Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark

Publikation: AndetAndet bidragForskning

Standard

Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark. / Boklund, Anette; Hisham Beshara Halasa, Tariq; Enøe, Claes.

2012.

Publikation: AndetAndet bidragForskning

Harvard

Boklund, A, Hisham Beshara Halasa, T & Enøe, C 2012, Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark..

APA

Boklund, A., Hisham Beshara Halasa, T., & Enøe, C. (2012). Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark.

Vancouver

Boklund A, Hisham Beshara Halasa T, Enøe C. Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark. 2012.

Author

Boklund, Anette ; Hisham Beshara Halasa, Tariq ; Enøe, Claes. / Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark. 2012.

Bibtex

@misc{c227361d1e4a403395dd39047e5aaca2,
title = "Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark",
abstract = "Mund- og klovesyge (MKS) h{\ae}rger stadig rundt om i verden, trods stadige og intensive fors{\o}g p{\aa} at bek{\ae}mpe sygdommen. Efter udbruddet i Storbritanien i 2001 blev der rejst sp{\o}rgsm{\aa}lstegn ved nedslagningen af raske dyr som en forebyggende foranstaltning. Samtidig har udviklingen p{\aa} vaccine-omr{\aa}det betydet, at det i dag er muligt at skelne mellem vaccinerede og smittede dyr. Derfor har vi, i et projekt st{\o}ttet af NaturErhverv, valgt at sammenligne forskellige kontrol strategier mod MKS, dels for at se p{\aa} hvor stor omfanget af en dansk epidemi kan blive, og dels for at sammenligne forskellige kontrolstrategier.Unders{\o}gelsen er lavet ved hj{\ae}lp af s{\aa}kaldte stokastiske simuleringsmodeller. Vi har benyttet tre forskellige modeller og vil pr{\ae}sentere udvalgte resultater. Danske bes{\ae}tningsdata og flyttedata er brugt som input i modellerne, input vedr. det danske beredskab er hentet som et mix af data og ekspert-vurderinger, og virusspecifikke data er hentet fra litteraturen. Henved 100 forskellige kontrolstrategier er blevet sammenlignet, hvoraf et udvalg vil blive pr{\ae}senteret. Som udgangspunkt har vi simuleret en epidemi, hvor kontrolforanstaltningerne beskrevet i EU-direktivet plus 3-dages forbud mod flytninger af dyr er benyttet (basis). Desuden har vi blandt andre set p{\aa} f{\o}lgende kontrolstrategier, hvor der ud over basis-foranstaltningerne indg{\aa}r yderligere foranstaltninger:• Nedslagning i zoner omkring diagnosticerede bes{\ae}tninger – zoner af varierende st{\o}rrelser og iv{\ae}rksat efter hhv 14 dage eller 10, 20, 30 eller 50 diagnosticerede bes{\ae}tninger.• Vaccination med efterf{\o}lgende nedslagning af vaccinerede bes{\ae}tninger (VacToCull) – samme princip som ovenfor• Vaccination uden efterf{\o}lgende nedslagning af vaccinerede bes{\ae}tninger (VacToLive) – samme princip som ovenforFor hver kontrolstrategi har vi simuleret 5000 epidemier af mund- og klovesyge. Resultaterne viser, at et udbrud af MKS i Danmark kan blive meget dyrt. Men ogs{\aa}, at yderligere foranstaltninger vil formindske omfanget, varigheden og de {\o}konomiske omkostninger ved et udbrud. Desuden viser resultaterne, at vaccination mhp. at dyrene skal leve til slagtning ikke er optimalt ud fra en {\o}konomisk betragtning, hvilket f{\o}rst og fremmest skyldes det store eksporttab der medf{\o}lger.",
author = "Anette Boklund and {Hisham Beshara Halasa}, Tariq and Claes En{\o}e",
year = "2012",
language = "Dansk",
type = "Other",

