En historisk ordbogs digitale fremtid

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningfagfællebedømt

Standard

En historisk ordbogs digitale fremtid. / Wills, Tarrin.

2022. Abstract fra LexicoNordica-symposium, Falsterbo, Sverige.

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningfagfællebedømt

Harvard

Wills, T 2022, 'En historisk ordbogs digitale fremtid', LexicoNordica-symposium, Falsterbo, Sverige, 10/02/2022 - 12/02/2022.

APA

Wills, T. (2022). En historisk ordbogs digitale fremtid. Abstract fra LexicoNordica-symposium, Falsterbo, Sverige.

Vancouver

Wills T. En historisk ordbogs digitale fremtid. 2022. Abstract fra LexicoNordica-symposium, Falsterbo, Sverige.

Author

Wills, Tarrin. / En historisk ordbogs digitale fremtid. Abstract fra LexicoNordica-symposium, Falsterbo, Sverige.

Bibtex

@conference{55bcbf278dc147e5adf0f947c01b15e8,
title = "En historisk ordbogs digitale fremtid",
abstract = "Ordbog over det norr{\o}ne prosasprog (ONP) er et ordbogsprojekt ved K{\o}benhavns Universitet, som registrerer ordforr{\aa}det i oldnordiske prosatekster, overleveret i norske og islandske h{\aa}ndskrifter fra ca. 1150 til slutningen af middelalderen. ONP eksisterer nu som digital online ordbog, som stadig er under udarbejdelse. P{\aa} nuv{\ae}rende tidspunkt er ca. 55% af materialet blevet redigeret. Ordbogen har v{\ae}ret digital siden 80{\textquoteright}erne og har v{\ae}ret p{\aa} nettet siden 2010. Den seneste version (onp.ku.dk) blev lanceret i 2019. ONP har flere udfordringer, som vi pr{\o}ver at l{\o}se ved brug af digitale metoder. Ordbogen er ikke f{\ae}rdig, og s{\aa}ledes har kun en mindre del af artiklerne engelske definitioner (22%). En stor udfordring for ONP er, hvordan materialet kan g{\o}res tilg{\ae}ngeligt for dem, der vil finde eller unders{\o}ge et ord, som m{\aa}ske ikke er blevet f{\ae}rdigredigeret. Vi supplerer artiklerne med automatiske overs{\ae}ttelser fra dansk til engelsk ved brug af Google Overs{\ae}ts API, n{\aa}r brugeren klikker p{\aa} en dansk definition. Websitet bruger ordbogens henvisninger til andre glossarer til at hente artikler fra andre online- og interne ressourcer. Det betyder, at man kan finde semantiske oplysninger om n{\ae}sten alle ord, selv om mange ikke er blevet redigeret endnu. De mange gode ressourcer, der er blevet udviklet og offentliggjorte i Island (f.eks. malid.is) kan bruges, da vi har udviklet en p{\aa}lidelig m{\aa}de at konvertere vores lemmaformer til moderne islandsk. ONP er en ekserperingsbaseret ordbog, der systematisk anf{\o}rer bel{\ae}gsteder med henvisning til de h{\aa}ndskrifter og trykte udgaver de optr{\ae}der i. Der findes flere gode digitale udgaver, som er egnet til ordbogens brug. Det drejer sig is{\ae}r om udgaver som er egnet til korpuslingvistik unders{\o}gelser. Som et godt eksempel kan n{\ae}vnes de tekster, der findes i Menotas arkiv (menota.org), som er importeret i Clarin-projektets infrastruktur i Bergen. Med disse tekster kan ordbogen forbinde lemmaer fra forskellige ressourcer ved hj{\ae}lp af digitale v{\ae}rkt{\o}jer. I mange tilf{\ae}lde kan vi forbinde ONPs egne citater til ordene i de digitale tekster.Foredraget giver nogle eksempler p{\aa}, hvordan de udviklede ressourcer er blevet brugt i forskellige projekter og aktiviteter. ",
author = "Tarrin Wills",
year = "2022",
month = feb,
day = "11",
language = "Dansk",
note = "LexicoNordica-symposium : Nordisk leksikografi - nu og i fremtiden ; Conference date: 10-02-2022 Through 12-02-2022",

