Berdien B E van der Donk

Berdien B E van der Donk

Ph.d. stipendiat

 • JUR Juridisk Ph.d.-uddannelse

  Karen Blixens Plads 16, 2300 København S, 6B Bygning 6B (Afsnit 3), Bygning: 6B-3-39

INDLEDNING

Berdien van der Donk er ph.d.-stipendiat ved Centre for Private Governance (CEPRI), Københavns Universitet. Hun underviser i EU Internet Law på Copenhagen Business School og arbejder uden for den akademiske verden som juridisk analytiker i sager om varemærker og domænenavne hos Clarivate's Darts-IP.  

Berdien har været gæsteforsker ved Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT) ved Tilburg Universitet (2021, 2022) og Centre for Research in History, Philosophy, and Sociology of Law and Computer Science (CIRSFID) ved Bologna Universitet (2022). Hun er medlem af Global Digital Human Rights Network (GDHRNET) og har deltaget i forskningssprinten om "Takedowns and Transparency: Global Norms, Regulation and the Nature of Online Information", der blev afholdt af Berkman Klein Center for Internet & Society ved Harvard University (2022).

Hendes nuværende forskning fokuserer på ugyldigheden af restriktive klausuler i brugervilkår på sociale medieplatforme. Hun er ekspert i husregler, både i den fysiske og den online verden. I forbindelse med sit ph.d.-projekt udvikler hun en ‘roadmap’ som kan bruges til at bedømme adgangsbegrænsninger (på sociale medieplatforme). 

Tidligere har Berdien publiceret artikler om ophavsret og varemærkeret, aftaleret, forretningshemmeligheder, dynamiske påbud og grundlæggende rettigheder.

 

PHD RESEARCH

Digital Bouncers: A European roadmap to navigate online access rights

Hvad sker der, hvis en stor social medieplatform beslutter at blokere adgangen til indhold på en måde, der går ud over det, der står i loven? Kan en platform med mere end tre milliarder brugere beslutte, at eutanasi er lig med selvmord, og dermed begrænse spredningen af content? Ville det gøre noget, hvis indholdet blokeres i et land, hvor eutanasi er lovligt, f.eks. Colombia, Nederlandene eller New Zealand?

Afhandlingen viser, hvordan forskellige juridiske områder er involveret i og finder anvendelse på forskellige typer af adgangsbegrænsninger på sociale medieplatforme. Hovedformålet med projektet er at klarlægge samspillet mellem europæiske og nationale regler om det vilkårsbetingede forhold mellem brugeren og platformoperatøren og dermed at bidrage til forståelsen af, hvordan de forskellige regler spiller sammen. En fælles europæisk ramme for at bedømme adgangsbegrænsninger baner yderligere vejen for en diskussion om den rolle, som sociale medieplatforme skal spille i skabelsen af normer på internettet, og giver mulighed for at besvare spørgsmålet om, hvorvidt internetbrugere i forskellige europæiske medlemsstater har (lige) klagemuligheder for at få genindsat slettede posts og at få blokerede accounts genoprettet.

Projektet er baseret på både en omfattende komparativ analyse af retspraksis om fysiske og online adgangsbegrænsninger i fire europæiske medlemsstater (DE, DK, IT, NL) og en systematisering af de mange forskellige retsregler, der gælder for sociale medieplatforme i de forskellige stater. 

 

FORSKNINGSINTERESSER

 • Udviklingen inden for internetkriminalitet 
 • Digital håndhævelse
 • Grænser for private virksomheders 'husregler'
 • Regler for automatiseret indholdsfiltrering 
 • Menneskerettigheders anvendelse online

 

 

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  How dynamic is a dynamic injunction? An analysis of the characteristics and the permissible scope of dynamic injunctions under European Law after CJEU C-18/18 (Glawischnig-Piesczek)

  van der Donk, Berdien B E, 27 aug. 2020, I: Journal of Intellectual Property Law & Practice. 15, 8, s. 602-616 14 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Cannabis, corona, and the latest morality developments in European trademark law

  van der Donk, Berdien B E, 2022, I: Journal of Intellectual Property Law & Practice. 17, 3, s. 303-307 5 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 226569473