Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning. / Petersen, Jesper; Vinding, Niels Valdemar.

I: Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift, Bind 2, Nr. 176, 28.06.2023, s. 9-23.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Petersen, J & Vinding, NV 2023, 'Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning', Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift, bind 2, nr. 176, s. 9-23.

APA

Petersen, J., & Vinding, N. V. (2023). Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning. Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift, 2(176), 9-23.

Vancouver

Petersen J, Vinding NV. Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning. Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift. 2023 jun. 28;2(176):9-23.

Author

Petersen, Jesper ; Vinding, Niels Valdemar. / Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning. I: Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift. 2023 ; Bind 2, Nr. 176. s. 9-23.

Bibtex

@article{29f1d1bec7db4f6ea115164e9a748092,
title = "Regulering af islamiske {\ae}gteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning",
abstract = "Denne artikel g{\o}r rede for begrebet {\textquoteright}andet {\ae}gteskabslignede forhold{\textquoteright} som nyt begreb i dansk ret, og unders{\o}ger, hvordan og i hvilken grad der er kongruens og inkongruens mellem det juridiske begreb om {\textquoteright}andet {\ae}gteskabslignede forhold{\textquoteright} og det islamiske {\ae}gteskab, nikah. Med baggrund i nyere forskningsbaseret viden om islamisk {\ae}gteskabspraksis gennemg{\aa}r artiklen en r{\ae}kke forhold, der kan bidrage til at udfylde det materielle indhold i begrebet {\textquoteright}andet {\ae}gteskabslignede forhold{\textquoteright}, is{\ae}r i sp{\o}rgsm{\aa}l om hvorvidt en religi{\o}s autoritet medvirker ved indg{\aa}elsen af nikah, samt i de sociale og religi{\o}se sammenh{\ae}nge, hvor indg{\aa}else af nikah og nikah-kontrakter er aktuelle. Dette er anledning til fem konkrete kriterier for en praktisk og faglig vurdering af, hvorvidt et nikah-forhold meningsfyldt kan siges at udg{\o}re et {\textquoteright}andet {\ae}gteskabslignede forhold{\textquoteright}. Artiklen peger endvidere p{\aa} inkongruenser i forhold til tvangs{\ae}gteskaber, og vidner og v{\ae}rgers rolle ved en islamisk vielse.",
keywords = "Det Teologiske Fakultet, sharia, islamisk ret, islam, muslimer, ret, religion, {\ae}gteskab",
author = "Jesper Petersen and Vinding, {Niels Valdemar}",
year = "2023",
month = jun,
day = "28",
language = "Dansk",
volume = "2",
pages = "9--23",
journal = "Retf{\ae}rd: Nordisk Juridisk Tidsskrift",
issn = "0105-1121",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "176",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Regulering af islamiske ægteskabspraksisser i nyere dansk lovgivning

AU - Petersen, Jesper

AU - Vinding, Niels Valdemar

PY - 2023/6/28

Y1 - 2023/6/28

N2 - Denne artikel gør rede for begrebet ’andet ægteskabslignede forhold’ som nyt begreb i dansk ret, og undersøger, hvordan og i hvilken grad der er kongruens og inkongruens mellem det juridiske begreb om ’andet ægteskabslignede forhold’ og det islamiske ægteskab, nikah. Med baggrund i nyere forskningsbaseret viden om islamisk ægteskabspraksis gennemgår artiklen en række forhold, der kan bidrage til at udfylde det materielle indhold i begrebet ’andet ægteskabslignede forhold’, især i spørgsmål om hvorvidt en religiøs autoritet medvirker ved indgåelsen af nikah, samt i de sociale og religiøse sammenhænge, hvor indgåelse af nikah og nikah-kontrakter er aktuelle. Dette er anledning til fem konkrete kriterier for en praktisk og faglig vurdering af, hvorvidt et nikah-forhold meningsfyldt kan siges at udgøre et ’andet ægteskabslignede forhold’. Artiklen peger endvidere på inkongruenser i forhold til tvangsægteskaber, og vidner og værgers rolle ved en islamisk vielse.

AB - Denne artikel gør rede for begrebet ’andet ægteskabslignede forhold’ som nyt begreb i dansk ret, og undersøger, hvordan og i hvilken grad der er kongruens og inkongruens mellem det juridiske begreb om ’andet ægteskabslignede forhold’ og det islamiske ægteskab, nikah. Med baggrund i nyere forskningsbaseret viden om islamisk ægteskabspraksis gennemgår artiklen en række forhold, der kan bidrage til at udfylde det materielle indhold i begrebet ’andet ægteskabslignede forhold’, især i spørgsmål om hvorvidt en religiøs autoritet medvirker ved indgåelsen af nikah, samt i de sociale og religiøse sammenhænge, hvor indgåelse af nikah og nikah-kontrakter er aktuelle. Dette er anledning til fem konkrete kriterier for en praktisk og faglig vurdering af, hvorvidt et nikah-forhold meningsfyldt kan siges at udgøre et ’andet ægteskabslignede forhold’. Artiklen peger endvidere på inkongruenser i forhold til tvangsægteskaber, og vidner og værgers rolle ved en islamisk vielse.

KW - Det Teologiske Fakultet

KW - sharia

KW - islamisk ret

KW - islam

KW - muslimer

KW - ret

KW - religion

KW - ægteskab

UR - https://retfaerd.se/

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2

SP - 9

EP - 23

JO - Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift

JF - Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift

SN - 0105-1121

IS - 176

ER -

ID: 362187607