Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug. Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug. Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis. . / Lindell, Johanna.

I: NyS, Bind 49, 12.2015, s. 9-35.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Lindell, J 2015, 'Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug. Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis. ', NyS, bind 49, s. 9-35.

APA

Lindell, J. (2015). Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug. Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis. . NyS, 49, 9-35.

Vancouver

Lindell J. Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug. Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis. . NyS. 2015 dec;49:9-35.

Author

Lindell, Johanna. / Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug. Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis. . I: NyS. 2015 ; Bind 49. s. 9-35.

Bibtex

@article{684ab12f4ad1480da691da95579e692d,
title = "Interaktionens betydning for neds{\ae}ttelse af antibiotikaforbrug.: Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis.",
abstract = "Overforbrug af antibiotika og medf{\o}lgende antibiotisk resistens er et voksende problem b{\aa}de nationalt og globalt (EDCD 2014). Prim{\ae}rsektoren st{\aa}r for 90{\%} af den antibiotika, der gives til mennesker i Danmark, og 2/3 heraf udskrives for {\o}vre luftvejsinfektioner (Bjerrum m.fl. 2014). Men i mange tilf{\ae}lde er behandlingen un{\o}dvendig. Der er mange {\aa}rsager til overbehandling med antibiotika, men denne artikel koncentrerer sig om {\'e}n: betydningen af sproget for behandlingsforslaget og hvorvidt det accepteres eller afvises. Artiklen analyserer en enkelt dansk l{\ae}ge-patient-samtale, der bev{\ae}ger sig fra et forslag om antibiotisk behandling til et forslag om ikke-antibiotisk n{\ae}sespray, og viser, at behandlingsforslagets format kan have betydning for patientens villighed til at frav{\ae}lge antibiotisk behandling. Ved hj{\ae}lp af konversationsanalyse bliver de to behandlingsforslag (et for antibiotika og et efterf{\o}lgende for n{\ae}sespray) analyseret i detaljer og {\aa}rsagerne til accept af det andet forslag fremfor det f{\o}rste forslag diskuteres. Ved at designe behandlingsforslaget som en mulighed, patienten kan tilv{\ae}lge, kan ordinering af antibiotika tilbagerulles eller undg{\aa}s i de tilf{\ae}lde, hvor det er medicinsk forsvarligt.",
author = "Johanna Lindell",
year = "2015",
month = "12",
language = "Dansk",
volume = "49",
pages = "9--35",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Interaktionens betydning for nedsættelse af antibiotikaforbrug.

T2 - Et konversationsanalytisk single-case studie af design af behandlingsforslag i almen praksis.

AU - Lindell, Johanna

PY - 2015/12

Y1 - 2015/12

N2 - Overforbrug af antibiotika og medfølgende antibiotisk resistens er et voksende problem både nationalt og globalt (EDCD 2014). Primærsektoren står for 90% af den antibiotika, der gives til mennesker i Danmark, og 2/3 heraf udskrives for øvre luftvejsinfektioner (Bjerrum m.fl. 2014). Men i mange tilfælde er behandlingen unødvendig. Der er mange årsager til overbehandling med antibiotika, men denne artikel koncentrerer sig om én: betydningen af sproget for behandlingsforslaget og hvorvidt det accepteres eller afvises. Artiklen analyserer en enkelt dansk læge-patient-samtale, der bevæger sig fra et forslag om antibiotisk behandling til et forslag om ikke-antibiotisk næsespray, og viser, at behandlingsforslagets format kan have betydning for patientens villighed til at fravælge antibiotisk behandling. Ved hjælp af konversationsanalyse bliver de to behandlingsforslag (et for antibiotika og et efterfølgende for næsespray) analyseret i detaljer og årsagerne til accept af det andet forslag fremfor det første forslag diskuteres. Ved at designe behandlingsforslaget som en mulighed, patienten kan tilvælge, kan ordinering af antibiotika tilbagerulles eller undgås i de tilfælde, hvor det er medicinsk forsvarligt.

AB - Overforbrug af antibiotika og medfølgende antibiotisk resistens er et voksende problem både nationalt og globalt (EDCD 2014). Primærsektoren står for 90% af den antibiotika, der gives til mennesker i Danmark, og 2/3 heraf udskrives for øvre luftvejsinfektioner (Bjerrum m.fl. 2014). Men i mange tilfælde er behandlingen unødvendig. Der er mange årsager til overbehandling med antibiotika, men denne artikel koncentrerer sig om én: betydningen af sproget for behandlingsforslaget og hvorvidt det accepteres eller afvises. Artiklen analyserer en enkelt dansk læge-patient-samtale, der bevæger sig fra et forslag om antibiotisk behandling til et forslag om ikke-antibiotisk næsespray, og viser, at behandlingsforslagets format kan have betydning for patientens villighed til at fravælge antibiotisk behandling. Ved hjælp af konversationsanalyse bliver de to behandlingsforslag (et for antibiotika og et efterfølgende for næsespray) analyseret i detaljer og årsagerne til accept af det andet forslag fremfor det første forslag diskuteres. Ved at designe behandlingsforslaget som en mulighed, patienten kan tilvælge, kan ordinering af antibiotika tilbagerulles eller undgås i de tilfælde, hvor det er medicinsk forsvarligt.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 49

SP - 9

EP - 35

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

ER -

ID: 153730655