Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs? / Pagh-Rasmussen, Peter.

I: Tidsskrift for Miljø, Nr. 4, 2019, s. 115-127.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Pagh-Rasmussen, P 2019, 'Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs?', Tidsskrift for Miljø, nr. 4, s. 115-127.

APA

Pagh-Rasmussen, P. (2019). Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs? Tidsskrift for Miljø, (4), 115-127.

Vancouver

Pagh-Rasmussen P. Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs? Tidsskrift for Miljø. 2019;(4):115-127.

Author

Pagh-Rasmussen, Peter. / Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs?. I: Tidsskrift for Miljø. 2019 ; Nr. 4. s. 115-127.

Bibtex

@article{c8e6970009ba4523a2b8d45589108a02,
title = "Hvem har ansvaret for affald, n{\aa}r driftsherren af en virksomhed g{\aa}r konkurs?",
abstract = "N{\aa}r driftsherren af st{\o}rre produktionsvirksomheder eller affaldsbehandlingsanl{\ae}g erkl{\ae}res konkurs, kan der v{\ae}re efterladt st{\o}rre oplag af affald. Dette rejser sp{\o}rgsm{\aa}let om, hvem har det juridiske og {\o}konomiske ansvar for, at s{\aa}danne affaldsoplag h{\aa}ndteres forsvarligt. Herunder m{\aa} tages stilling til, hvilken betydning det har, at dele af det tilbagev{\ae}rende affald har positiv {\o}konomisk v{\ae}rdi eller kan v{\ae}re omfattet af {\o}konomisk sikkerhedsstillelse, og hvem der har ansvaret, hvis konkursboet ikke har {\o}konomiske midler til at f{\aa} affaldet fjernet forsvarligt. Dette er emnet for denne artikel, som er inspireret af en henvendelse fra to journalister p{\aa} Fyens Stiftstidende, der i en konkret sag fra Odense bad om min juridiske vurdering af, hvem der efter lovgivningen kan g{\o}res ansvarlig for forsvarlig bortskaffelse af affald, n{\aa}r en virksomhed p{\aa} lejet grund g{\aa}r konkurs, og virksomheden har efterladt et st{\o}rre oplag af farligt affald og v{\ae}sker. Det korte svar er, at placering af den juridiske og {\o}konomiske forpligtelse for affaldsoplag m{\aa} udledes af forureneren betaler-princippet, som dette princip m{\aa} fortolkes p{\aa} grundlag af EU{\textquoteright}s affaldsregler og milj{\o}beskyttelsesloven og under hensyn til konkursloven. Hvilke n{\ae}rmere konsekvenser dette har for milj{\o}myndighedens forpligtelser og kompetence, og for hvem der har ansvaret for affald, kan imidlertid give anledning til betydelig tvivl, som det belyses i det f{\o}lgende.",
author = "Peter Pagh-Rasmussen",
year = "2019",
language = "Dansk",
pages = "115--127",
journal = "Tidsskrift for Milj{\o}",
issn = "1603-8398",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "4",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Hvem har ansvaret for affald, når driftsherren af en virksomhed går konkurs?

AU - Pagh-Rasmussen, Peter

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Når driftsherren af større produktionsvirksomheder eller affaldsbehandlingsanlæg erklæres konkurs, kan der være efterladt større oplag af affald. Dette rejser spørgsmålet om, hvem har det juridiske og økonomiske ansvar for, at sådanne affaldsoplag håndteres forsvarligt. Herunder må tages stilling til, hvilken betydning det har, at dele af det tilbageværende affald har positiv økonomisk værdi eller kan være omfattet af økonomisk sikkerhedsstillelse, og hvem der har ansvaret, hvis konkursboet ikke har økonomiske midler til at få affaldet fjernet forsvarligt. Dette er emnet for denne artikel, som er inspireret af en henvendelse fra to journalister på Fyens Stiftstidende, der i en konkret sag fra Odense bad om min juridiske vurdering af, hvem der efter lovgivningen kan gøres ansvarlig for forsvarlig bortskaffelse af affald, når en virksomhed på lejet grund går konkurs, og virksomheden har efterladt et større oplag af farligt affald og væsker. Det korte svar er, at placering af den juridiske og økonomiske forpligtelse for affaldsoplag må udledes af forureneren betaler-princippet, som dette princip må fortolkes på grundlag af EU’s affaldsregler og miljøbeskyttelsesloven og under hensyn til konkursloven. Hvilke nærmere konsekvenser dette har for miljømyndighedens forpligtelser og kompetence, og for hvem der har ansvaret for affald, kan imidlertid give anledning til betydelig tvivl, som det belyses i det følgende.

AB - Når driftsherren af større produktionsvirksomheder eller affaldsbehandlingsanlæg erklæres konkurs, kan der være efterladt større oplag af affald. Dette rejser spørgsmålet om, hvem har det juridiske og økonomiske ansvar for, at sådanne affaldsoplag håndteres forsvarligt. Herunder må tages stilling til, hvilken betydning det har, at dele af det tilbageværende affald har positiv økonomisk værdi eller kan være omfattet af økonomisk sikkerhedsstillelse, og hvem der har ansvaret, hvis konkursboet ikke har økonomiske midler til at få affaldet fjernet forsvarligt. Dette er emnet for denne artikel, som er inspireret af en henvendelse fra to journalister på Fyens Stiftstidende, der i en konkret sag fra Odense bad om min juridiske vurdering af, hvem der efter lovgivningen kan gøres ansvarlig for forsvarlig bortskaffelse af affald, når en virksomhed på lejet grund går konkurs, og virksomheden har efterladt et større oplag af farligt affald og væsker. Det korte svar er, at placering af den juridiske og økonomiske forpligtelse for affaldsoplag må udledes af forureneren betaler-princippet, som dette princip må fortolkes på grundlag af EU’s affaldsregler og miljøbeskyttelsesloven og under hensyn til konkursloven. Hvilke nærmere konsekvenser dette har for miljømyndighedens forpligtelser og kompetence, og for hvem der har ansvaret for affald, kan imidlertid give anledning til betydelig tvivl, som det belyses i det følgende.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 115

EP - 127

JO - Tidsskrift for Miljø

JF - Tidsskrift for Miljø

SN - 1603-8398

IS - 4

ER -

ID: 217379211