FAST scan: Focused Assessment with Sonography for Trauma/Triage

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

FAST-skanning er en metode, der har til formål at hurtigt diagnosticere fri væske i bughulen hos traumapatienter og andre akutte patienter. Denne skanningsteknik blev først introduceret til hunde i 2004, og omfatter ultralydsskanning af specifikke punkter i bughulen, hvor der er stor chance for at opdage fri væske. Skanningen udføres med patienten i højre sideleje, og inkluderer følgende regioner: 1) diafragma og lever i midt-kraniale bughulen 2) milt og nyre i venstre side 3) blære og kolon kaudalt og 4) lever og nyre i højre side. Eventuel væske genkendes som an-ekkoiske (dvs. mørke/sorte) områder.

I dag bruges FAST-skanning meget hyppigt indenfor human og veterinær akutmedicin. Det kan ses som et værktøj for dyrlæger som ikke arbejder med ultralyd til daglig. FAST-skanning har mange fordele; proceduren er effektiv og kan tage under 3 minutter, men har alligevel høj diagnostisk værdi. Det er relativt billigt for klienten, non-invasivt for patienten og sikkert for operatøren. Undersøgelsen kan endvidere foretages parallelt med andre akutte procedurer eller behandlinger, og kan gentages ved behov, hvilket ofte øger både sensitivitet og specificitet. Sedering eller anæstesi er ikke nødvendigt. Det skal dog understreges, at de abdominale organer ikke undersøges specifikt. Det kan være svært at skelne mellem væske i peritonealhulen og i det retroperitoneale rum. Man kan heller ikke karakterisere væsken og derved skelne mellem f.eks. blod, pus eller urin.

Siden FAST-skanning blev introduceret, er teknikken blevet udvidet, og kan f.eks. inkludere undersøgelser med henblik på pneumoabdomen eller pneumothorax, samt pleural effusion. Som med mange andre procedurer kræves der en vis træning, for at opnå bedst mulige resultater. Selv om mange ultralydmaskiner har forudbestemte indstillinger bør man være bekendt med de mest basale indstillinger på skanneren; dybde, gain, frekvens samt fokusposition og -antal. Det er også vigtigt at markere hvilket organ der ses på billedet samt gemme billederne som dokumentation.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato13 nov. 2015
Antal sider1
StatusUdgivet - 13 nov. 2015
BegivenhedDen Danske Dyrlægeforening: Sektion vedrørende Hund, Kat og Smådyr - Radisson Blu Scandinavia Hotel, Århus, Danmark
Varighed: 13 nov. 201514 nov. 2015

Konference

KonferenceDen Danske Dyrlægeforening
LokationRadisson Blu Scandinavia Hotel
LandDanmark
ByÅrhus
Periode13/11/201514/11/2015

ID: 150982065