David Bloch

David Bloch

Professor

Jeg er uddannet i sprogene klassisk græsk og latin og har siden 2011 været professor i disse fag ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. Man plejer at sige, at netop disse sprog er nøglen til hele den vesteuropæiske historie og kultur: dvs. at de giver nogle helt unikke muligheder for at forstå, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvorfor vi er blevet, som vi er. Samtidig giver studiet af klassisk græsk og latin også særdeles gode sproglige færdigheder, både skriftligt og mundtligt.

Jeg har som universitetsansat først og fremmest arbejdet med filosofiens historie, men det, som især interesserer mig, er kulturforståelse og kulturudveksling. I den forbindelse har jeg ikke mindst stræbt efter at sørge for, at vigtige dele af grundlaget for vores kultur og samfund bliver tilgængelig for alle med interesse for vores rødder, hvilket også samtidig sikrer, at man kan samarbejde med mange andre fagområder og forstå andre gamle og nyere kulturer. Særligt oversættelse af de originale tekster har derfor været noget, jeg har beskæftiget mig meget med, og jeg håber fortsat at kunne bidrage med nye oversættelser af de vigtigste tekster.

Mange fag bygger direkte på det materiale, man får adgang til ved at kunne sprogene klassisk græsk og latin, og jeg føler mig meget privilegeret ved at kunne arbejde med dette stof og videregive det folk uden samme sprogkundskaber.

 

Aktuel forskning

Oversættelse og oversættelsesstudier, "forskningsoversættelse"

 

Primære forskningsområder

Antikkens filosofi.
Tekstkritik og tekstudgivelse.
Receptionshistorie.
Oversættelsesteori.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Dansk Editionshistorie, bd. 1: Udgivelse af græsk og latinsk litteratur

  Bloch, David (red.) & Troelsgård, Christian (red.), 20 maj 2021, Charlottenlund: Museum Tusculanum. 851 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Stoiske leveregler: En håndbog fra antikken

  Schwartz, Adam & Bloch, David, 2022, København: People's Press. 192 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

ID: 543564