Bjarke Oxlund

Bjarke Oxlund

Professor MSO

Primære forskningsområder

Regional specialisering:Danmark, Afrika (Sydafrika, Uganda, Rwanda, Etiopien), Sydøstasien (Cambodja)

Tematisk specialisering:Medicinsk antropologi, aldring, køn (maskuliniteter og sexualiteter), hiv/aids og reproduktiv sundhed, børn og unge, befolkningspørgsmål og kvantitativ metode (social surveys)

Aktuel forskning

For tiden er jeg involveret i to store tværvidenskabelige forskningsprojekter, der involverer forskere ved det Sundhedsvidenskabelige, det Humanistiske og det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Det ene projekt, der handler om "Sundhedsfremmende innovationer i lokalsamfund", er en del af det store Center for Sund Aldring (http://sundaldring.ku.dk/), som har modtaget 2 x 150 millioner kr. fra Nordeafonden i perioden 2009-2018.

Det andet projekt er en del af København Universitets 2016-projekter og omhandler brugen af kolesterolsænkende medicin i Danmark (www.http://sundaldring.ku.dk/forskning/tvaergaanede-projekter/lifestat/).

I begge projekter er jeg gruppeleder for den håndfuld antropologiske forskere, som det i en årrække er blevet muligt at fuldtidsansætte med brug af projektmidlerne.

Under Center for Sund Aldring er der tale om: postdoc Henrik Hvenegaard Mikkelsen, postdoc Nete Schwennesen, og ph.d.-studerende Loa Teglgaard Kristensen. Desuden er professor Susan Whyte og gæsteforsker Bodil Ludvigsen også knyttet til denne gruppe af forskere.

På LIFESSTAT-projektet er der tale om: postdoc Birgitte Bruun og ph.d.-studerende Sofie Rosenlund Lau.

I Center for Sund Aldring undersøger vi som antropologer lokalsamfundets betydning og muligheder for at fremme ældres sundhed og energi i tre samarbejdskommuner, nemlig København, Ishøj og Vordingborg.

I LIFESTAT projektet undersøger vi med perspektiver og indsigter fra medicinsk antropologi, hvad forebyggende medicinering gør ved både lægmænds og medicinske forsøgspersoners selvopfattelse.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Living by numbers: The dynamic interplay of asymptomatic conditions and low cost measurement technologies in the cases of two women in the Danish provinces

  Oxlund, Bjarke, 15 dec. 2012, I : Suomen Antropologi. 37, 3, s. 42-56

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Measuring and Managing Bodies in the Later Life Course

  Oxlund, Bjarke & Whyte, Susan Reynolds, 29 jun. 2014, I : Journal of Population Ageing. 7, 3, s. 217-230

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  Bevægelse som universalløsning: En antropologisk analyse af arbejdsmiljøprojektet Krop & Kontor

  Dragsted, B., Kristensen, M. M., Nielsen, S., Pauli, T. L., Steinmejer, A. & Oxlund, Bjarke, 12 dec. 2011, I : Kulturstudier. 2, s. 92-118 27 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 11996