Hanne Roer
Hanne Roer

Lektor

Forskning:

Jeg forsker i primært i retorikkens historie og er leder af forskningsgruppen Dansk retorikhistorie. Jeg arbejder for tiden med en engelsksproget monografi om kristen retorik med afsæt i Augustin. Bogen viser hvordan hans skrifter om retorik er blevet brugt som afsæt for kristen retorik lige siden, med et højdepunkt i 1500-1700-tallet. Bogen påviser at Augustin har udøvet indlydelse på retorikkens historie fra hans død i 430 til moderne retorik (20. årh.) og nutidig homiletik.

Mit arbejde med Augustin ligger i forlængelse af min phd-afhandling om Dante der førte til bogen Beatrice i Paradiset. En rejse i Dantes værker, 2010 (den første monografi på dansk siden 1892).

Et andet vigtigt forskningsfelt er retorisk kritik, det vil sige tekstanalyse af retoriske tekster, hvor jeg sammen med Marie Lund har skrevet og redigeret antologien Retorikkens Aktualitet. Grundbog i retorisk kritik, 3. udgave, 2014. Desuden arbejder jeg med visuel retorik samt forholdet mellem retorik og jura.

 

Undervisning og vejledning:

Jeg underviser især i retorisk kritik, retorikkens historie, videnskabsteori og visuel retorik. Jeg vejleder inden for alle fagets aspekter.

 

Forskningsophold, konferencer og sprog:

Jeg har forsket ved adskillige biblioteker i Rom, bla. Vatikanbiblioteket, Institutum Romanum Societatis Iesu og biblioteket på Gregoriana, BNF i Paris, universitetsbiblioteket i Coimbra og The Bodleian i Oxford. Jeg læser græsk, latin, italiensk, fransk, tysk, engelsk og lidt spansk, udover de skandinaviske sprog. Jeg deltager med paper i de konferencer der afholdes hvertandet år af The International Society for the History of Rhetoric.

Formidling:

Jeg skriver regelmæssigt i Retorikmagasinet, Kommunikationsforum og Sfinx. Jeg var med til at kuratere kunstudstillingen 00197 Roma på Sophienholm 2015-16.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Beatrice i Paradiset: En rejse i Dantes værker

  Roer, Hanne, 14 dec. 2010, Aarhus Universitetsforlag. 307 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Dante: Om veltalenhed på folkesproget

  Roer, Hanne (Oversætter) & Høgel, C. (Oversætter), 2008, Dante om poesi og sprog. Syddansk Universitetsforlag, s. 17-73 56 s. (Klassikeroversættelser; Nr. 9).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

 3. Udgivet

  Retorikkens aktualitet: Grundbog i retorisk kritik

  Roer, Hanne (red.) & Klujeff, M. L. (red.), 2009, 2 udg. Hans Reitzels Forlag. 363 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskning

 4. Udgivet

  Rhetoric

  Roer, Hanne, 2013, The Oxford Guide to the Historical Reception of Augustine. Pollmann, K. (red.). Oxford: Oxford University Press, Bind 3. s. 1650-1657 7 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportEncyclopædiartikelForskningfagfællebedømt

 5. Udgivet

  Reading the negative: Kenneth Burke and Jean-Francois Lyotard on Augustine’s Confessions

  Roer, Hanne, 1 aug. 2015, I : KB Journal. 11, 1, 20 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 6614