Typiske ytringssituationer: leksikografisk repræsentation og funktion

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Standard

Typiske ytringssituationer : leksikografisk repræsentation og funktion. / Hovmark, Henrik.

I: LEDA-nyt, Nr. 45, 2008, s. 14-23.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Harvard

Hovmark, H 2008, 'Typiske ytringssituationer: leksikografisk repræsentation og funktion', LEDA-nyt, nr. 45, s. 14-23.

APA

Hovmark, H. (2008). Typiske ytringssituationer: leksikografisk repræsentation og funktion. LEDA-nyt, (45), 14-23.

Vancouver

Hovmark H. Typiske ytringssituationer: leksikografisk repræsentation og funktion. LEDA-nyt. 2008;(45):14-23.

Author

Hovmark, Henrik. / Typiske ytringssituationer : leksikografisk repræsentation og funktion. I: LEDA-nyt. 2008 ; Nr. 45. s. 14-23.

Bibtex

@article{217ca1e080a811dd81b0000ea68e967b,
title = "Typiske ytringssituationer: leksikografisk repr{\ae}sentation og funktion",
abstract = "Det er normalt at en betydningsdefinition suppleres med forskellige angivelser af typiske kontekster, i form af et citat eller af sprogbrugseksempler (ofte typiske samforekomster, som fx r{\o}de roser). Eksempler af denne type kan fx bruges til at vise kombinatoriske m{\o}nstre (pr{\ae}positionsbrug) eller valensforhold. Men citater og sprogbrugseksempler vil ofte ogs{\aa} angive typiske brugssituationer knyttet til den p{\aa}g{\ae}ldende betydning og v{\ae}re en hj{\ae}lp til brugeren til overhovedet at forst{\aa} en undertiden m{\aa}ske forholdsvis abstrakt definition. Betydningen {\textquoteleft}fra det indre af noget til noget mere {\aa}bent' ved retningsadverbiet ud kan fx v{\ae}re suppleret med typiske samforekomster som ud af huset, ud i g{\aa}rden osv. I den f{\o}lgende artikel fra Den Danske Ordbog kan man se hvordan den forholdsvis abstrakte definition {\textquoteleft}afgr{\ae}nset element der indg{\aa}r i en st{\o}rre helhed' kobles til et mere specifikt brugsomr{\aa}de, dels ved en eksplicitering af brugsomr{\aa}det, dels i form af de typiske samforekomster som ordet indg{\aa}r i, dels ved hj{\ae}lp af et citat der angiver en specifik og formodentlig typisk ytringssituation hvori ordet optr{\ae}der. Hver for sig og tilsammen bidrager de tre elementer til at tydeligg{\o}re og pr{\ae}cisere betydningen og den kontekst hvori ordet h{\o}rer hjemme.indslag [...]afgr{\ae}nset element der indg{\aa}r i en st{\o}rre helhed, fx som en del af en tv- el. radioudsendelse (kendt fra 1958) - musikalske ~, korte ~, fast ~, l{\ae}ngere ~ - Det n{\ae}ste indslag er fra Knuthenborg Safaripark, hvor vi har v{\ae}ret ude sammen med et filmhold [...] (DDO) eksplicitering af brugsomr{\aa}de:fx som en del af en tv- el. radioudsendelsetypiske samforekomster:- musikalske ~, korte ~, fast ~, l{\ae}ngere ~citat:- Det n{\ae}ste indslag er fra Knuthenborg Safaripark, hvor vi har v{\ae}ret ude sammen med et filmhold Jeg vil i det f{\o}lgende give eksempler p{\aa} og diskutere markeringen af typiske brugssituationer ved betydningsbeskrivelsen i ensproglige ordb{\o}ger. Jeg vil prim{\ae}rt tage udgangspunkt i eksempler hentet fra Den Danske Ordbog (DDO), men vil ogs{\aa} bringe eksempler fra {\O}m{\aa}lsordbogen ({\O}MO). Jeg vil f{\o}rst give en lille introduktion til teorien bag sammenh{\ae}ngen mellem betydning, typiske samforekomster og typiske ytringssituationer (afsnit 1). Jeg vil derefter give nogle eksempler p{\aa} hvordan typiske ytringssituationer kan v{\ae}re repr{\ae}senteret leksikografisk (afsnit 2). Endelig vil jeg ud fra nogle flere eksempler vise hvilken funktion oplysninger af denne type kan have i en ordbogsartikel, og hvad leksikografiske angivelser af typiske ytringssituationer (fx typiske samforekomster) kan bruges til af s{\aa}vel brugeren som redakt{\o}ren (afsnit 3).",
author = "Henrik Hovmark",
year = "2008",
language = "Dansk",
pages = "14--23",
journal = "LEDA-nyt",
issn = "1603-7006",
number = "45",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Typiske ytringssituationer

