Med ord og ikke med slag: Teologi og historieskrivning i Henrik af Letlands krønike (ca. 1227)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputatsForskning

Henrik af Letland er forfatteren bag en af de allervigtigste korstogs- og missionskrøniker fra 1200-tallet. Hans krønike er i sig selv en fascinerende beretning om koloniseringen og kristningen af de hedenske folkeslag, der beboede de områder vi i dag kender som Estland og Letland. Gennem en intensiv missionsindsat understøttet af flere korstog blev disse områder efterhånden en del af en vesterlandsk kulturkreds. Samtidig behandler krøniken nogle helt centrale kapitler af dansk middelalderhistorie gennem skildringerne af Valdemar Sejrs togter til Estland (fx 1219 knyttet til legenden om Dannebrog) og danskernes forhold til svenske, tyske og ortodokst russiske kirkefolk og stormænd, som også søgte indflydelse i regionen på bekostning af de lokale folk selvstændighed og frihed.

Med ord og ikke med slag, er forfatteren Carsten Selch Jensens afhandling, indleveret til forsvar for den teologiske doktorgrad ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet i 2017.
Udover at analysere selve fremstillingsformen i krøniken søger afhandlingen også at klarlægge Henriks relationer til den bredere korstogsbevægelse i samtiden.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagPublikationer fra Det teologiske Fakultet
Antal sider476
ISBN (Trykt)978-87-93361-31-7
StatusUdgivet - 2017
NavnPublikationer fra Det Teologiske Fakultet
Vol/bind71

Note vedr. afhandling

Disputats, forsvar 19. maj 2017

ID: 176345505