}

RIS

TY - GEN

T1 - Simuleringsstudier af konsekvenser af mund- og klovesyge i Danmark

AU - Boklund, Anette

AU - Hisham Beshara Halasa, Tariq

AU - Enøe, Claes

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Mund- og klovesyge (MKS) hærger stadig rundt om i verden, trods stadige og intensive forsøg på at bekæmpe sygdommen. Efter udbruddet i Storbritanien i 2001 blev der rejst spørgsmålstegn ved nedslagningen af raske dyr som en forebyggende foranstaltning. Samtidig har udviklingen på vaccine-området betydet, at det i dag er muligt at skelne mellem vaccinerede og smittede dyr. Derfor har vi, i et projekt støttet af NaturErhverv, valgt at sammenligne forskellige kontrol strategier mod MKS, dels for at se på hvor stor omfanget af en dansk epidemi kan blive, og dels for at sammenligne forskellige kontrolstrategier.Undersøgelsen er lavet ved hjælp af såkaldte stokastiske simuleringsmodeller. Vi har benyttet tre forskellige modeller og vil præsentere udvalgte resultater. Danske besætningsdata og flyttedata er brugt som input i modellerne, input vedr. det danske beredskab er hentet som et mix af data og ekspert-vurderinger, og virusspecifikke data er hentet fra litteraturen. Henved 100 forskellige kontrolstrategier er blevet sammenlignet, hvoraf et udvalg vil blive præsenteret. Som udgangspunkt har vi simuleret en epidemi, hvor kontrolforanstaltningerne beskrevet i EU-direktivet plus 3-dages forbud mod flytninger af dyr er benyttet (basis). Desuden har vi blandt andre set på følgende kontrolstrategier, hvor der ud over basis-foranstaltningerne indgår yderligere foranstaltninger:• Nedslagning i zoner omkring diagnosticerede besætninger – zoner af varierende størrelser og iværksat efter hhv 14 dage eller 10, 20, 30 eller 50 diagnosticerede besætninger.• Vaccination med efterfølgende nedslagning af vaccinerede besætninger (VacToCull) – samme princip som ovenfor• Vaccination uden efterfølgende nedslagning af vaccinerede besætninger (VacToLive) – samme princip som ovenforFor hver kontrolstrategi har vi simuleret 5000 epidemier af mund- og klovesyge. Resultaterne viser, at et udbrud af MKS i Danmark kan blive meget dyrt. Men også, at yderligere foranstaltninger vil formindske omfanget, varigheden og de økonomiske omkostninger ved et udbrud. Desuden viser resultaterne, at vaccination mhp. at dyrene skal leve til slagtning ikke er optimalt ud fra en økonomisk betragtning, hvilket først og fremmest skyldes det store eksporttab der medfølger.

AB - Mund- og klovesyge (MKS) hærger stadig rundt om i verden, trods stadige og intensive forsøg på at bekæmpe sygdommen. Efter udbruddet i Storbritanien i 2001 blev der rejst spørgsmålstegn ved nedslagningen af raske dyr som en forebyggende foranstaltning. Samtidig har udviklingen på vaccine-området betydet, at det i dag er muligt at skelne mellem vaccinerede og smittede dyr. Derfor har vi, i et projekt støttet af NaturErhverv, valgt at sammenligne forskellige kontrol strategier mod MKS, dels for at se på hvor stor omfanget af en dansk epidemi kan blive, og dels for at sammenligne forskellige kontrolstrategier.Undersøgelsen er lavet ved hjælp af såkaldte stokastiske simuleringsmodeller. Vi har benyttet tre forskellige modeller og vil præsentere udvalgte resultater. Danske besætningsdata og flyttedata er brugt som input i modellerne, input vedr. det danske beredskab er hentet som et mix af data og ekspert-vurderinger, og virusspecifikke data er hentet fra litteraturen. Henved 100 forskellige kontrolstrategier er blevet sammenlignet, hvoraf et udvalg vil blive præsenteret. Som udgangspunkt har vi simuleret en epidemi, hvor kontrolforanstaltningerne beskrevet i EU-direktivet plus 3-dages forbud mod flytninger af dyr er benyttet (basis). Desuden har vi blandt andre set på følgende kontrolstrategier, hvor der ud over basis-foranstaltningerne indgår yderligere foranstaltninger:• Nedslagning i zoner omkring diagnosticerede besætninger – zoner af varierende størrelser og iværksat efter hhv 14 dage eller 10, 20, 30 eller 50 diagnosticerede besætninger.• Vaccination med efterfølgende nedslagning af vaccinerede besætninger (VacToCull) – samme princip som ovenfor• Vaccination uden efterfølgende nedslagning af vaccinerede besætninger (VacToLive) – samme princip som ovenforFor hver kontrolstrategi har vi simuleret 5000 epidemier af mund- og klovesyge. Resultaterne viser, at et udbrud af MKS i Danmark kan blive meget dyrt. Men også, at yderligere foranstaltninger vil formindske omfanget, varigheden og de økonomiske omkostninger ved et udbrud. Desuden viser resultaterne, at vaccination mhp. at dyrene skal leve til slagtning ikke er optimalt ud fra en økonomisk betragtning, hvilket først og fremmest skyldes det store eksporttab der medfølger.

M3 - Andet bidrag

ER -

ID: 203371711