre arbejdet ordentligt – snarere tværtimod. Måske er det den vigtigste lære at drage af Danmarks krig i Helmand,” skriver forfatteren i bogen.
Konfliktsituation i Helmand-provinsen er i dag den samme, hvis ikke meget værre, end da krigen startede. Taleban står stærkere og stærkere, og regeringen har stadig ikke kontrollen i landet. Dette selvom mange forskellige nationer af soldater - ikke mindst de danske - har lagt et stort stykke arbejde den lange periode, de har kæmpet ved fronten. Krigen i Afghanistan er Danmarks første krig i det 21. århundrede, men næppe den sidste. Derfor er det essentielt, at vi lærer af de fejl, vi har begået og ser på, hvad Danmark som krigsførende nation har forsømt. Mikkel Vedby Rasmussen giver sit bud i bogen Den gode krig.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKbh
ForlagGyldendal Akademisk
Antal sider149
ISBN (Trykt)9788702101157
StatusUdgivet - 2011

ID: 32907506