Strafansvar for eventuelt ugyldige regler: - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Strafansvar for eventuelt ugyldige regler : - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011. / Pagh-Rasmussen, Peter.

I: Tidsskrift for Miljø, Nr. 9, 2019, s. 293-305.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Pagh-Rasmussen, P 2019, 'Strafansvar for eventuelt ugyldige regler: - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011.', Tidsskrift for Miljø, nr. 9, s. 293-305.

APA

Pagh-Rasmussen, P. (2019). Strafansvar for eventuelt ugyldige regler: - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011. Tidsskrift for Miljø, (9), 293-305.

Vancouver

Pagh-Rasmussen P. Strafansvar for eventuelt ugyldige regler: - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011. Tidsskrift for Miljø. 2019;(9):293-305.

Author

Pagh-Rasmussen, Peter. / Strafansvar for eventuelt ugyldige regler : - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011. I: Tidsskrift for Miljø. 2019 ; Nr. 9. s. 293-305.

Bibtex

@article{43325c18d85243d1a868b2ebfc68e661,
title = "Strafansvar for eventuelt ugyldige regler: - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og pr{\ae}judiciel forel{\ae}ggelse for EU-domstolen med kommentar til H{\o}jesterets domme om strafansvar for overtr{\ae}delse af g{\o}dningsanvendelseslovens g{\o}dningskvoter i planperioden 2008-2011.",
abstract = "Artiklen er en kommentar til H{\o}jesterets to domme i U 2019.2943 H og U 2019.2960 H, hvor H{\o}jesteret fandt to landm{\ae}nd skyldige i overtr{\ae}delse af de tildelte g{\o}dningskvoter efter g{\o}dningsanvendelsesloven. I begge domme anf{\o}rte H{\o}jesteret som en del af begrundelsen, ”at en eventuel tilsides{\ae}ttelse af procedurereglerne i SMV-direktivet og habitatdirektivet ikke kan f{\o}re til, at T ikke kan straffes. Der er herefter ikke anledning til at tage stilling til om de n{\ae}vnte procedureregler er tilsidesat”. Med det sidste sigtede H{\o}jesteret til, at de tiltalte landm{\ae}nd bl.a. gjorde g{\ae}ldende, at de n{\ae}vnte EU-regler var tilsidesat, og at dette efter EU-domstolens praksis medf{\o}rer, at de offentligretlige normer som udgangspunkt er ugyldige. De tiltalte mente derfor, at der skulle ske frifindelse efter straffelovens § 1. H{\o}jesteret tog ikke stilling til disse EU-retlige indsigelser, men fandt det uden betydning for, om de to landm{\ae}nd kunne straffes for overtr{\ae}delse af g{\o}dningsanvendelsesloven. Dommen foruds{\ae}tter s{\aa}ledes i en vis forstand, at der kan p{\aa}l{\ae}gges strafansvar for overtr{\ae}delse af en EU-retlig ugyldig offentligretlig norm, hvilket rejser en r{\ae}kke sp{\o}rgsm{\aa}l, som det belyses i det f{\o}lgende, der indledes med en kort omtale af de to sager.",
author = "Peter Pagh-Rasmussen",
year = "2019",
language = "Dansk",
pages = "293--305",
journal = "Tidsskrift for Milj{\o}",
issn = "1603-8398",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "9",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Strafansvar for eventuelt ugyldige regler

T2 - - om minimumsharmonisering, straffelovens § 1 og præjudiciel forelæggelse for EU-domstolen med kommentar til Højesterets domme om strafansvar for overtrædelse af gødningsanvendelseslovens gødningskvoter i planperioden 2008-2011.

AU - Pagh-Rasmussen, Peter

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Artiklen er en kommentar til Højesterets to domme i U 2019.2943 H og U 2019.2960 H, hvor Højesteret fandt to landmænd skyldige i overtrædelse af de tildelte gødningskvoter efter gødningsanvendelsesloven. I begge domme anførte Højesteret som en del af begrundelsen, ”at en eventuel tilsidesættelse af procedurereglerne i SMV-direktivet og habitatdirektivet ikke kan føre til, at T ikke kan straffes. Der er herefter ikke anledning til at tage stilling til om de nævnte procedureregler er tilsidesat”. Med det sidste sigtede Højesteret til, at de tiltalte landmænd bl.a. gjorde gældende, at de nævnte EU-regler var tilsidesat, og at dette efter EU-domstolens praksis medfører, at de offentligretlige normer som udgangspunkt er ugyldige. De tiltalte mente derfor, at der skulle ske frifindelse efter straffelovens § 1. Højesteret tog ikke stilling til disse EU-retlige indsigelser, men fandt det uden betydning for, om de to landmænd kunne straffes for overtrædelse af gødningsanvendelsesloven. Dommen forudsætter således i en vis forstand, at der kan pålægges strafansvar for overtrædelse af en EU-retlig ugyldig offentligretlig norm, hvilket rejser en række spørgsmål, som det belyses i det følgende, der indledes med en kort omtale af de to sager.

AB - Artiklen er en kommentar til Højesterets to domme i U 2019.2943 H og U 2019.2960 H, hvor Højesteret fandt to landmænd skyldige i overtrædelse af de tildelte gødningskvoter efter gødningsanvendelsesloven. I begge domme anførte Højesteret som en del af begrundelsen, ”at en eventuel tilsidesættelse af procedurereglerne i SMV-direktivet og habitatdirektivet ikke kan føre til, at T ikke kan straffes. Der er herefter ikke anledning til at tage stilling til om de nævnte procedureregler er tilsidesat”. Med det sidste sigtede Højesteret til, at de tiltalte landmænd bl.a. gjorde gældende, at de nævnte EU-regler var tilsidesat, og at dette efter EU-domstolens praksis medfører, at de offentligretlige normer som udgangspunkt er ugyldige. De tiltalte mente derfor, at der skulle ske frifindelse efter straffelovens § 1. Højesteret tog ikke stilling til disse EU-retlige indsigelser, men fandt det uden betydning for, om de to landmænd kunne straffes for overtrædelse af gødningsanvendelsesloven. Dommen forudsætter således i en vis forstand, at der kan pålægges strafansvar for overtrædelse af en EU-retlig ugyldig offentligretlig norm, hvilket rejser en række spørgsmål, som det belyses i det følgende, der indledes med en kort omtale af de to sager.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 293

EP - 305

JO - Tidsskrift for Miljø

JF - Tidsskrift for Miljø

SN - 1603-8398

IS - 9

ER -

ID: 228385206