Jesper Nielsen

Jesper Nielsen

Lektor

Jesper Nielsen (1972), Ph.D. og lektor i Indianske sprog og kulturer. Cand.mag og Ph.D. i Indianske sprog og kulturer ved Københavns Universitet (1998, 2003). Siden 2020 har jeg været Studieleder og Viceinstitutleder ved Institutleder ved Tværkulturelle og Regionale Studier, en stilling som er 100% administrativ, og hvor jeg er dybt involveret i udviklingen af ToRS' uddannelser, den årlige kvalitetssikring, ansættelser af nye kollegaer, undervisnings- og eksamensplanlægning samt de mere overordnede strategier for instituttet i nært samarbejde med den øvrige ledelse og fakultetet. Fra foråret 2022 har jeg været særligt optaget af udviklingen af uddannelseslandskabet på Humaniora, og ikke mindst hvordan vi sikrer og udvikler den bredde af sprog- og områdestudier og småfag som har til huse på ToRS.

I min forskning fokuserer på mesoamerikansk ikonografi, epigrafi og religion, særligt mayaerne, Teotihuacan og de epiklassiske kulturer (Cacaxtla, Xochicalco). Jeg er desuden interesseret i den tidlige kolonitid i det centrale Mexico og i mayaområdet - og forskningshistorie i Mesoamerika. Siden 2011 har jeg været medlem af og epigraf for Proyecto La Pintura Mural Prehispánica en México ved UNAM-universitetet i Mexico City. Jeg har udgivet flere bøger og en lang række fagfællebedømte artikler (bl.a. i Ancient Mesoamerica, Antiquity, Latin American Antiquity, Mexicon, The PARI Journal and Ancient America) og i redigerede bogværker. Blandt nyere bøger kan nævnes Palaces and Courtly Culture in Ancient Mesoamerica, red. i samarbejde med Julie Nehammer Knub & Christophe Helmke, Archaeopress Pre-Columbian Archaeology 4, Archaeopress, Oxford, 2014; The Maya in a Mesoamerican Context: Comparative Approaches to Maya Studies, red. sammen med Christophe Helmke, Proceedings of the 16th European Maya Conference, Copenhagen 2011. Acta Americana, Volume 26, Verlag Anton Saurwein, Markt Schwaben, 2013 og The Writing System of Cacaxtla, Tlaxcala, Mexico, sammen med Christophe Helmke, Ancient America Special Publication No. 2, Boundary End Archaeology Research Center, Barnardsville, North Carolina, 2011. Siden 2015 har jeg været del af "consejo de asesores" (bedømmelsesudvalget) på det mexicanske tidsskrift Arqueología Mexicana.

Sideløbende med arbejdet som studieleder er jeg pt. co-PI på et fler-årigt forskningsprojekt om udviklingen af kalendere og skriftsystemer i det centrale Mexico, finansieret af Velux Fonden.

ID: 10872