Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public: specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public : specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer. / Pedersen, Frank Høgholm.

I: Tidsskrift for Familie- og Arveret, Nr. 2, TFA.2019.99, 2019, s. 99-110.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Pedersen, FH 2019, 'Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public: specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer', Tidsskrift for Familie- og Arveret, nr. 2, TFA.2019.99, s. 99-110.

APA

Pedersen, F. H. (2019). Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public: specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer. Tidsskrift for Familie- og Arveret, (2), 99-110. [TFA.2019.99].

Vancouver

Pedersen FH. Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public: specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer. Tidsskrift for Familie- og Arveret. 2019;(2):99-110. TFA.2019.99.

Author

Pedersen, Frank Høgholm. / Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public : specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer. I: Tidsskrift for Familie- og Arveret. 2019 ; Nr. 2. s. 99-110.

Bibtex

@article{de9a840c3bf9420f931a2ee7d3dc6ef1,
title = "Almindelige kriterier for p{\aa}ber{\aa}belse af ordre public: specielt i relation til for{\ae}ldremyndighed p{\aa} baggrund af surrogati-arrangementer",
abstract = "I artiklen analyseres retstilstanden for, hvorn{\aa}r for{\ae}ldreansvar efter udenlandsk lovgivning eller afg{\o}relse skal anerkendes i Danmark, s{\ae}rligt i forhold til tilf{\ae}lde hvor en udenlandsk graviditetsb{\ae}rende kvinde i et surrogati-arrangement er blevet {\o}konomisk kompenseret for at b{\ae}re graviditeten og f{\o}de barnet. Efter Haagerb{\o}rnebeskyttelseskonventionen og efter dansk international privatret er udgangspunktet, at de udenlandske afg{\o}relser skal anerkendes. Sp{\o}rgsm{\aa}let er dog, om danske myndigheder kan p{\aa}ber{\aa}be sig ordre public og afvise anerkendelse, n{\aa}r der er ydet vederlag. Denne artikel redeg{\o}r for de almindelige retningslinjer for p{\aa}ber{\aa}belse af ordre public og konsekvensen heraf. Det konkluderes, at der meget sj{\ae}ldent er grundlag for at statuere ordre public, og at Danmark derfor noget n{\ae}r altid vil skulle anerkende de udenlandske for{\ae}ldremyndighedsafg{\o}relser.",
keywords = "Det Juridiske Fakultet, ordre public, public policy, for{\ae}ldremyndighed, surrogati, graviditetsv{\ae}rtskab, rugemoderskab, graviditetsv{\ae}rt, rugemoder, for{\ae}ldreansvar",
author = "Pedersen, {Frank H{\o}gholm}",
year = "2019",
language = "Dansk",
pages = "99--110",
journal = "Tidsskrift for Familie- og Arveret",
issn = "1397-4599",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Almindelige kriterier for påberåbelse af ordre public

T2 - specielt i relation til forældremyndighed på baggrund af surrogati-arrangementer

AU - Pedersen, Frank Høgholm

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - I artiklen analyseres retstilstanden for, hvornår forældreansvar efter udenlandsk lovgivning eller afgørelse skal anerkendes i Danmark, særligt i forhold til tilfælde hvor en udenlandsk graviditetsbærende kvinde i et surrogati-arrangement er blevet økonomisk kompenseret for at bære graviditeten og føde barnet. Efter Haagerbørnebeskyttelseskonventionen og efter dansk international privatret er udgangspunktet, at de udenlandske afgørelser skal anerkendes. Spørgsmålet er dog, om danske myndigheder kan påberåbe sig ordre public og afvise anerkendelse, når der er ydet vederlag. Denne artikel redegør for de almindelige retningslinjer for påberåbelse af ordre public og konsekvensen heraf. Det konkluderes, at der meget sjældent er grundlag for at statuere ordre public, og at Danmark derfor noget nær altid vil skulle anerkende de udenlandske forældremyndighedsafgørelser.

AB - I artiklen analyseres retstilstanden for, hvornår forældreansvar efter udenlandsk lovgivning eller afgørelse skal anerkendes i Danmark, særligt i forhold til tilfælde hvor en udenlandsk graviditetsbærende kvinde i et surrogati-arrangement er blevet økonomisk kompenseret for at bære graviditeten og føde barnet. Efter Haagerbørnebeskyttelseskonventionen og efter dansk international privatret er udgangspunktet, at de udenlandske afgørelser skal anerkendes. Spørgsmålet er dog, om danske myndigheder kan påberåbe sig ordre public og afvise anerkendelse, når der er ydet vederlag. Denne artikel redegør for de almindelige retningslinjer for påberåbelse af ordre public og konsekvensen heraf. Det konkluderes, at der meget sjældent er grundlag for at statuere ordre public, og at Danmark derfor noget nær altid vil skulle anerkende de udenlandske forældremyndighedsafgørelser.

KW - Det Juridiske Fakultet

KW - ordre public

KW - public policy

KW - forældremyndighed

KW - surrogati

KW - graviditetsværtskab

KW - rugemoderskab

KW - graviditetsvært

KW - rugemoder

KW - forældreansvar

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 99

EP - 110

JO - Tidsskrift for Familie- og Arveret

JF - Tidsskrift for Familie- og Arveret

SN - 1397-4599

IS - 2

M1 - TFA.2019.99

ER -

ID: 215365417