T2 - leksikografisk repræsentation og funktion

AU - Hovmark, Henrik

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Det er normalt at en betydningsdefinition suppleres med forskellige angivelser af typiske kontekster, i form af et citat eller af sprogbrugseksempler (ofte typiske samforekomster, som fx røde roser). Eksempler af denne type kan fx bruges til at vise kombinatoriske mønstre (præpositionsbrug) eller valensforhold. Men citater og sprogbrugseksempler vil ofte også angive typiske brugssituationer knyttet til den pågældende betydning og være en hjælp til brugeren til overhovedet at forstå en undertiden måske forholdsvis abstrakt definition. Betydningen ‘fra det indre af noget til noget mere åbent' ved retningsadverbiet ud kan fx være suppleret med typiske samforekomster som ud af huset, ud i gården osv. I den følgende artikel fra Den Danske Ordbog kan man se hvordan den forholdsvis abstrakte definition ‘afgrænset element der indgår i en større helhed' kobles til et mere specifikt brugsområde, dels ved en eksplicitering af brugsområdet, dels i form af de typiske samforekomster som ordet indgår i, dels ved hjælp af et citat der angiver en specifik og formodentlig typisk ytringssituation hvori ordet optræder. Hver for sig og tilsammen bidrager de tre elementer til at tydeliggøre og præcisere betydningen og den kontekst hvori ordet hører hjemme.indslag [...]afgrænset element der indgår i en større helhed, fx som en del af en tv- el. radioudsendelse (kendt fra 1958) - musikalske ~, korte ~, fast ~, længere ~ - Det næste indslag er fra Knuthenborg Safaripark, hvor vi har været ude sammen med et filmhold [...] (DDO) eksplicitering af brugsområde:fx som en del af en tv- el. radioudsendelsetypiske samforekomster:- musikalske ~, korte ~, fast ~, længere ~citat:- Det næste indslag er fra Knuthenborg Safaripark, hvor vi har været ude sammen med et filmhold Jeg vil i det følgende give eksempler på og diskutere markeringen af typiske brugssituationer ved betydningsbeskrivelsen i ensproglige ordbøger. Jeg vil primært tage udgangspunkt i eksempler hentet fra Den Danske Ordbog (DDO), men vil også bringe eksempler fra Ømålsordbogen (ØMO). Jeg vil først give en lille introduktion til teorien bag sammenhængen mellem betydning, typiske samforekomster og typiske ytringssituationer (afsnit 1). Jeg vil derefter give nogle eksempler på hvordan typiske ytringssituationer kan være repræsenteret leksikografisk (afsnit 2). Endelig vil jeg ud fra nogle flere eksempler vise hvilken funktion oplysninger af denne type kan have i en ordbogsartikel, og hvad leksikografiske angivelser af typiske ytringssituationer (fx typiske samforekomster) kan bruges til af såvel brugeren som redaktøren (afsnit 3).

AB - Det er normalt at en betydningsdefinition suppleres med forskellige angivelser af typiske kontekster, i form af et citat eller af sprogbrugseksempler (ofte typiske samforekomster, som fx røde roser). Eksempler af denne type kan fx bruges til at vise kombinatoriske mønstre (præpositionsbrug) eller valensforhold. Men citater og sprogbrugseksempler vil ofte også angive typiske brugssituationer knyttet til den pågældende betydning og være en hjælp til brugeren til overhovedet at forstå en undertiden måske forholdsvis abstrakt definition. Betydningen ‘fra det indre af noget til noget mere åbent' ved retningsadverbiet ud kan fx være suppleret med typiske samforekomster som ud af huset, ud i gården osv. I den følgende artikel fra Den Danske Ordbog kan man se hvordan den forholdsvis abstrakte definition ‘afgrænset element der indgår i en større helhed' kobles til et mere specifikt brugsområde, dels ved en eksplicitering af brugsområdet, dels i form af de typiske samforekomster som ordet indgår i, dels ved hjælp af et citat der angiver en specifik og formodentlig typisk ytringssituation hvori ordet optræder. Hver for sig og tilsammen bidrager de tre elementer til at tydeliggøre og præcisere betydningen og den kontekst hvori ordet hører hjemme.indslag [...]afgrænset element der indgår i en større helhed, fx som en del af en tv- el. radioudsendelse (kendt fra 1958) - musikalske ~, korte ~, fast ~, længere ~ - Det næste indslag er fra Knuthenborg Safaripark, hvor vi har været ude sammen med et filmhold [...] (DDO) eksplicitering af brugsområde:fx som en del af en tv- el. radioudsendelsetypiske samforekomster:- musikalske ~, korte ~, fast ~, længere ~citat:- Det næste indslag er fra Knuthenborg Safaripark, hvor vi har været ude sammen med et filmhold Jeg vil i det følgende give eksempler på og diskutere markeringen af typiske brugssituationer ved betydningsbeskrivelsen i ensproglige ordbøger. Jeg vil primært tage udgangspunkt i eksempler hentet fra Den Danske Ordbog (DDO), men vil også bringe eksempler fra Ømålsordbogen (ØMO). Jeg vil først give en lille introduktion til teorien bag sammenhængen mellem betydning, typiske samforekomster og typiske ytringssituationer (afsnit 1). Jeg vil derefter give nogle eksempler på hvordan typiske ytringssituationer kan være repræsenteret leksikografisk (afsnit 2). Endelig vil jeg ud fra nogle flere eksempler vise hvilken funktion oplysninger af denne type kan have i en ordbogsartikel, og hvad leksikografiske angivelser af typiske ytringssituationer (fx typiske samforekomster) kan bruges til af såvel brugeren som redaktøren (afsnit 3).

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 14

EP - 23

JO - LEDA-nyt

JF - LEDA-nyt

SN - 1603-7006

IS - 45

ER -

ID: 6015276