Find en forsker – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Find en forsker

Jakob Balslev Sørensen

Jakob Balslev Sørensen

Professor

Primære forskningsområder

Vores celler kommunikerer ved hjælp af signalmolekyler. De er pakket ind i små blærer inde i cellen, som kan smelte sammen med cellemembranen og dermed frigive signalmolekylerne udenfor cellen, hvorefter de kan binde sig til receptorer på nabocellerne.

Sådan kommunikerer fx hjernens neuroner, og en nerveimpuls kan få blærerne til at frigive signalmolekylerne ekstremt hurtigt - indenfor 0,0005 sekunder. Hjernen har en million milliard af disse blærer, og frisætning af signalmolekyler spiller en afgørende rolle for hukommelse og indlæring. Bliver frisætningen forstyrret kan det forårsage en række neuropsykiatriske sygdomme.

Jakob B. Sørensen og kolleger har bl.a. vist, hvordan et protein-kompleks får blærerne og cellemembranen til at smelte sammen gennem en mekanisme, der mest minder om en molekylær lynlås.

Hvordan denne "lynlås" bliver reguleret, og hvilken rolle den spiller for hjernens evne til at bearbejde information og udvikle sygdomme er emnet for forskernes fremtidige undersøgelser.

ID: 9847273