Kognitiv sociolingvistik

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Henrik Hovmark - Foredragsholder

Kognitiv Sociolingvistik

Kognitiv sociolingvistik - sådan lyder navnet på endnu en sprogvidenskabelig bindestregsdisciplin, der har udviklet sig i løbet af de sidste ti år, især som et resultat af initiativer inden for det kognitivt lingvistiske miljø.

Kognitiv sociolingvistik beskæftiger sig med sproglig eller sprogintern variation og forsøger at sætte denne variation i forhold til ikke kun socio-kulturelle, men også kognitive faktorer og begreber (som fx prototypikalitet, metaforer, metonymi, framing, profilering, perspektivering, embodiment osv.). Der kan fx være tale om undersøgelser af hvordan prototype-modeller og kognitiv opmærksomhed (awareness) spiller en rolle for en effektiv identificering, afkodning og aktiv brug af udtalevarianter som udtryk for stil og social identitet (Gitte Kristiansen). Det kan også være en afdækning af de kulturelle kognitive modeller som er på spil inden for folk linguistics og sprogpolitiske diskussioner (Raphael Berthele). Eller det kan være undersøgelser af hvordan helt basale kognitive og sprogligt kodede skemaer bringes i anvendelse i konstruktionen af lokalt sted og rum - det sidste eksempel er hentet fra min egen ph.d.-afhandling fra 2007, hvor jeg undersøgte brugen af retningsadverbier blandt en gruppe dialekttalende i et lokalsamfund her i Danmark.

Man kan sige at den kognitive sociolingvistik - som navnet siger - søger at bringe sprogets kognitive dimension på banen som metodisk indfaldsvinkel og forklaringsfaktor i sociolingvistiske analyser. Man kan desuden sige at disciplinen peger på at socialt betinget sproglig variation - og interaktion - må være et nødvendigt udgangspunkt for den kognitive lingvistik, der altid har defineret sig som "usage-based", men som jævnligt er blevet kritiseret for at have foretaget sine analyser i et lidt for abstrakt elfenbenstårn og baseret dem for snævert og ukritisk på skriftlige kilder og standard-sproglige varianter. De initiativer der ligger bag den kognitive sociolingvistik har altså både et teoretisk og et metodisk sigte.

Jeg vil i foredraget give eksempler på kognitiv sociolingvistik, bl.a. fra en nyligt afholdt konference i Landau i Tyskland (34th International LAUD Symposium), der havde kognitiv sociolingvistik som tema.

20 apr. 2010

Begivenhed (Konference)

TitelKognitiv sociolingvistik
Dato20/04/201020/04/2010
ByKøbenhavns Universitet
Land/OmrådeDanmark

ID: 20472238