Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag. / Iversen, Hans Raun.

I: Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, Nr. 58, 2012, s. 33-49.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Iversen, HR 2012, 'Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag', Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, nr. 58, s. 33-49.

APA

Iversen, H. R. (2012). Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag. Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, (58), 33-49.

Vancouver

Iversen HR. Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag. Religionsvidenskabeligt Tidsskrift. 2012;(58):33-49.

Author

Iversen, Hans Raun. / Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag. I: Religionsvidenskabeligt Tidsskrift. 2012 ; Nr. 58. s. 33-49.

Bibtex

@article{c02716aa41fa4698b7d71662c43f60f5,
title = "Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag",
abstract = "I et fors{\o}g p{\aa} at g{\o}re status over forskningen og debatten om religion og sekularisering fremh{\ae}ver dette bidrag Charles Taylors forst{\aa}else af livet i et sekulariseret samfund som en historisk bestemt situation, hvor mennesker i vesten lever under et konstant krydspres mellem forskellige betydningshorisonter med det resultat, at deres eksistentielle orientering er ambivalent og fluktuerende. Sp{\o}rgsm{\aa}let om religion handler s{\aa}ledes ikke om et simpelt valg mellem forskellige standpunkter, men om en stadig kamp for eksistentiel orientering st{\ae}rkt afh{\ae}ngigt af de skiftende sociale, kommunikative og f{\o}lelsesm{\ae}ssige sammenh{\ae}nge, man indg{\aa}r i. Til daglig lever de fleste danskere, uanset deres individuelle tro, stille og roligt, som om Gud ikke er til. Til andre tider, fx n{\aa}r de stilles over for en d{\o}delig sygdom, k{\ae}mper de samme mennesker med at finde vej i deres ambivalente og fluktuerende, eksistentielle orientering. Religionens nye beskaffenhed kalder p{\aa} genovervejelse af metoderne i studiet af religion i dag.",
keywords = "Det Teologiske Fakultet, Sekulariseringsteori, Sekul{\ae}r tidsalder, Krydspres, Eksistentialistisk ambivalens, Tilgange til religionsvidenskab, Religionsdimensioner",
author = "Iversen, {Hans Raun}",
year = "2012",
language = "Dansk",
pages = "33--49",
journal = "Religionsvidenskabeligt Tidsskrift",
issn = "0108-1993",
publisher = "Afdeling for Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet",
number = "58",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Sekulariseringens betydning - og religionens beskaffenhed i Danmark i dag

AU - Iversen, Hans Raun

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - I et forsøg på at gøre status over forskningen og debatten om religion og sekularisering fremhæver dette bidrag Charles Taylors forståelse af livet i et sekulariseret samfund som en historisk bestemt situation, hvor mennesker i vesten lever under et konstant krydspres mellem forskellige betydningshorisonter med det resultat, at deres eksistentielle orientering er ambivalent og fluktuerende. Spørgsmålet om religion handler således ikke om et simpelt valg mellem forskellige standpunkter, men om en stadig kamp for eksistentiel orientering stærkt afhængigt af de skiftende sociale, kommunikative og følelsesmæssige sammenhænge, man indgår i. Til daglig lever de fleste danskere, uanset deres individuelle tro, stille og roligt, som om Gud ikke er til. Til andre tider, fx når de stilles over for en dødelig sygdom, kæmper de samme mennesker med at finde vej i deres ambivalente og fluktuerende, eksistentielle orientering. Religionens nye beskaffenhed kalder på genovervejelse af metoderne i studiet af religion i dag.

AB - I et forsøg på at gøre status over forskningen og debatten om religion og sekularisering fremhæver dette bidrag Charles Taylors forståelse af livet i et sekulariseret samfund som en historisk bestemt situation, hvor mennesker i vesten lever under et konstant krydspres mellem forskellige betydningshorisonter med det resultat, at deres eksistentielle orientering er ambivalent og fluktuerende. Spørgsmålet om religion handler således ikke om et simpelt valg mellem forskellige standpunkter, men om en stadig kamp for eksistentiel orientering stærkt afhængigt af de skiftende sociale, kommunikative og følelsesmæssige sammenhænge, man indgår i. Til daglig lever de fleste danskere, uanset deres individuelle tro, stille og roligt, som om Gud ikke er til. Til andre tider, fx når de stilles over for en dødelig sygdom, kæmper de samme mennesker med at finde vej i deres ambivalente og fluktuerende, eksistentielle orientering. Religionens nye beskaffenhed kalder på genovervejelse af metoderne i studiet af religion i dag.

KW - Det Teologiske Fakultet

KW - Sekulariseringsteori

KW - Sekulær tidsalder

KW - Krydspres

KW - Eksistentialistisk ambivalens

KW - Tilgange til religionsvidenskab

KW - Religionsdimensioner

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 33

EP - 49

JO - Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

JF - Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

SN - 0108-1993

IS - 58

ER -

ID: 38395975