Væsentlige forskningsresultater – Københavns Universitet

Væsentlige forskningsresultater

mange mændDanskernes vej til sygdom kortlagt

For første gang har forskere analyseret big data på et helt lands sygdomsudvikling. De nye banebrydende resultater er baseret på data fra 6,2 millioner danskere, som er fulgt i 14,9 år – ved hjælp af avanceret systembiologi har forskere kogt den massive mængde data ned til 1.171 såkaldte hovedfærdselsårer med central information om forløbet af diabetes, rygerlunger, kræft, gigt og hjerte-kar-sygdom. Resultaterne baner vejen for skræddersyet medicinsk behandling.

Forskere knækker genetisk kode for diabetes i Grønland

Et spektakulært detektivarbejde har kortlagt en særlig genvariant blandt grønlændere, der har stor betydning for udvikling af type 2-diabetes. Ved hjælp af avanceret gen-chip-teknologi – der i gennem de seneste 10 år har øget hastigheden på genetiske analyser markant – har forskerne analyseret 5.000 blodprøver for 250.000 genvarianter, der har betydning for metaboliske sygdomme som diabetes, fedme og hjerte-kar-sygdom.

Lave niveauer af d-vitamin øger dødeligheden

Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at et lavt niveau af d-vitamin i blodet øger dødeligheden. Studiet involverer 96.000 danskere og baserer sig på de unikke data fra den såkaldte Østerbro-undersøgelse.

Overfladebølger på en vandoverfladeNy simuleringsmetode gør væskers bevægelse virkelighedstro

Hvordan ser en yoghurt ud over tid? Det kan fødevareindustrien snart få svar på med et nyt væskesimuleringsværktøj udviklet af Datalogisk Institut på Københavns Universitet i et bredt samarbejde med andre forskningsinstitutioner. Et epokegørende skift i måden at simulere den fysiske virkelighed på er nu en realitet.

Misztal MK, Erleben K, Bargteil A, Fursund J, Christensen BB, Bærentzen JA, Bridson R (2012): Multiphase Flow of Immiscible Fluids on Unstructured Moving Meshes. Eurographics/ ACM SIGGRAPH Symposium on Computer Animation.