Leo Catana, Vico og barokkens retorik

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

Standard

Leo Catana, Vico og barokkens retorik. / Catana, Leo.

København : Museum Tusculanum, 1996. 142 p.

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

Harvard

Catana, L 1996, Leo Catana, Vico og barokkens retorik. Museum Tusculanum, København.

APA

Catana, L. (1996). Leo Catana, Vico og barokkens retorik. Museum Tusculanum.

Vancouver

Catana L. Leo Catana, Vico og barokkens retorik. København: Museum Tusculanum, 1996. 142 p.

Author

Catana, Leo. / Leo Catana, Vico og barokkens retorik. København : Museum Tusculanum, 1996. 142 p.

Bibtex

@book{bf5aca3074c111dbbee902004c4f4f50,
title = "Leo Catana, Vico og barokkens retorik",
abstract = "filosofihistorie, {\ae}stetik, retorikDen italienske filosof Giambattista Vico (1668-1744) var barn af barokken, men led den uheldige sk{\ae}bne at skulle t{\ae}nke og g{\o}re karriere i rationalismen og den moderne naturvidenskabs {\ae}ra. Et fascinerende tr{\ae}k ved barokkens litter{\ae}re retorik er dens polemiske distancering til datidens spirende naturvidenskab: Bevidstheden om at v{\ae}re et {"}faldent menneske{"} ledte ikke barokkens teoretikere frem til forh{\aa}bninger om en ultimativ, videnskabelig systematik, men derimod til refleksioner over hvordan dette faldne menneske kunne orientere sig i en kaotisk og stadig omskiftende social virkelighed. Retorikken blev et vigtigt redskab hertil, da den siden antikken havde teoretiseret over hvilke erkendeevner og hvilket sprog der kunne begribe og udtrykke det sociale liv i dets organiske sammenh{\ae}nge. Dermed blev den retoriske traditions geni- og still{\ae}re central for barokken og dens litteratur. Vico tilegnede sig barokkens opfattelse af erfaring og sprog, og da Descartes sammen med neoklassicismen ford{\o}mte barokken, udviklede Vico et interessant forsvar for sin baggrund, hvad der vises i denne bog.Rreviews: Louise Witt-Hansen, Det ny reception, vol. 31 (1998); Gitte Harbo S{\o}rensen, Berlingske Tidende, March 18, 1997. ",
author = "Leo Catana",
year = "1996",
language = "English",
isbn = "87-72-89-4067",
publisher = "Museum Tusculanum",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Leo Catana, Vico og barokkens retorik

AU - Catana, Leo

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - filosofihistorie, æstetik, retorikDen italienske filosof Giambattista Vico (1668-1744) var barn af barokken, men led den uheldige skæbne at skulle tænke og gøre karriere i rationalismen og den moderne naturvidenskabs æra. Et fascinerende træk ved barokkens litterære retorik er dens polemiske distancering til datidens spirende naturvidenskab: Bevidstheden om at være et "faldent menneske" ledte ikke barokkens teoretikere frem til forhåbninger om en ultimativ, videnskabelig systematik, men derimod til refleksioner over hvordan dette faldne menneske kunne orientere sig i en kaotisk og stadig omskiftende social virkelighed. Retorikken blev et vigtigt redskab hertil, da den siden antikken havde teoretiseret over hvilke erkendeevner og hvilket sprog der kunne begribe og udtrykke det sociale liv i dets organiske sammenhænge. Dermed blev den retoriske traditions geni- og stillære central for barokken og dens litteratur. Vico tilegnede sig barokkens opfattelse af erfaring og sprog, og da Descartes sammen med neoklassicismen fordømte barokken, udviklede Vico et interessant forsvar for sin baggrund, hvad der vises i denne bog.Rreviews: Louise Witt-Hansen, Det ny reception, vol. 31 (1998); Gitte Harbo Sørensen, Berlingske Tidende, March 18, 1997.

AB - filosofihistorie, æstetik, retorikDen italienske filosof Giambattista Vico (1668-1744) var barn af barokken, men led den uheldige skæbne at skulle tænke og gøre karriere i rationalismen og den moderne naturvidenskabs æra. Et fascinerende træk ved barokkens litterære retorik er dens polemiske distancering til datidens spirende naturvidenskab: Bevidstheden om at være et "faldent menneske" ledte ikke barokkens teoretikere frem til forhåbninger om en ultimativ, videnskabelig systematik, men derimod til refleksioner over hvordan dette faldne menneske kunne orientere sig i en kaotisk og stadig omskiftende social virkelighed. Retorikken blev et vigtigt redskab hertil, da den siden antikken havde teoretiseret over hvilke erkendeevner og hvilket sprog der kunne begribe og udtrykke det sociale liv i dets organiske sammenhænge. Dermed blev den retoriske traditions geni- og stillære central for barokken og dens litteratur. Vico tilegnede sig barokkens opfattelse af erfaring og sprog, og da Descartes sammen med neoklassicismen fordømte barokken, udviklede Vico et interessant forsvar for sin baggrund, hvad der vises i denne bog.Rreviews: Louise Witt-Hansen, Det ny reception, vol. 31 (1998); Gitte Harbo Sørensen, Berlingske Tidende, March 18, 1997.

M3 - Book

SN - 87-72-89-4067

BT - Leo Catana, Vico og barokkens retorik

PB - Museum Tusculanum

CY - København

ER -

ID: 64952