Kausal inferens i statskundskaben

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Kausal inferens i statskundskaben. / Hariri, Jacob Gerner.

I: Politica, Bind 44, Nr. 2, 2012, s. 184-201.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Hariri, JG 2012, 'Kausal inferens i statskundskaben', Politica, bind 44, nr. 2, s. 184-201.

APA

Hariri, J. G. (2012). Kausal inferens i statskundskaben. Politica, 44(2), 184-201.

Vancouver

Hariri JG. Kausal inferens i statskundskaben. Politica. 2012;44(2):184-201.

Author

Hariri, Jacob Gerner. / Kausal inferens i statskundskaben. I: Politica. 2012 ; Bind 44, Nr. 2. s. 184-201.

Bibtex

@article{b3c32a891e5941f2b0c3aca511238d52,
title = "Kausal inferens i statskundskaben",
abstract = "Kausal inferens er ikke blot tidens h{\o}jeste mode i empirisk samfundsforskning, det er ogs{\aa} en foruds{\ae}tning for at kunne designe eller evaluere policy-interventioner i praksis. Imidlertid stiller kausal inferens s{\ae}rligt store krav til forskningsdesignet netop i samfundsvidenskaben, idet de f{\ae}rreste relevante samfundsm{\ae}ssige variable kan siges at v{\ae}re eksogene i nogen samfundsm{\ae}ssig sammenh{\ae}ng. Det er velkendt, at kausal inferens foruds{\ae}tter statistisk signifikant korrelation, men at korrelation omvendt ikke er tilstr{\ae}kkeligt til at identificere en kausal sammenh{\ae}ng. Derfor opstilles ofte et s{\ae}t af kriterier, som en signifikant sammenh{\ae}ng skal opfylde, f{\o}r den kan udl{\ae}gges som en {\aa}rsagssammenh{\ae}ng. I statskundskab er disse kriterier traditionelt tidsr{\ae}kkef{\o}lge, frav{\ae}r af spuri{\o}sitet samt teoretisk begrundelse. Denne artikel problematiserer disse tre kriterier og illustrerer grafisk og matematisk, at kausal inferens foruds{\ae}tter, at den uafh{\ae}ngige variabel er eksogen. Desuden illustreres det, hvordan man gennem et velgennement{\ae}nkt forskningsdesign, kan opfylde dette ganske kr{\ae}vende kriterium.",
author = "Hariri, {Jacob Gerner}",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "44",
pages = "184--201",
journal = "Politica - Tidsskrift for politisk videnskab",
issn = "0105-0710",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Kausal inferens i statskundskaben

AU - Hariri, Jacob Gerner

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Kausal inferens er ikke blot tidens højeste mode i empirisk samfundsforskning, det er også en forudsætning for at kunne designe eller evaluere policy-interventioner i praksis. Imidlertid stiller kausal inferens særligt store krav til forskningsdesignet netop i samfundsvidenskaben, idet de færreste relevante samfundsmæssige variable kan siges at være eksogene i nogen samfundsmæssig sammenhæng. Det er velkendt, at kausal inferens forudsætter statistisk signifikant korrelation, men at korrelation omvendt ikke er tilstrækkeligt til at identificere en kausal sammenhæng. Derfor opstilles ofte et sæt af kriterier, som en signifikant sammenhæng skal opfylde, før den kan udlægges som en årsagssammenhæng. I statskundskab er disse kriterier traditionelt tidsrækkefølge, fravær af spuriøsitet samt teoretisk begrundelse. Denne artikel problematiserer disse tre kriterier og illustrerer grafisk og matematisk, at kausal inferens forudsætter, at den uafhængige variabel er eksogen. Desuden illustreres det, hvordan man gennem et velgennementænkt forskningsdesign, kan opfylde dette ganske krævende kriterium.

AB - Kausal inferens er ikke blot tidens højeste mode i empirisk samfundsforskning, det er også en forudsætning for at kunne designe eller evaluere policy-interventioner i praksis. Imidlertid stiller kausal inferens særligt store krav til forskningsdesignet netop i samfundsvidenskaben, idet de færreste relevante samfundsmæssige variable kan siges at være eksogene i nogen samfundsmæssig sammenhæng. Det er velkendt, at kausal inferens forudsætter statistisk signifikant korrelation, men at korrelation omvendt ikke er tilstrækkeligt til at identificere en kausal sammenhæng. Derfor opstilles ofte et sæt af kriterier, som en signifikant sammenhæng skal opfylde, før den kan udlægges som en årsagssammenhæng. I statskundskab er disse kriterier traditionelt tidsrækkefølge, fravær af spuriøsitet samt teoretisk begrundelse. Denne artikel problematiserer disse tre kriterier og illustrerer grafisk og matematisk, at kausal inferens forudsætter, at den uafhængige variabel er eksogen. Desuden illustreres det, hvordan man gennem et velgennementænkt forskningsdesign, kan opfylde dette ganske krævende kriterium.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 44

SP - 184

EP - 201

JO - Politica - Tidsskrift for politisk videnskab

JF - Politica - Tidsskrift for politisk videnskab

SN - 0105-0710

IS - 2

ER -

ID: 33639341