Transkulturelle forbindelser: Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Transkulturelle forbindelser : Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. / Miskovic, Tijana.

University of Copenhagen, 2023. 215 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Miskovic, T 2023, Transkulturelle forbindelser: Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. University of Copenhagen.

APA

Miskovic, T. (2023). Transkulturelle forbindelser: Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. University of Copenhagen.

Vancouver

Miskovic T. Transkulturelle forbindelser: Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. University of Copenhagen, 2023. 215 p.

Author

Miskovic, Tijana. / Transkulturelle forbindelser : Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. University of Copenhagen, 2023. 215 p.

Bibtex

@phdthesis{4bdad9f6ccff4804982c8998c193056b,
title = "Transkulturelle forbindelser: Diaspora, migration og erindring belyst gennem v{\ae}rker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien",
abstract = "Danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien har siden 00{\textquoteright}erne sat deres pr{\ae}g p{\aa} den danske samtidskunstscene. De er uddannede p{\aa} landets kunstakademier og flere af dem er repr{\ae}senteret i danske kunstmuseers samlinger med v{\ae}rker, der omhandler emner som krig og migration. Dog er der endnu ikke lavet en indg{\aa}ende analyse af deres praksis, hvor b{\aa}de kunstnernes diasporiske position mellem den danske og jugoslaviske kultur s{\aa}vel som deres v{\ae}rkers eskaffenhed er i fokus.Denne afhandling er en unders{\o}gelse af de transkulturelle forbindelser, som danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien udtrykker i deres v{\ae}rker. Kunstnernes diasporiske position og deres f{\ae}lles jugoslaviske kulturarv indg{\aa}r som vigtige elementer i afhandlingens analyser, der grund-l{\ae}ggende fors{\o}ger at besvare f{\o}lgende to sp{\o}rgsm{\aa}l: Hvad karakteriserer disse kunstneriske praksisser? og Hvordan vil man kunne kontekstualisere disse v{\ae}rker p{\aa} en m{\aa}de, der b{\aa}de tilgo-deser den kultur, kunstnerne kommer fra og den, de nu er en del af?Afhandlingen er struktureret i fire dele. Fokus for afhandlingens f{\o}rste og anden del er henholds-vis de teoretiske begreber (diaspora, det transkulturelle og erindring) og de kulturhistoriske kon-tekster, som kunstnerne indskrives i (den jugoslaviske baggrund og migrationshistorien i Dan-mark). Afhandlingens tredje og fjerde del fokuserer p{\aa} v{\ae}rk- og udstillingsanalyser med ud-gangspunkt i udstillingen Forbindelser, som blev vist p{\aa} SMK og udg{\o}r ph.d.-projektets prakti-ske del.Det er et af afhandlingens hovedargumenter, at v{\ae}rker af danske kunstnere fra det tidligere Jugo-slavien er med til at belyse vigtige transkulturelle forbindelser, der dannes mellem forskellige tider, steder og kulturer, som er blevet adskilt p{\aa} grund af krig og migration.",
author = "Tijana Miskovic",
year = "2023",
language = "Dansk",
publisher = "University of Copenhagen",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Transkulturelle forbindelser

T2 - Diaspora, migration og erindring belyst gennem værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien

AU - Miskovic, Tijana

PY - 2023

Y1 - 2023

N2 - Danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien har siden 00’erne sat deres præg på den danske samtidskunstscene. De er uddannede på landets kunstakademier og flere af dem er repræsenteret i danske kunstmuseers samlinger med værker, der omhandler emner som krig og migration. Dog er der endnu ikke lavet en indgående analyse af deres praksis, hvor både kunstnernes diasporiske position mellem den danske og jugoslaviske kultur såvel som deres værkers eskaffenhed er i fokus.Denne afhandling er en undersøgelse af de transkulturelle forbindelser, som danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien udtrykker i deres værker. Kunstnernes diasporiske position og deres fælles jugoslaviske kulturarv indgår som vigtige elementer i afhandlingens analyser, der grund-læggende forsøger at besvare følgende to spørgsmål: Hvad karakteriserer disse kunstneriske praksisser? og Hvordan vil man kunne kontekstualisere disse værker på en måde, der både tilgo-deser den kultur, kunstnerne kommer fra og den, de nu er en del af?Afhandlingen er struktureret i fire dele. Fokus for afhandlingens første og anden del er henholds-vis de teoretiske begreber (diaspora, det transkulturelle og erindring) og de kulturhistoriske kon-tekster, som kunstnerne indskrives i (den jugoslaviske baggrund og migrationshistorien i Dan-mark). Afhandlingens tredje og fjerde del fokuserer på værk- og udstillingsanalyser med ud-gangspunkt i udstillingen Forbindelser, som blev vist på SMK og udgør ph.d.-projektets prakti-ske del.Det er et af afhandlingens hovedargumenter, at værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugo-slavien er med til at belyse vigtige transkulturelle forbindelser, der dannes mellem forskellige tider, steder og kulturer, som er blevet adskilt på grund af krig og migration.

AB - Danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien har siden 00’erne sat deres præg på den danske samtidskunstscene. De er uddannede på landets kunstakademier og flere af dem er repræsenteret i danske kunstmuseers samlinger med værker, der omhandler emner som krig og migration. Dog er der endnu ikke lavet en indgående analyse af deres praksis, hvor både kunstnernes diasporiske position mellem den danske og jugoslaviske kultur såvel som deres værkers eskaffenhed er i fokus.Denne afhandling er en undersøgelse af de transkulturelle forbindelser, som danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien udtrykker i deres værker. Kunstnernes diasporiske position og deres fælles jugoslaviske kulturarv indgår som vigtige elementer i afhandlingens analyser, der grund-læggende forsøger at besvare følgende to spørgsmål: Hvad karakteriserer disse kunstneriske praksisser? og Hvordan vil man kunne kontekstualisere disse værker på en måde, der både tilgo-deser den kultur, kunstnerne kommer fra og den, de nu er en del af?Afhandlingen er struktureret i fire dele. Fokus for afhandlingens første og anden del er henholds-vis de teoretiske begreber (diaspora, det transkulturelle og erindring) og de kulturhistoriske kon-tekster, som kunstnerne indskrives i (den jugoslaviske baggrund og migrationshistorien i Dan-mark). Afhandlingens tredje og fjerde del fokuserer på værk- og udstillingsanalyser med ud-gangspunkt i udstillingen Forbindelser, som blev vist på SMK og udgør ph.d.-projektets prakti-ske del.Det er et af afhandlingens hovedargumenter, at værker af danske kunstnere fra det tidligere Jugo-slavien er med til at belyse vigtige transkulturelle forbindelser, der dannes mellem forskellige tider, steder og kulturer, som er blevet adskilt på grund af krig og migration.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Transkulturelle forbindelser

PB - University of Copenhagen

ER -

ID: 368804974