Find en forsker – Københavns Universitet

Inge Kryger Pedersen

Inge Kryger Pedersen

Lektor

Mine forskningsprojekter centrerer sig om lægfolks- og ekspertviden vedrørende optimering af professionelle og kropslige praksisser. Som medkoordinator af Sociologisk Instituts forskergruppe Viden, Organisation & Politik og medstifter af forskningscentret Videnskab, Ekspertise og Samfund (CEVES) arbejder jeg med videns- og kultursociologiske perspektiver på vidensproducerende institutioner inden for sundhed, medicin og teknologi. Fokus er på dilemmaer, usikkerheder og muligheder i vidensmæssige og teknologiske forandringer. Ved at inkludere historiske og kulturelle perspektiver trækker jeg på forskellige sociologiske metoder i en kombination af empiri og teori. I mit seneste forskningsprojekt - og min seneste bog Kampen med kroppen. Alternativ behandling i et bruger- og samfundsperspektiv – har jeg med forskellige metoder, herunder fænomenologiske, undersøgt populariteten af alternative behandlingsmetoder.

Aktuel forskning

Senest har jeg som forskningsleder afrapporteret et forskningsprojekt om sundhedsstrategier og oplevede virkninger blandt brugere af alternative behandlingsformer med henblik på at undersøge, hvorfor så mange mennesker benytter sig af sådanne. Projektet var støttet af Det Frie Forskningsråd for Samfund og Erhverv (FSE), se også sundhedsstrategier.ku.dk. I samarbejde med CEVES-kolleger forbereder jeg endvidere et professionssociologisk forskningsprojekt: Rethinking Professional Work in a World of Transnational Jurisdictions. Mit bidrag vil koncentrere sig om ændringer i håndteringer og forebyggelse af såkaldt livsstilsrelaterede sygdomme. I disse år er jeg også involveret i et tværfakultært forskningsprojekt, UC-Care, om sociale, økonomiske og kulturelle implikationer af antibiotika-resistens. Projeket er støttet af Excellence Programme for Interdisciplinary Research, University of Cph.’s 2016 Funds.

Undervisnings- og vejledningsområder

Underviser i almen sociologi og sociologisk teori om sundhed på bachelor- og kandidatuddannelsen i Folkesundhedsvidenskab, KU (se https://www.ifsv.ku.dk/). Vejleder på alle niveauer lige fra 1. års- og bachelorprojekter til specialer samt ph.d.-stipendiater og adjunkter. 

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  The emergence of trust in clinics of alternative medicine

  Pedersen, I. K., Hansen, V. H. & Grünenberg, K., jan. 2016, I : Sociology of Health and Illness. 38, 1, s. 43–57

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  ’It can do no harm’: Body maintenance and modification in alternative medicine acknowledged as a non-risk health regimen

  Pedersen, I. K., aug. 2013, I : Social Science & Medicine. 90, August, s. 56-62 7 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  Kampen med kroppen: Alternativ behandling i et bruger- og samfundsperspektiv

  Pedersen, I. K., 2012, Aarhus Universitetsforlag. 144 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

 4. Udgivet

  ‘Fantastic hands' - But no evidence: The construction of expertise by users of CAM

  Pedersen, I. K. & Baarts, C., 2010, I : Social Science & Medicine. 71, 6, s. 1068-1075 8 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 5. Udgivet

  Doping and the perfect body expert: social and cultural indicators of performance-enhancing drug use in Danish gyms

  Pedersen, I. K., 2010, I : Sport in Society. 13, 3, s. 503-516 14 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 9847