Katrine Falcon Søby

Katrine Falcon Søby

Gæsteforsker

Medlem af:

  Primære forskningsområder

  • Grammatikafvigelser, dansk som andetsprog, korpuslingvistik
  • Processering af grammatikafvigelser, psyko- og neurolingvistik

  Aktuel forskning

  Mit ph.d.-projekt har arbejdstitlen: "Når grammatikken bryder med normerne: Et korpus- og psykolingvistisk studie af L1- og L2-taleres grammatikafvigelser samt forståelsen af disse".

  Jeg er tilknyttet forskningsgruppen "Broken Grammar & Beyond" (BGB), ledet af Line Burholt Kristensen. I BGB-gruppen beskæftiger vi os med naturligt forekommende grammatikafvigelser, f.eks. afvigende ordstilling eller bøjningsendelser, både hos L1- og L2-talere af dansk. En grammatikafvigelse er fx, når verbet mangler et ”-r” i Vi lære fransk i skolen. I BGB undersøger vi grammatikafvigelser ved at kombinere studiet af dansk som andetsprog med psyko- og neurolingvistiske metoder.

  Ph.d.-projektet består af to dele: en korpuslingvistisk og en psykolingvistisk. Først laver jeg en korpusundersøgelse på baggrund af indsamlede skriveopgaver fra sprogskolekursister, hvor jeg bl.a. undersøger, hvilke typer grammatikafvigelser kursister med forskellige modersmål laver, og hvor hyppige afvigelserne er. 

  Anden del af projektet er en række psykolingvistiske læseforsøg. Som stimuli i forsøgene bruger jeg de hyppigste typer grammatikafvigelser fra korpusstudiet, og derudover inkluderer jeg grammatikafvigelser fra tekster skrevet af L1-talere. Formålet er at undersøge, hvordan L1-talere reagerer på forskellige typer grammatikafvigelser, dvs. om de læser langsommere og forstår teksten dårligere.

  Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

   Er det hip som hap?

   Søby, Katrine Falcon, 2012, I: Mål og Mæle. 35, 1, s. 25-30 6 s.

   Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

  Udvalgte aktiviteter

  1. Do musicians develop brain ‘modules’ that enhance structure-processing performance in multiple domains - including language?

   Søby, Katrine Falcon (Oplægsholder), Boye, Kasper (Andet), Kristensen, Line Burholt (Andet) & Harder, Peter (Andet)

   okt. 2015

   Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

  2. Do musicians develop brain ‘modules’ that enhance structure-processing performance in multiple domains - including language?

   Søby, Katrine Falcon (Andet), Boye, Kasper (Oplægsholder), Kristensen, Line Burholt (Andet) & Harder, Peter (Andet)

   sep. 2015

   Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

  ID: 195749354