}

RIS

TY - ABST

T1 - En historisk ordbogs digitale fremtid

AU - Wills, Tarrin

N1 - Conference code: 29

PY - 2022/2/11

Y1 - 2022/2/11

N2 - Ordbog over det norrøne prosasprog (ONP) er et ordbogsprojekt ved Københavns Universitet, som registrerer ordforrådet i oldnordiske prosatekster, overleveret i norske og islandske håndskrifter fra ca. 1150 til slutningen af middelalderen. ONP eksisterer nu som digital online ordbog, som stadig er under udarbejdelse. På nuværende tidspunkt er ca. 55% af materialet blevet redigeret. Ordbogen har været digital siden 80’erne og har været på nettet siden 2010. Den seneste version (onp.ku.dk) blev lanceret i 2019. ONP har flere udfordringer, som vi prøver at løse ved brug af digitale metoder. Ordbogen er ikke færdig, og således har kun en mindre del af artiklerne engelske definitioner (22%). En stor udfordring for ONP er, hvordan materialet kan gøres tilgængeligt for dem, der vil finde eller undersøge et ord, som måske ikke er blevet færdigredigeret. Vi supplerer artiklerne med automatiske oversættelser fra dansk til engelsk ved brug af Google Oversæts API, når brugeren klikker på en dansk definition. Websitet bruger ordbogens henvisninger til andre glossarer til at hente artikler fra andre online- og interne ressourcer. Det betyder, at man kan finde semantiske oplysninger om næsten alle ord, selv om mange ikke er blevet redigeret endnu. De mange gode ressourcer, der er blevet udviklet og offentliggjorte i Island (f.eks. malid.is) kan bruges, da vi har udviklet en pålidelig måde at konvertere vores lemmaformer til moderne islandsk. ONP er en ekserperingsbaseret ordbog, der systematisk anfører belægsteder med henvisning til de håndskrifter og trykte udgaver de optræder i. Der findes flere gode digitale udgaver, som er egnet til ordbogens brug. Det drejer sig især om udgaver som er egnet til korpuslingvistik undersøgelser. Som et godt eksempel kan nævnes de tekster, der findes i Menotas arkiv (menota.org), som er importeret i Clarin-projektets infrastruktur i Bergen. Med disse tekster kan ordbogen forbinde lemmaer fra forskellige ressourcer ved hjælp af digitale værktøjer. I mange tilfælde kan vi forbinde ONPs egne citater til ordene i de digitale tekster.Foredraget giver nogle eksempler på, hvordan de udviklede ressourcer er blevet brugt i forskellige projekter og aktiviteter.

AB - Ordbog over det norrøne prosasprog (ONP) er et ordbogsprojekt ved Københavns Universitet, som registrerer ordforrådet i oldnordiske prosatekster, overleveret i norske og islandske håndskrifter fra ca. 1150 til slutningen af middelalderen. ONP eksisterer nu som digital online ordbog, som stadig er under udarbejdelse. På nuværende tidspunkt er ca. 55% af materialet blevet redigeret. Ordbogen har været digital siden 80’erne og har været på nettet siden 2010. Den seneste version (onp.ku.dk) blev lanceret i 2019. ONP har flere udfordringer, som vi prøver at løse ved brug af digitale metoder. Ordbogen er ikke færdig, og således har kun en mindre del af artiklerne engelske definitioner (22%). En stor udfordring for ONP er, hvordan materialet kan gøres tilgængeligt for dem, der vil finde eller undersøge et ord, som måske ikke er blevet færdigredigeret. Vi supplerer artiklerne med automatiske oversættelser fra dansk til engelsk ved brug af Google Oversæts API, når brugeren klikker på en dansk definition. Websitet bruger ordbogens henvisninger til andre glossarer til at hente artikler fra andre online- og interne ressourcer. Det betyder, at man kan finde semantiske oplysninger om næsten alle ord, selv om mange ikke er blevet redigeret endnu. De mange gode ressourcer, der er blevet udviklet og offentliggjorte i Island (f.eks. malid.is) kan bruges, da vi har udviklet en pålidelig måde at konvertere vores lemmaformer til moderne islandsk. ONP er en ekserperingsbaseret ordbog, der systematisk anfører belægsteder med henvisning til de håndskrifter og trykte udgaver de optræder i. Der findes flere gode digitale udgaver, som er egnet til ordbogens brug. Det drejer sig især om udgaver som er egnet til korpuslingvistik undersøgelser. Som et godt eksempel kan nævnes de tekster, der findes i Menotas arkiv (menota.org), som er importeret i Clarin-projektets infrastruktur i Bergen. Med disse tekster kan ordbogen forbinde lemmaer fra forskellige ressourcer ved hjælp af digitale værktøjer. I mange tilfælde kan vi forbinde ONPs egne citater til ordene i de digitale tekster.Foredraget giver nogle eksempler på, hvordan de udviklede ressourcer er blevet brugt i forskellige projekter og aktiviteter.

M3 - Konferenceabstrakt til konference

T2 - LexicoNordica-symposium

Y2 - 10 February 2022 through 12 February 2022

ER -

ID: 318020421