Find en forsker – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Find en forsker

Henning Haack

Henning Haack

Lektor

  • Statens Naturhistoriske Museum

    Øster Voldgade 5-7, 1350 København K.

    Telefon: +45 35 32 23 67Mobil: +45 24 80 46 29

Primære forskningsområder

Meteoritter er sten der har overlevet hele Solsystemets udvikling fra dens tidligste faser. Ved at studere disse sjældne sten kan vi finde ud af hvordan vores solsystem opstod for over 4,5 milliarder år siden. De ældste bestanddele i meteoritter er 4567,2 millioner år - eller ca. 30 millioner år ældre end Jorden.  Vi vil gerne vide hvad det var der udløste Solsystemets dannelse - hvilke omgivelser skete det i og er der grund til at tro at vores Solsystem er unikt - eller et blandt mage andre tilsvarende. Dette forskningsfelt er i hastig udvikling som følge af et frugtbart samarbejde mellem astronomer, der studerer stjernedannelse og meteoritforskere der studerer materialet fra vores eget solsystems opridelse. Meteoritterne indeholder materiale udsendt fra kæmpestjerner tæt på os dengang solsystemet blev til. Vi kan derfor bruge meteoritterne til at finde ud af hvilke omgivelser vi befandt os i for 4.5 milliarder år siden.

For at udnytte oplysningerne i meteoritterne fuldt ud skal vi også vide hvor i solsystemet de kommer fra. De fleste meteoritter kommer fra asteroider mens enkelte kommer fra Månen og Mars. Nogle meteoritter kommer fra asteroider der har været totalt opsmeltede mens andre kommer fra asteorider der aldrig blev opvarmet nævneværdigt og derfor har bevaret det oprindelige materiale intakt.

Aktuel forskning

 Den 17/1 2009 faldt der en ny meteorit i Danmark - det er første gang i 59 år at der er fundet en friskfalden meteorit. Vi er nu igang med at beskrive den nye meteorit. Ildkuglen, der førte til faldet af meteoritten er filmet med video og vi er også ved at bruge videoen til at beregne meteorens bane inden den ramte Jordens atmosfære.

ID: 13095