Vulkaner andre steder i Solsystemet

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Standard

Vulkaner andre steder i Solsystemet. / Haack, Henning.

I: Geoviden, Nr. 4, 2007.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Harvard

Haack, H 2007, 'Vulkaner andre steder i Solsystemet', Geoviden, nr. 4.

APA

Haack, H. (2007). Vulkaner andre steder i Solsystemet. Geoviden, (4).

Vancouver

Haack H. Vulkaner andre steder i Solsystemet. Geoviden. 2007;(4).

Author

Haack, Henning. / Vulkaner andre steder i Solsystemet. I: Geoviden. 2007 ; Nr. 4.

Bibtex

@article{094c5500afae11dcbee902004c4f4f50,
title = "Vulkaner andre steder i Solsystemet",
abstract = "Der er vulkaner mange andre steder end p{\aa} Jorden. De indre fire jordlignende planeter har, ligesom mange af solsystemets m{\aa}ner og asteroider, vulkaner, der dog for de flestes vedkommende er udslukte for mange hundrede millioner {\aa}r siden. Der er direkte observeret vulkanudbrud p{\aa} Jorden og p{\aa} Jupiters m{\aa}ne, Io, og man regner man med at Venus og formentlig ogs{\aa} Mars stadig er vulkansk aktive. Ved at rette blikket ud i solsystemet har vi  mulighed for at studere vulkansk aktivitet under helt anderledes betingelser end her p{\aa} Jorden. Hvad sker der f.eks., hvis tyngdekraften er svagere, eller planetens overflade m{\aa}ske er gloende varm? Vulkanerne andre steder i Solsystemet overg{\aa}r p{\aa} mange m{\aa}der dem p{\aa} Jorden. Venus er den planet i solsystemet, der har flest vulkaner, Mars har de st{\o}rste og h{\o}jeste vulkaner, asteroiden Vesta har de {\ae}ldste, og Jupiters m{\aa}ne Io har de mest aktive vulkaner i solsystemet. De koldeste vulkaner findes p{\aa} nogle af m{\aa}nerne i det ydre solsystem. Her er det ikke smeltet sten men derimod ammoniakvand, der str{\o}mmer ned og st{\o}rkner p{\aa} vulkanernes sider.",
author = "Henning Haack",
year = "2007",
language = "Dansk",
journal = "Geoviden",
issn = "1604-6935",
number = "4",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Vulkaner andre steder i Solsystemet

AU - Haack, Henning

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Der er vulkaner mange andre steder end på Jorden. De indre fire jordlignende planeter har, ligesom mange af solsystemets måner og asteroider, vulkaner, der dog for de flestes vedkommende er udslukte for mange hundrede millioner år siden. Der er direkte observeret vulkanudbrud på Jorden og på Jupiters måne, Io, og man regner man med at Venus og formentlig også Mars stadig er vulkansk aktive. Ved at rette blikket ud i solsystemet har vi  mulighed for at studere vulkansk aktivitet under helt anderledes betingelser end her på Jorden. Hvad sker der f.eks., hvis tyngdekraften er svagere, eller planetens overflade måske er gloende varm? Vulkanerne andre steder i Solsystemet overgår på mange måder dem på Jorden. Venus er den planet i solsystemet, der har flest vulkaner, Mars har de største og højeste vulkaner, asteroiden Vesta har de ældste, og Jupiters måne Io har de mest aktive vulkaner i solsystemet. De koldeste vulkaner findes på nogle af månerne i det ydre solsystem. Her er det ikke smeltet sten men derimod ammoniakvand, der strømmer ned og størkner på vulkanernes sider.

AB - Der er vulkaner mange andre steder end på Jorden. De indre fire jordlignende planeter har, ligesom mange af solsystemets måner og asteroider, vulkaner, der dog for de flestes vedkommende er udslukte for mange hundrede millioner år siden. Der er direkte observeret vulkanudbrud på Jorden og på Jupiters måne, Io, og man regner man med at Venus og formentlig også Mars stadig er vulkansk aktive. Ved at rette blikket ud i solsystemet har vi  mulighed for at studere vulkansk aktivitet under helt anderledes betingelser end her på Jorden. Hvad sker der f.eks., hvis tyngdekraften er svagere, eller planetens overflade måske er gloende varm? Vulkanerne andre steder i Solsystemet overgår på mange måder dem på Jorden. Venus er den planet i solsystemet, der har flest vulkaner, Mars har de største og højeste vulkaner, asteroiden Vesta har de ældste, og Jupiters måne Io har de mest aktive vulkaner i solsystemet. De koldeste vulkaner findes på nogle af månerne i det ydre solsystem. Her er det ikke smeltet sten men derimod ammoniakvand, der strømmer ned og størkner på vulkanernes sider.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Geoviden

JF - Geoviden

SN - 1604-6935

IS - 4

ER -

ID: 1951123