Alexander Knopf

Alexander Knopf

Adjunkt

Medlem af:

  I januar 2019 kom jeg til København for at starte i en stilling som Marie Curie-stipendiat. Mit forskningsprojekt handlede om den tyske romantiks sprogfilosofi. Siden 2021 har jeg haft en postdoc-stilling i det VELUX-finansierede forskningsprojekt ”Where Love Happens: Topographys of Emotions in Nineteenth-Century European Literature” (PI: Lene Østermark-Johansen). Siden April 2023 er jeg adjunkt.

  Mit nuværende projekt omhandler følelsernes historie og teori fra romantikken til begyndelsen af ​​det tyvende århundrede. I forbindelse med disse problemstillinger har jeg rettet mine forskningsinteresser mod medicinsk humaniora og i særdeleshed forholdet mellem teknologi og psyke i Günther Anders’ værker. Jeg har arrangeret en konference med titlen ”Følelsernes plasticitet: Günther Anders’ bidrag til følelsernes historie”. Målet med denne konference var at give en omfattende redegørelse for Anders' ideer og relatere dem til vores nuværende situation. En konferencerapport kan findes her. En publikation af konferencens resultater er under forberedelse.

  Jeg var allerede optaget af forholdet mellem teknologi og psykiske problemer i mit tidligere arbejde. Jeg undersøgte for eksempel nutidig litteraturs narrative strategier for at repræsentere patologiske tilstande i sindet som følge af overvågningsteknikkers indvirkning på den menneskelige psyke (link). Den litterære repræsentation af traumer var også genstand for mine undersøgelser. I et omfattende efterord, der ledsagede 33 elegier skrevet af Günther Anders under hans eksilår i New York, forsøgte jeg at vise, hvordan disse digte var beregnet til at behandle en situation, hvor den uventede ankomst af mistede familieejendele pludselig genaktiverede en traumatisk oplevelse. I en anden tekst redegjorde jeg for W. G. Sebalds emigrationspatografi. Det viste sig, at i Sebalds værker – af Roger Luckhurst kaldet ”en kulmination af traumefiktionsgenren” – er traumer uadskilleligt forbundet med teknologi.

  I løbet af de seneste år har jeg bedrevet omfattende forskning inden for tysk romantik og tysk idealisme, for eksempel ved at arbejde på den romantiske teori om polemik, Friedrich von Hardenbergs sprogfilosofi, det moderne begreb "farce" og dets fremkomst omkring 1800, Kant og følelser og Novalis' roman Heinrich von Afterdingen (ph.d.-afhandling). Sammen med María Verónica Galfione redigerede jeg et bind om romantisk individualitet og kritiske svar i forbindelse med denne.

  En anden antologi om problemet med æstetisering, redigeret af mig og María Verónica Galfione, vil blive udgivet på spansk af Herder Editorial i 2024. Blandt bidragyderne er Christoph Menke, Juliane Rebentisch, Hans Ulrich Gumbrecht, Friedrich Balke, Boris Groys og andre.

  Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

   Symptomatik: Friedrich von Hardenbergs (Novalis) Idee einer Lehre von äußeren Kennzeichen

   Knopf, Alexander, dec. 2023, Blütenstaub: Jahrbuch für Frühromantik. Mahoney, D. F., Rommel, G. & Saul, N. (red.). Würzburg: Verlag Königshausen & Neumann, Bind 8. s. 87-103 17 s.

   Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

  2. Udgivet

   Am Rande des Gesprächs: Untersuchungen zur epistolaren Kommunikation im Schlegel-Kreis (Friedrich Schlegel, Caroline Schlegel, Friedrich von Hardenberg/Novalis, Dorothea Veit)

   Knopf, Alexander, 2023, I: Literatur für Leser. 44, 2, s. 125-139 15 s.

   Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

  3. Udgivet

   Abschied vom Individuum? Romantische Konzeptionen von Individualität und ihre Kritik

   Knopf, Alexander (red.) & Galfione, V. M. (red.), 2022, Paderborn: Brill Schöningh. 216 s. (Schlegel-Studien, Bind 14).

   Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskning

  4. Udgivet

   Günther Anders: Die Totenpost. Elegien

   Knopf, Alexander (red.) & Anders, G., 2022, Göttingen: Wallstein Verlag. 206 s.

   Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

  5. Udgivet

   Seelenwanderungen: Pathographie der Emigration in W. G. Sebald

   Knopf, Alexander, 2022, Der gute Europäer: Grenzgänge zwischen Sprachen, Künsten und Kulturen. Latifi, K. (red.). Heidelberg: Universitätsverlag Winter, s. 129-143

   Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

  6. Udgivet

   "Anfang aller Erkenntniß": Theorie und Praxis der Polemik im Kreis der Frühromantiker

   Knopf, Alexander, 2021, I: Athenäum - Jahrbuch der Friedrich Schlegel Gesellschaft. 29, s. 111-157 46 s.

   Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

  7. Udgivet

   Tower of Babel: transcendental linguistics in Friedrich von Hardenberg's (Novalis) "Fichte Studies" [version 1; peer review: 3 approved]

   Knopf, Alexander, 2021, I: Open Research Europe. 1, 32

   Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

  8. Udgivet

   Das Kunstwerk im Zeitalter seiner Wirkungslosigkeit: Überlegungen zur Entstehung der modernen Farce

   Knopf, Alexander, 2020, Serapion: Zweijahresschrift für europäische Romantik. Latifi, K. (red.). Heidelberg: Universitätsverlag Winter, Bind 1. s. 121-142 22 s.

   Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

  ID: 211140339