Patrick Nørskov Pedersen

Patrick Nørskov Pedersen

Ph.d. stipendiat

Ground Stone and Changing Foodways during the Natufian-Early Neolithic in Eastern Jordan

Ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet og en del af forskningsprojektet: “Changing Foodways in Prehistoric Southwest Asia”, der er finansieret af Det Frie Forskningsråd (FKK).

Projektet undersøger, hvordan mennesker i det sydvestlige Asien for ca. 15.000 til 10.000 år siden - midt i overgangen fra at være jæger-samlere til at blive agerbrugere - ændrede deres måder at skaffe, bearbejde, tilberede og spise mad på. Her undersøger jeg den rolle bjergartsredskaber, såsom kværnsten og mortere af den vulkanske stenart basalt, spillede i denne periode og hvordan de kan give ny viden om bearbejdning af mineraler, dyr og plantemateriale. Redskaberne kommer fra to bopladser kaldet Shubayqa 1 og Shubayqa 6 i Harra-ørkenen i det østlige Jordan. Shubayqa 1 er dateret til Natufian-perioden, som repræsenterer nogle af de sidste jæger-samler samfund i området. Shubayqa 6 dateres til det tidligste af Levantens Neolitikum (bondestenalder). Materialet fra disse to bopladser er et enestående datasæt, der kan give os unikt indblik i, hvordan bearbejdning af fødevarer har ændret sig i denne afgørende periode af menneskets historie.

Min rolle er at klarlægge bjergsartsredskabers rolle i madproduktion og deres brug generelt og hvordan bearbejdelsesprocesser var organiseret, og til hvilke formål. Min forskning vil forsøge at bidrage til en bredere viden om ændringer i kost, madproduktion og bearbejdelses strategier under overgangen til de første agerbrugssamfund. Dette gøres ved at analysere slidspor og spor af organisk materiale på disse bjergartsredskaber og derigennem få indblik i, hvad og hvordan disse redskaber har været brugt til at bearbejde og producere mad.

ID: 143258724