Anja Simonsen

Anja Simonsen

Tenue Track Adjunkt, Tenure Track Adjunkt

Primære forskningsområder

Forskningsinteresser og feltstudier
Somaliske migranter og flygtninge i Afrikas Horn på vej til og i Europa med fokus på emner såsom migration, social usynlighed, mobilitet, somaliere, fremtidsudsigter, usikkerhed, temporalitet, klan- og familierelationer inden for og på tværs af grænser, humanitær hjælp fra diaspora grupper, den Europæiske eftersøgnings- og redningstjeneste og biometriske teknologier. Omfattende erfaring med multilokaliseret feltarbejde i Etiopien, Somaliland, Tyrkiet, Grækenland og Italien.

Aktuelle forskningsprojekter

”Har du fået taget dine fingre?”: Biometriske erfaringer blandt somaliske migranter og flygtninge i Italien
Gennem feltarbejde blandt somaliske migranter i lande som Grækenland og Italien hører man ofte spørgsmålet: ”Har du fået taget dine fingre?’ Dette spørgsmål henviser til migranters bekymringer om at få deres fingeraftryk biometrisk registreret og dermed sidde fast i bestemte geografiske områder med ekstreme konsekvenser, der påvirker deres fremtidsmuligheder. Folk på flugt, som anderkendes som flygtninge i henhold til FNs flygtningekonvention af 1951, er forpligtet til at blive i det første EU land, de ankommer til som følge af biometrisk registrering og Dublinforordningen. Grundet Italien’s geografiske beliggenhed er Italien ofte et af de første lande, som migranter ankommer til. Men ”at sidde fast” i Italien er for mange flygtninge ensbetydende med at overleve ved at sove på gaden og spise gratis måltider doneret af kirker og andre organisationer. Dette delprojekt spørger, hvordan somaliske flygtninge navigerer i det biometriske landskab med fingeraftryk og andre biometriske metoder, og hvad der egentlig sker, hvis de får taget deres fingre?

Dette delprojekt er en del af samarbejdsforskningsprojektet Biometric Border Worlds: http://biometricborderworlds.dk/

Bevilling: VELUX FONDEN (Juli 2016 – Maj 2019)

Kriminaliseringen af Humanitær Hjælp: Fra Frivillige til Menneskesmuglere i Italien
Formålet med dette postdoc-projekt er at undersøge kriminaliseringen af humanitær hjælp, det vil sige følgerne af den seneste kriminalisering af kvinder og mænd, som melder sig frivilligt til at udføre redningsaktioner ved den italienske grænse for at redde de migranters liv, som forsøger at komme til Europa. Dette vil for eksempel blive udført ved at følge hverdagsrutinerne blandt frivillige fra ngo’er og civilsamfundsorganisationer, som tager del i redningsaktioner på Sicilien i Italien og deres interaktioner med hinanden, lokale italienere, migranter og italienske statsrepræsentanter. Jeg vil analysere disse data gennem et interdisciplinært perspektiv, der kombinerer migrationsstudier, kriminologi samt freds- og konfliktstudier. Dette er ikke tidligere blevet gjort, og det vil således innovere det akademiske område og gøre det muligt for mig at undersøge, hvordan kampen mod illegale migranter som ankommer til Europa har udviklet sig til at blive en kamp mod menneskesmugleres arbejde, hvilket legitimerer en ny retsorden og moralnorm: https://www.carlsbergfondet.dk/da/Forskningsaktiviteter/Bevillingsstatistik/Bevillingsoversigt/CF18_0569_Anja-Simonsen

Bevilling: Carlsbergfondets internationaliseringsstipendier – Start: August 2020.

Humanitær Hjælp fra Diaspora i Komplicerede Kriser (D-Hum)

-          I samarbejde med seniorforskere Nauja Kleist og Peter Albrecht fra DIIS.

Diaspora grupper har vist sig som værende centrale humanitære aktører i situationer med langvarige fordrivelser og konflikter. De er ofte de første til at hjælpe i akutte nødsituationer, og de forbliver engageret, når komplicerede kriser trækker ud (Au-Gener 2016; Horst et al. 2016). Deres pengeoverførsler når ud til fjerntliggende områder og svært tilgængelige befolkningsgrupper og er seks gange højere end den humanitære hjælp til skrøbelige stater (Development Initiatives 2017:31). På trods af betydningen for lokale befolkninger er litteraturen om humanitær hjælp fra diasporaen blot ganske ny og engagement fra politisk side forbliver tøvende. Det er derfor afgørende at analysere og teoretisere denne hjælp, hvis vi ønsker en omfattende forståelse af dynamikkerne i humanitære kriser og at oplyse på det udviklingspolitiske område: https://www.diis.dk/publikationer/new-research-project-on-diaspora-groups-as-humanitarian-actors

Bevilling: Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU)

Tidligere forskningsprojekter
Ph.d.: Tahriib: Rejsen ind i det Ukendte. En etnografisk undersøgelse af mobilitet, usikkerhed og uvished bland somaliere en route (februar 2013 – februar 2017).

Formålet med dette delprojekt er at forstå de sociale dynamikker mellem forventningerne til et liv i Europa som en investering i fremtiden (Somaliland og Tyrkiet) og den virkelige oplevelse af et liv der (Grækenland) som udokumenteret somalisk migrant. Jeg er især interesseret i følgende tre forskningsspørgsmål:

 • Hvilke netværk gør udokumenterede somaliske migranter brug af, når de navigerer fra Somaliland til Tyrkiet og Grækenland og hvordan? (Praksis)
 • Hvordan lever udokumenterede somaliske migranters håb og forventninger til investeringer i en fremtid i Grækenland op eller ikke op til virkeligheden? (Fremtidsudsigter)
 • Hvordan påvirker eller ikke påvirker familiestrukturen blandt somaliere på tværs af grænser forventningerne og den faktiske virkelighed hos de udokumenterede somaliske migranter i Europa? (Position)

En del af det komparative projekt: Usynlige Liv – En Komparativ Etnografi af udokumenteret migration, ved Institut for Antropologi, Københavns Universitet: https://anthropology.ku.dk/research/research-projects/completed_projects/invisible_lives/

Bevilling: FKK

Udvalgte aktiviteter

 1. Forskerspirer Dag - KUA

  Simonsen, Anja (Oplægsholder)

  12 apr. 2013

  Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

 2. Copenhagen-Somali Seminar: Practicing Art As Politics

  Simonsen, Anja (Deltager)

  21 mar. 2013

  Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerDeltagelse i workshop, seminar og kursus

 3. Undocumented migrants in Greece: health problems and access to health care - April, 2013

  Simonsen, Anja (Deltager)

  17 apr. 2013

  Aktivitet: Deltagelse i arrangement eller begivenhed - typerDeltagelse i workshop, seminar og kursus

ID: 44573219