Jesper Lassen
Jesper Lassen

Professor

Primære forskningsområder

Min forskning retter sig mod samspillet mellem teknologi og samfund indenfor landbrugs og fødevareområdet. Min forskning har således især været drevet af at forstå hvordan befolkningen såvel som andre aktører opfatter fødevarer og fødevarerelaterede teknologier. Jeg benytter først og fremmest kvalitative sociologiske metoder som fokusgruppe interviews, individuelle interviews eller tekstanalyser – dog ofte i kombination med kvantitative metoder.

Tematisk har jeg udfoldet denne forskningsinteresse indenfor en række felter:

GM fødevarer

Siden slutningen af 1980erne har jeg været en del af adskillige danske og internationale forskningsprojekter, som har handlet om at forstå samfundets modtagelse af de såkaldt nye bioteknologier – herunder ikke mindst GM fødevarer. Her har jeg særligt interesseret mig for at forstå hvordan værdimæssige forskelle hos de forskellige involverede aktører kan bidrage til at forklare den langvarige konflikt mellem en skeptisk befolkning og en mere begejstret bioteknologisk sektor. I tilgift til dette har jeg også en interesse i policy studier af de nye bioteknologier – herunder hvilken rolle participatoriske processer har været et bidrag til politikudviklingen i forskellige nationale kontekster.

Fødevaresikkerhed og risiko

Indenfor dette område har min forskningsinteresse først og fremmest rettet sig imod at forstå hvordan forskellige aktører forstår fødevarerelaterede risici såsom salmonella, BSE og andre zoonoser. Her har jeg særligt været interesseret i at forstå forskelle mellem eksperters og lægfolks/ forbrugeres opfattelse af disse risici; hvad der karakteriserer de teknologier lægfolk opfatter som acceptable løsninger på sikkerhedsmæssige problemstillinger og hvordan forbrugeres praksis, når det kommer til at håndtere sikkerhed, hænger sammen med deres opfattelse af risiko og tillid.

Menneske-dyr relationer

Mit tredje empiriske felt er vores brug af dyr. Her har jeg arbejdet med forskellige aktørers opfattelser af dyr samt hvordan de retfærdiggør anvendelsen af dyret som en kilde til kød, som kæledyr eller som forsøgsdyr. En særlig interesse handler om at forstå hvordan forbrugernes opfattelser hænger sammen med de materielle og strukturelle ændringer, som har adskilt kødet fra dyret, så det kød man møder som forbruger, sjældent kobles med det dyr det stammer fra.

Økologiske fødevarer

Her retter min forskning sig mod de forskelle der er mellem forbrugere og økologiske producenters opfattelse af hvad økologi er og hvilke teknologier, der opfattes som foreneligt med økologisk jordbrug.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Meat in context: on the relation between perceptions and contexts

  Korzen, S. M. & Lassen, Jesper, 2010, I : Appetite. 54, 2, s. 274-281 8 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  After dolly - public perception of animal biotechnology

  Lassen, Jesper & Sandøe, Peter, 2002. 10 s.

  Publikation: KonferencebidragPaperForskning

 3. Udgivet

  Happy pigs are dirty! conflicting perspectives on animal welfare

  Lassen, Jesper, Sandøe, Peter & Forkman, Björn, 2006, I : Livestock Science. 103, 3, s. 221-230 10 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 4. Udgivet

  Cisgenic crops: more natural, more acceptable

  Mielby, H. O. & Lassen, Jesper, 2009, Ethical futures: bioscience and food horizons. Millar, K., West, P. H. & Nerlich, B. (red.). Wageningen Academic Publishers, s. 261-264 4 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportKonferencebidrag i proceedingsForskningfagfællebedømt

 5. Udgivet

  Genetic technologies meet the public: the discourses of concern

  Lassen, Jesper & Jamison, A., 2006, I : Science, Technology & Human Values. 31, 1, s. 8-28 21 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 6. Udgivet

  GM plants, farmers and the public: a harmonious relation?

  Lassen, Jesper & Sandøe, Peter, 2009, I : Sociologia Ruralis. 49, 3, s. 258-272 15 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 7. Udgivet

  Biotechnology and food policy, governance

  Lassen, Jesper, 2013, Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics. Thompson, P. B. & Kaplan, D. M. (red.). Springer, 7 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportEncyclopædiartikelForskningfagfællebedømt

ID: 4234689