Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Standard

Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive. / Lyngstrøm, Henriette Syrach.

I: Skivebogen, Bind 108, 12.12.2017, s. 91-98.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Harvard

Lyngstrøm, HS 2017, 'Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive', Skivebogen, bind 108, s. 91-98.

APA

Lyngstrøm, H. S. (2017). Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive. Skivebogen, 108, 91-98.

Vancouver

Lyngstrøm HS. Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive. Skivebogen. 2017 dec 12;108:91-98.

Author

Lyngstrøm, Henriette Syrach. / Hvad er det? Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive. I: Skivebogen. 2017 ; Bind 108. s. 91-98.

Bibtex

@article{d858872962b343379984580e018c8817,
title = "Hvad er det?: Tid, sted og anvendelse for en samling tr{\ae}genstande p{\aa} museet i Skive",
abstract = "I 1979 sendte Danmarks Radio for f{\o}rste gang quizprogrammet, hvor den flegmatisk-karismatiske programv{\ae}rt Piet van Deurs stillede sp{\o}rgsm{\aa}let: ”Hvad er det?” Det var slow-TV og fordybelse i fjernsynets bedste sendetid. En eftert{\ae}nksom og humoristisk dyst p{\aa} museumsfolks viden om pudsige genstande fra nabomuseers samlinger. Genstande, man ikke umiddelbart kunne se, hvad var, men hvis anvendelse var {\aa}benlys, n{\aa}r den blev forklaret af de kyndige deltagere. Det var en udsendelse, hvor genstanden var i centrum – b{\aa}de n{\aa}r den blev vendt og drejet i van Deurs’ behandskede h{\ae}nder og n{\aa}r kameraet zoomede helt ind p{\aa} dens detaljer mens hans dr{\ae}vende stemme satte quizzens rammer ”…. og vi skal have tid, sted og anvendelse”. Hvis museumsfolkene i Skive var stillet op i denne quiz, kunne de med fordel have medbragt et af de meget karakteristiske og forholdsvis ens stykker tr{\ae}, der ligger i museets samlinger. De er tydeligt tildannede, omkring 150 cm lange, 8-10 cm brede i hver ende og med et markant indsn{\ae}vret midterstykke. For hvad er det?Gennem tiden er der g{\ae}ttet p{\aa} mange muligheder og is{\ae}r forslaget om, at det skulle v{\ae}re paddel{\aa}rer, m{\aa}ske fra stammeb{\aa}de, har haft mange tilh{\ae}ngere. Men nej. Bladene er sj{\ae}ldent lige lange, og spidserne er ofte flossede af brug, ikke i vand - men i jord. S{\aa} her har vi et af fortidens allervigtigste redskaber: spaden - eller mere pr{\ae}cist, dobbeltspaden.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, spader , ark{\ae}ologi, tr{\ae}genstande, v{\aa}dbundsfund, Skive, dobbeltspade",
author = "Lyngstr{\o}m, {Henriette Syrach}",
year = "2017",
month = "12",
day = "12",
language = "Dansk",
volume = "108",
pages = "91--98",
journal = "Skivebogen",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Hvad er det?

T2 - Tid, sted og anvendelse for en samling trægenstande på museet i Skive

AU - Lyngstrøm, Henriette Syrach

PY - 2017/12/12

Y1 - 2017/12/12

N2 - I 1979 sendte Danmarks Radio for første gang quizprogrammet, hvor den flegmatisk-karismatiske programvært Piet van Deurs stillede spørgsmålet: ”Hvad er det?” Det var slow-TV og fordybelse i fjernsynets bedste sendetid. En eftertænksom og humoristisk dyst på museumsfolks viden om pudsige genstande fra nabomuseers samlinger. Genstande, man ikke umiddelbart kunne se, hvad var, men hvis anvendelse var åbenlys, når den blev forklaret af de kyndige deltagere. Det var en udsendelse, hvor genstanden var i centrum – både når den blev vendt og drejet i van Deurs’ behandskede hænder og når kameraet zoomede helt ind på dens detaljer mens hans drævende stemme satte quizzens rammer ”…. og vi skal have tid, sted og anvendelse”. Hvis museumsfolkene i Skive var stillet op i denne quiz, kunne de med fordel have medbragt et af de meget karakteristiske og forholdsvis ens stykker træ, der ligger i museets samlinger. De er tydeligt tildannede, omkring 150 cm lange, 8-10 cm brede i hver ende og med et markant indsnævret midterstykke. For hvad er det?Gennem tiden er der gættet på mange muligheder og især forslaget om, at det skulle være paddelårer, måske fra stammebåde, har haft mange tilhængere. Men nej. Bladene er sjældent lige lange, og spidserne er ofte flossede af brug, ikke i vand - men i jord. Så her har vi et af fortidens allervigtigste redskaber: spaden - eller mere præcist, dobbeltspaden.

AB - I 1979 sendte Danmarks Radio for første gang quizprogrammet, hvor den flegmatisk-karismatiske programvært Piet van Deurs stillede spørgsmålet: ”Hvad er det?” Det var slow-TV og fordybelse i fjernsynets bedste sendetid. En eftertænksom og humoristisk dyst på museumsfolks viden om pudsige genstande fra nabomuseers samlinger. Genstande, man ikke umiddelbart kunne se, hvad var, men hvis anvendelse var åbenlys, når den blev forklaret af de kyndige deltagere. Det var en udsendelse, hvor genstanden var i centrum – både når den blev vendt og drejet i van Deurs’ behandskede hænder og når kameraet zoomede helt ind på dens detaljer mens hans drævende stemme satte quizzens rammer ”…. og vi skal have tid, sted og anvendelse”. Hvis museumsfolkene i Skive var stillet op i denne quiz, kunne de med fordel have medbragt et af de meget karakteristiske og forholdsvis ens stykker træ, der ligger i museets samlinger. De er tydeligt tildannede, omkring 150 cm lange, 8-10 cm brede i hver ende og med et markant indsnævret midterstykke. For hvad er det?Gennem tiden er der gættet på mange muligheder og især forslaget om, at det skulle være paddelårer, måske fra stammebåde, har haft mange tilhængere. Men nej. Bladene er sjældent lige lange, og spidserne er ofte flossede af brug, ikke i vand - men i jord. Så her har vi et af fortidens allervigtigste redskaber: spaden - eller mere præcist, dobbeltspaden.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - spader

KW - arkæologi

KW - trægenstande

KW - vådbundsfund

KW - Skive

KW - dobbeltspade

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 108

SP - 91

EP - 98

JO - Skivebogen

JF - Skivebogen

ER -

ID: 186681394