Milliarder til forskel: fra lokal mad til beskyttet geografisk oprindelse
Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning
Standard
Milliarder til forskel : fra lokal mad til beskyttet geografisk oprindelse. / Egelyng, Henrik; Hansen, Henning Otte.
I: Tidsskrift for Landoekonomi, Bind 199, Nr. 2, 2013, s. 39-51.Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning
Harvard
APA
Vancouver
Author
Bibtex
}
RIS
TY - JOUR
T1 - Milliarder til forskel
T2 - fra lokal mad til beskyttet geografisk oprindelse
AU - Egelyng, Henrik
AU - Hansen, Henning Otte
PY - 2013
Y1 - 2013
N2 - Danmarks andel af de 15 milliarder €, som ifølge EU kommissionen årligt skabesvia EU-godkendte egnsmærker, reflekterer Danmarks beskedne placering i EU’segnsmærkestatistik. Små og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark producerer en række lokale danske fødevarer - Bornholmersild, Limfjordsøsters, Stevnskirsebær og Thy-Lam - som har egnsmærkepotentiale. En realisering af potentialerne vil fordre forskning og viden om virksomhedernes praksis i relation til egnsprodukter og rammevilkår for at opnå en række EU-beskyttede egnsmærker. Egnsmærkeundersøgelsen, som forfatterne har tilrettelagt, vil kunne guide egnsmærke-kandidaterne ind på vejen mod en EU Beskyttet Geografisk Oprindelse (BGB), Oprindelses-betegnelse (BOB) eller Garanteret Traditionel Specialitet (GTS). Egnsmærkeundersøgelsen i samvirke med netværksaktiviteter vil kunne bringe virksomhederne længere ad den vej, som Parmaskinken og Gorgonzola-osten allerede har tilbagelagt. En vej som har sikret merpriser år efter år, fra en såvel regional som global verden af kræsne ganer. Danske ildsjæle har vist, at lokal mad – i Meyer- og Noma-klassen – kan skabe arbejdspladser og økonomisk effekter af nogen varighed. Derfor har vi noget at bygge på, hvis vi løbende vil gøre os gældende på den lange bane, i det mere institutionaliserede spil om de årligt tilbagevendende egnsmærke-milliarder.
AB - Danmarks andel af de 15 milliarder €, som ifølge EU kommissionen årligt skabesvia EU-godkendte egnsmærker, reflekterer Danmarks beskedne placering i EU’segnsmærkestatistik. Små og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark producerer en række lokale danske fødevarer - Bornholmersild, Limfjordsøsters, Stevnskirsebær og Thy-Lam - som har egnsmærkepotentiale. En realisering af potentialerne vil fordre forskning og viden om virksomhedernes praksis i relation til egnsprodukter og rammevilkår for at opnå en række EU-beskyttede egnsmærker. Egnsmærkeundersøgelsen, som forfatterne har tilrettelagt, vil kunne guide egnsmærke-kandidaterne ind på vejen mod en EU Beskyttet Geografisk Oprindelse (BGB), Oprindelses-betegnelse (BOB) eller Garanteret Traditionel Specialitet (GTS). Egnsmærkeundersøgelsen i samvirke med netværksaktiviteter vil kunne bringe virksomhederne længere ad den vej, som Parmaskinken og Gorgonzola-osten allerede har tilbagelagt. En vej som har sikret merpriser år efter år, fra en såvel regional som global verden af kræsne ganer. Danske ildsjæle har vist, at lokal mad – i Meyer- og Noma-klassen – kan skabe arbejdspladser og økonomisk effekter af nogen varighed. Derfor har vi noget at bygge på, hvis vi løbende vil gøre os gældende på den lange bane, i det mere institutionaliserede spil om de årligt tilbagevendende egnsmærke-milliarder.
M3 - Tidsskriftartikel
VL - 199
SP - 39
EP - 51
JO - Tidsskrift for Landoekonomi
JF - Tidsskrift for Landoekonomi
SN - 0040-7119
IS - 2
ER -
ID: 46133559