Insulin som trickster: Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Insulin som trickster : Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes. / Lassen, Aske Juul.

I: Kulturstudier, Bind nr. 2, 12.2011, s. 45-67.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Lassen, AJ 2011, 'Insulin som trickster: Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes', Kulturstudier, bind nr. 2, s. 45-67.

APA

Lassen, A. J. (2011). Insulin som trickster: Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes. Kulturstudier, nr. 2, 45-67.

Vancouver

Lassen AJ. Insulin som trickster: Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes. Kulturstudier. 2011 dec.;nr. 2:45-67.

Author

Lassen, Aske Juul. / Insulin som trickster : Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes. I: Kulturstudier. 2011 ; Bind nr. 2. s. 45-67.

Bibtex

@article{b4be9e0040b24955b360dbe747473005,
title = "Insulin som trickster: Gr{\ae}nsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes",
abstract = "Artiklens fokus er insulinens rolle i type 2 diabetikerens hverdag. Diagnosen af type 2 diabetes er ikke blot en konstatering af en kronisk sygdom, men forandrer patientens kropsbillede og hverdag. For mange er diagnosen det f{\o}rste m{\o}de med det indre i deres krop. Diabetes fors{\o}ges reguleret gennem en r{\ae}kke praksisser, hvilket i artiklen anskues som en biomedicinsk disciplinering, der besk{\ae}ftiger sig med kroppen og livet som objekt. Biomedicinen erobrer den diabetiske krop og bliver en del af diabetikerens hverdag. Dermed problematiseres kroppen som en naturlig og afgr{\ae}nset kategori. Kroppens gr{\ae}nser nedbrydes i en konstant penetrering af huden, n{\aa}r blodsukkeret m{\aa}les eller insulinen indspr{\o}jtes. Insulin analyseres som en tricksterfigur, der ud{\o}ver et gr{\ae}nsearbejde p{\aa} kroppen, leger med dens kategorier og vender forholdet mellem gift og medicin, frihed og ufrihed, kunstighed og naturlighed samt sikkerhed og risiko p{\aa} hovedet. Hverdagen {\ae}ndres, og fremtiden perspektiveres af tricksteren, der samtidig muligg{\o}r b{\aa}de hverdag og fremtid via sine blodsukkerneds{\ae}ttende egenskaber.",
author = "Lassen, {Aske Juul}",
year = "2011",
month = dec,
language = "Dansk",
volume = "nr. 2",
pages = "45--67",
journal = "Kulturstudier",
issn = "1904-5352",
publisher = "Dansk Historisk F{\ae}llesr{\aa}d & Foreningen Danmarks Folkeminder",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Insulin som trickster

T2 - Grænsearbejde i hverdagen med type 2 diabetes

AU - Lassen, Aske Juul

PY - 2011/12

Y1 - 2011/12

N2 - Artiklens fokus er insulinens rolle i type 2 diabetikerens hverdag. Diagnosen af type 2 diabetes er ikke blot en konstatering af en kronisk sygdom, men forandrer patientens kropsbillede og hverdag. For mange er diagnosen det første møde med det indre i deres krop. Diabetes forsøges reguleret gennem en række praksisser, hvilket i artiklen anskues som en biomedicinsk disciplinering, der beskæftiger sig med kroppen og livet som objekt. Biomedicinen erobrer den diabetiske krop og bliver en del af diabetikerens hverdag. Dermed problematiseres kroppen som en naturlig og afgrænset kategori. Kroppens grænser nedbrydes i en konstant penetrering af huden, når blodsukkeret måles eller insulinen indsprøjtes. Insulin analyseres som en tricksterfigur, der udøver et grænsearbejde på kroppen, leger med dens kategorier og vender forholdet mellem gift og medicin, frihed og ufrihed, kunstighed og naturlighed samt sikkerhed og risiko på hovedet. Hverdagen ændres, og fremtiden perspektiveres af tricksteren, der samtidig muliggør både hverdag og fremtid via sine blodsukkernedsættende egenskaber.

AB - Artiklens fokus er insulinens rolle i type 2 diabetikerens hverdag. Diagnosen af type 2 diabetes er ikke blot en konstatering af en kronisk sygdom, men forandrer patientens kropsbillede og hverdag. For mange er diagnosen det første møde med det indre i deres krop. Diabetes forsøges reguleret gennem en række praksisser, hvilket i artiklen anskues som en biomedicinsk disciplinering, der beskæftiger sig med kroppen og livet som objekt. Biomedicinen erobrer den diabetiske krop og bliver en del af diabetikerens hverdag. Dermed problematiseres kroppen som en naturlig og afgrænset kategori. Kroppens grænser nedbrydes i en konstant penetrering af huden, når blodsukkeret måles eller insulinen indsprøjtes. Insulin analyseres som en tricksterfigur, der udøver et grænsearbejde på kroppen, leger med dens kategorier og vender forholdet mellem gift og medicin, frihed og ufrihed, kunstighed og naturlighed samt sikkerhed og risiko på hovedet. Hverdagen ændres, og fremtiden perspektiveres af tricksteren, der samtidig muliggør både hverdag og fremtid via sine blodsukkernedsættende egenskaber.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - nr. 2

SP - 45

EP - 67

JO - Kulturstudier

JF - Kulturstudier

SN - 1904-5352

ER -

ID: 40390405