Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed: En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed : En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst. / Hansen, Bjarne Simmelkjær Sandgaard.

In: NyS : Nydanske Sprogstudier, Vol. 59, 2021, p. 57-90.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Hansen, BSS 2021, 'Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed: En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst', NyS : Nydanske Sprogstudier, vol. 59, pp. 57-90.

APA

Hansen, B. S. S. (2021). Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed: En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst. NyS : Nydanske Sprogstudier, 59, 57-90.

Vancouver

Hansen BSS. Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed: En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst. NyS : Nydanske Sprogstudier. 2021;59:57-90.

Author

Hansen, Bjarne Simmelkjær Sandgaard. / Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed : En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst. In: NyS : Nydanske Sprogstudier. 2021 ; Vol. 59. pp. 57-90.

Bibtex

@article{10fad887c70a49fea0b3718ee3a285dd,
title = "Forgrundsinformationsnominativ eller kasusl{\o}shed: En analyse af kasussystemerne i den gammelsk{\aa}nske tekst Sj{\ae}lens Tr{\o}st",
abstract = "I denne artikel pr{\ae}senterer jeg en gennemgang af alle forekomster af teoretisk mulige nominativformer og/eller tilsyneladende kasusl{\o}se former i nominalsystemet i den gammelsk{\aa}nske tekst Sj{\ae}lens Tr{\o}st (ca. 1425) med henblik p{\aa} at afd{\ae}kke s{\aa}vel deres grammatiske funktion inden for det samtidige kasussystems rammer som deres mulige betydning for den nutidige kasusl{\o}shed i det danske nominalsystem. Mere pr{\ae}cist unders{\o}ger jeg, om alle disse former kan analyseres som forgrundsinformation i overensstemmelse med Eva Skafte Jensens teori om, at forgrundsinformation kan markeres med nominativ i gammeldansk, eller om alle eller nogle af dem alternativt som tidligere p{\aa}st{\aa}et af mig selv m{\aa} analyseres som eksempler p{\aa} sidste stadie af kasusudviklingen i dansk, hvor hverken substantiver eller typiske nominalsyntagmeadled markeres for kasus som f{\o}lge af redundansreduktion i nominalsyntagmets kongruensudtryk. I unders{\o}gelsen fastsl{\aa}r jeg, at hovedparten af forekomsterne stemmer overens med Jensens teori, men tilbage st{\aa}r en r{\ae}kke decideret endelsesl{\o}se former, der – selvom de formelt stammer fra analogi med andre endelsesl{\o}se nominativformer – ikke kan siges at v{\ae}re markeret for kasus, og disse anvendes ikke kun i forgrundsinformationskontekster og som subjekt eller subjektspr{\ae}dikativ, hvor nominativ ville v{\ae}re at forvente, men ogs{\aa} i baggrundsinformationskontekster samt til markering af andre s{\ae}tningsled. Disse former udg{\o}r en v{\ae}sentlig kilde til det nudanske nominalsystems kasusl{\o}shed.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Old Danish, Scanian dialect, case-system reduction, information structure, nominative, language history, gammeldansk, sk{\aa}nsk, kasusreduktion, informationsstruktur, nominativ, sproghistorie",
author = "Hansen, {Bjarne Simmelkj{\ae}r Sandgaard}",
year = "2021",
language = "Dansk",
volume = "59",
pages = "57--90",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Forgrundsinformationsnominativ eller kasusløshed

T2 - En analyse af kasussystemerne i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst

AU - Hansen, Bjarne Simmelkjær Sandgaard

PY - 2021

Y1 - 2021

N2 - I denne artikel præsenterer jeg en gennemgang af alle forekomster af teoretisk mulige nominativformer og/eller tilsyneladende kasusløse former i nominalsystemet i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst (ca. 1425) med henblik på at afdække såvel deres grammatiske funktion inden for det samtidige kasussystems rammer som deres mulige betydning for den nutidige kasusløshed i det danske nominalsystem. Mere præcist undersøger jeg, om alle disse former kan analyseres som forgrundsinformation i overensstemmelse med Eva Skafte Jensens teori om, at forgrundsinformation kan markeres med nominativ i gammeldansk, eller om alle eller nogle af dem alternativt som tidligere påstået af mig selv må analyseres som eksempler på sidste stadie af kasusudviklingen i dansk, hvor hverken substantiver eller typiske nominalsyntagmeadled markeres for kasus som følge af redundansreduktion i nominalsyntagmets kongruensudtryk. I undersøgelsen fastslår jeg, at hovedparten af forekomsterne stemmer overens med Jensens teori, men tilbage står en række decideret endelsesløse former, der – selvom de formelt stammer fra analogi med andre endelsesløse nominativformer – ikke kan siges at være markeret for kasus, og disse anvendes ikke kun i forgrundsinformationskontekster og som subjekt eller subjektsprædikativ, hvor nominativ ville være at forvente, men også i baggrundsinformationskontekster samt til markering af andre sætningsled. Disse former udgør en væsentlig kilde til det nudanske nominalsystems kasusløshed.

AB - I denne artikel præsenterer jeg en gennemgang af alle forekomster af teoretisk mulige nominativformer og/eller tilsyneladende kasusløse former i nominalsystemet i den gammelskånske tekst Sjælens Trøst (ca. 1425) med henblik på at afdække såvel deres grammatiske funktion inden for det samtidige kasussystems rammer som deres mulige betydning for den nutidige kasusløshed i det danske nominalsystem. Mere præcist undersøger jeg, om alle disse former kan analyseres som forgrundsinformation i overensstemmelse med Eva Skafte Jensens teori om, at forgrundsinformation kan markeres med nominativ i gammeldansk, eller om alle eller nogle af dem alternativt som tidligere påstået af mig selv må analyseres som eksempler på sidste stadie af kasusudviklingen i dansk, hvor hverken substantiver eller typiske nominalsyntagmeadled markeres for kasus som følge af redundansreduktion i nominalsyntagmets kongruensudtryk. I undersøgelsen fastslår jeg, at hovedparten af forekomsterne stemmer overens med Jensens teori, men tilbage står en række decideret endelsesløse former, der – selvom de formelt stammer fra analogi med andre endelsesløse nominativformer – ikke kan siges at være markeret for kasus, og disse anvendes ikke kun i forgrundsinformationskontekster og som subjekt eller subjektsprædikativ, hvor nominativ ville være at forvente, men også i baggrundsinformationskontekster samt til markering af andre sætningsled. Disse former udgør en væsentlig kilde til det nudanske nominalsystems kasusløshed.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Old Danish

KW - Scanian dialect

KW - case-system reduction

KW - information structure

KW - nominative

KW - language history

KW - gammeldansk

KW - skånsk

KW - kasusreduktion

KW - informationsstruktur

KW - nominativ

KW - sproghistorie

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 59

SP - 57

EP - 90

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

ER -

ID: 261060441